|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
#Egzaltowana |
Autor |
Wiadomość |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-02, 18:17
|
|
|
"Blue Bird" tak nam opowiada o drugim tomie "Palcojada":
Cytat: | Scenarzysta umiejętnie bawi się z czytelnikiem, co kilka stron miałam nadzieję, że już, teraz, zaraz poznam historię miasteczka. Za każdym razem, zanim się zaczęła była brutalnie przerywana. Bohaterowie nadal błądzą po omacku, a nam pozostaje im towarzyszyć. |
Cytat: | Fabułę śledzi się z zapartym tchem i przymyka oczy na nieścisłości fabularne, których nie brakuje. |
Cytat: | Fabuła kończy się niespodziewanie – myślałam, że zostało mi jeszcze kilkanaście stron lektury, a były to dodatki. Galeria okładek, opis procesu twórczego czy biogramy autorów to miła niespodzianka, ale wolałabym jeszcze jeden zeszyt. |
"Palcojad" #2
Pierwsze dwa artykuły oraz dodatkowe informacje |
_________________ "Kraina komiksu" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-06, 05:32
|
|
|
W dniu dzisiejszym zaś tekst na temat trzeciej części "Łasucha":
Cytat: | Lemire w sposób udany zamyka wszystkie wątki. Walka ze złymi ludźmi polującymi na hybrydy, zaraza, pochodzenie Gusa. Wszystko to rozwiązuje się w emocjonującym finale serii. Scenarzysta nie boi się przy tym uśmiercić części swoich bohaterów, co nadaje komiksowi autentyczny charakter. Oczywiście łamie też serce podczas lektury. Świat wykreowany w Łasuchu nigdy nie był bezpieczny, a każda z postaci czuła na plecach oddech śmierci. Czy to ludzie, których zabijała nieznana zaraza, czy hybrydy, zniekształcone dzieci, na które polowano niczym na zwierzęta. |
"Łasuch" #3
Czytajcie też (jak chcecie) najbliżej przedwczoraj |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-08, 16:20
|
|
|
Dwa najnowsze artykuły Pani Małgorzaty:
1. "Nienawidzę Baśniowa" #2: "Fujowy żywot":
Cytat: | Album składa się z bardzo złych pomysłów Gert i mordowania. Komiks momentami mocno abstrakcyjny zahacza o czarny humor. Niestety powiela on w kółko te same schematy. W pierwszym albumie pomysł wydawał się świeży i ciekawy. Drugi tom nie dopowiada nic nowego, nie rozbudowuje świata, nie rozwija postaci. |
"Nienawidzę Baśniowa" #2: "Fujowy żywot"
O tej historii ostatnio było u nas w maju.
2. "Promethea" - księga pierwsza:
Cytat: | Promethea to komiks bardzo specyficzny (jakby którekolwiek z dzieł Alana Moore’a takie nie było). Z przyjemnością śledzi się poczynania Sophie pragnącą odkryć świat wyobraźni, który stanął przed nią otworem. Momentami jednak scenarzysta odlatuje w stronę metafizycznych porównań i wtedy komiks zgłębia się co najmniej trudno. |
"Promethea" - księga pierwsza
A o tej tydzień temu. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-14, 18:26
|
|
|
Dzisiejszego wieczoru również dwa
1. "Niezwyciężony Iron Man":
Cytat: | Historia nie wniosła absolutnie nic do wcześniejszej fabuły, a scenarzysta nawet nie próbował zakryć dziur logicznych zabawnymi dialogami, czy ciekawie pisanymi postaciami. Do tego część narracji jest pokazana w chmurkach, jako myśli bohaterów, co wyjątkowo przeszkadza mi we współczesnych komiksach. Nie bez powodu odchodzi się od tego typu zabiegów. |
"Niezwyciężony Iron Man"
Pierwsze dwie wypowiedzi
2. "Reborn. Odrodzona":
Cytat: | Świat, w którym rozgrywa się fabuła, jest baśniowy i potencjalnie interesujący. Niestety scenarzysta ogranicza go tylko do niezbędnego minimum. Bardzo podobnie wypada główna bohaterka, którą określiłabym mianem "dobrej" i na tym cechy postaci nam się kończą. Może warto byłoby zrobić serię kilka zeszytów dłuższą, przez co byłoby miejsce na rozwinięcie podstawowych dla fabuły wątków i postaci. Dwa zaskakujące plot twisty nie są w stanie ukryć jednowymiarowego świata. |
"Reborn. Odrodzona"
Zaczyna nam przybywać materiałów |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-09-10, 08:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-22, 05:51
|
|
|
"Odrodzenie" #5: "Wezbrane wody":
Cytat: | W poprzednim albumie dość wyraźnie sugerowano indiańską magię, aby teraz zmienić kierunek. Trochę to zastanawia podczas lektury: co z dziwnymi świecącymi stworami? Czy różne motywy spotkają się w przyszłości w jednym punkcie? |
Cytat: | W albumie nawarstwia się zbyt wiele wątków, przez co trudno było mi zaangażować się w którykolwiek. |
Cytat: | Scenarzysta ciągnie dużo osobnych nitek fabularnych, przez co miałam wrażenie skakania pośród motywów. Chyba czas najwyższy coś zakończyć, aby zrobić miejsce dla nowych tajemnic. |
"Odrodzenie" #5: "Wezbrane wody"
Poprzednie trzy artykuły |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-24, 07:43
|
|
|
Takie oto dwa nowe materiały u Pani Małgorzaty :
1. "Lady S" #9: "Ścigana":
Cytat: | W tomie 9 "Lady S" Van Hamme dąży do całkowitego pozamykania wątków. Co robi niestety w sposób naiwny. Bo o ile mogę sobie wyobrazić strzelaninę, z której bohaterka wychodzi cało, o tyle trudno mi uwierzyć w szybkie i polubowne ugłaskanie wszystkich rządów świata. Z drugiej strony dzięki temu w albumie jest więcej miejsca na przejmującą akcję, a nie nudną dyplomację. |
Cytat: | Ekspozycja na samym początku tomu przypomina czytelnikowi, jak długą drogę przeszła protagonistka i kogo przy okazji wkurzyła. No i nie mogę nie wspomnieć o pięknej okładce albumu. Prosty zabieg stylizowania na gazetę wypada zaskakująco dobrze i przyciąga wzrok. |
"Lady S" #9: "Ścigana"
trzecie omówienie tego albumu.
2. "Infidel":
Cytat: | Bohaterowie wpadają na kolejne tropy przez zupełny przypadek, ich działania są tak nieinteresujące, że zwyczajnie wyczekiwałam pojawienia się potwora albo zgonu któregoś z "detektywów". Wyjaśnienie pochodzenia potworów nie było warte brnięcia przez cały tom. |
Cytat: | Najlepsze w albumie były rysunki. Nie mówię tu jednak o całości pracy Campbella. Większość plansz to dość przeciętne ilustracje zapaćkane tuszem, abyśmy nie zapominali, jak mroczną historię czytamy. Najlepsze fragmenty to te, w których pojawia się jakiś stwór z innego świata. Powykrzywiana ludzka anatomia, dodatkowe oczy, czy kończyny robią wrażenie. Jeżeli po lekturze miałam drobny problem ze zgaszeniem wieczorem światła, to sprawiły to właśnie te ilustracje. |
"Infidel"
Również ta pozycja gości u nas po raz trzeci.
A poniżej jeszcze wypowiedź Tomasza Kuzi z "Faktu":
Cytat: | Po pierwsze twórcy tego dzieła to wyjadacze, którzy zjedli zęby na opowiadaniu przerażających historii. |
Cytat: | Po drugie, na szczęście ten horror nie jest lewicowym gniotem. Raczej nie ma tu nachalnej propagandy, a część postawionych pytań w ogóle pozostaje bez odpowiedzi. |
Cytat: | No i wreszcie po trzecie, to rzecz naprawdę porządnie narysowana, za co odpowiada Aaron Campbell, do tej pory znany z pracy przy dużych pop-komiksowych projektach takich jak "Batman" czy "Harley Quinn". |
Cytat: | I rzecz najważniejsza, którą zostawiłem na sam koniec- przesłanie. Twórcy "Infidel" przypominają nam, że rasizm to nienawiść do osób, których nie znamy. |
"Infidel" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-26, 16:40
|
|
|
A dzisiaj na podwieczorek trzy :
1. "Providence" #1:
Cytat: | Fabuła rozgrywa się na początku XX wieku najpierw w USA, aby później przeskoczyć do Anglii. Osadzenie historii wiek wstecz dodaje całości specyficznego klimatu. Nowy Jork w 1919 r. był ciekawym miejscem. Wąskie urokliwe uliczki, wysokie kamienice i parki: tak właśnie przedstawia się czytelnikowi miasto. Możemy nawet uwierzyć, że oddano w nim faktyczny wygląd najbardziej zaludnionego miejsca w Stanach. |
Cytat: | Pierwszy album "Providence" intryguje swoim klimatem i dziwnością. Nie wszystko jest dla bohatera i czytelnika jasne, ale aż chce się zgłębiać tajemnicę okultystycznej księgi. Osobliwe postaci budzą niepokój i czekamy, czy dziwak z widłami zaatakuje protagonistę, czy jednak pozwoli mu odejść. Grozy nadają realistyczne rysunki Burrowsa, a także sporo niedopowiedzeń. |
"Prvidence" #1
Szczegółowe informacje, opis i przykładowe plansze
2. "Chew" #11: "Ostatnie wieczerze":
Cytat: | W tomie jedenastym widać znaczne uspokojenie fabuły. Zupełnie jakby seria brała wdech przed finałowym krzykiem. Przez to album traci na impecie i nie trzyma w napięciu jak poprzednie części. Pojawiają się wątki mniej istotne, poboczne. |
Cytat: | Miłym akcentem, o jakim chciałabym wspomnieć na koniec, jest crossover "Chew" z "Odrodzeniem". Niedawno podobny zeszyt zawitał do drugiej z tych serii, o czym także wspominałam w recenzji. Kiedy w "Odrodzeniu" otrzymaliśmy bardziej realistyczną i mroczną wersję agentów z FDA, tak w "Chew" dużo lżej i zabawniej wypadają takie postaci jak Dana Cypress czy jej młodsza siostra. Kreskówkowy styl Laymana pozwala na bardziej karykaturalne i przyprawione czarnym humorem sceny, jakie nie przeszłyby w świecie Seeleya. |
"Chew" #11: "Ostatnie wieczerze"
Dotychczasowe cztery wypowiedzi
3. "Batman: Mroczny Książę z Bajki":
Cytat: | Fabuła zaprezentowana w tomie jest sztampowym podejściem do postaci. Wkurzony Nietoperz okłada kolejnych oprychów z półświatka, usiłując dowiedzieć się czegoś o uprowadzonym dziecku. Dużo lepiej wypada sama dziewczynka. Jej wiara w to, że Batman ją ocali, a także dynamika, która tworzy się pomiędzy nią a jej porywaczem, są najprzyjemniejszą częścią tomu. No może poza rysunkami. |
Cytat: | "Batman: Mroczny książę z bajki" to zajmująca historia, w której nie brak wpadania do budynków przez dachy, obijania złoczyńców i ganiania Catwoman pośród drapaczy chmur, czyli wszystkiego, co kojarzone jest z postacią Nietoperza. Na szczęście w tomie znalazło się miejsce na nieoczekiwany zwrot akcji dotyczący biologicznego ojca dziewczynki, a także ciekawe dialogi z nią samą. |
"Batman: Mroczny Książę z Bajki"
Poprzednie materiały |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-29, 06:42
|
|
|
Małgorzata Chudziak tak pisze o "BBPO" 7: "Piekło na Ziemi" #2:
Cytat: | W pierwszych albumach BBPO poznawaliśmy zespół. Każdy członek miał swoje tajemnice, na których odkrycie czekaliśmy, a utarczki wewnątrz grupy nadawały jej autentyczności. Teraz biuro działa na całym świecie, ma większy budżet i więcej agentów, więc nie czytamy już tylko o przygodach piątki specyficznych istot stojących po stronie dobra. Pojawiają się zeszyty opowiadające o zwyczajnych ludziach wypełniających misje. Rozumiem sens takiego zabiegu, pozwala on np. uśmiercić głównego bohatera bez żadnych konsekwencji dla całego świata zbudowanego w komiksie. Z drugiej strony jednak wolałabym czytać o wyrazistych postaciach, które bardziej by mnie zaangażowały emocjonalnie. |
"BBPO" #7: "Piekło na Ziemi" #2
A tak pisali wcześniej inni:
- Mirosław Skrzydło
- Jacek Werner
- Tomasz Drozdowski
Szczegółowe informacje, opis i przykładowe grafiki
Poszukajmy wiadomości o pierwszym tomie |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-30, 05:55
|
|
|
Pani Małgorzata razy dwa :
1. "Ultimate Spider-Man" #4:
Cytat: | "Spider-Man" to jedna z najbardziej pechowych postaci Marvela. Chociaż świetnie radzi sobie jako superbohater, to wiecznie doskwiera mu brak kasy, problemy z dziewczyną czy szkołą/pracą. Jak godzić ze sobą tyle obowiązków i jeszcze znaleźć kilka godzin na sen? |
Cytat: | "Ultimate Spider-Man" tom 4 to nadal świetna rozrywka. Peter balansuje pomiędzy problemami, jeszcze dając sobie z nimi radę. Jak długo taki stan rzeczy się utrzyma? Trudno powiedzieć, bo scenarzysta nie szczędzi swojemu bohaterowi kłopotów. |
"Ultimate Spider-Man" #4
Artykuł od Michała Lipki
2. "Reszta świata":
Cytat: | Rysunki autora określiłabym jako przeciętne – nie wyróżniają się niczym szczególnym i nie sądzę, że gdy znowu zobaczę pracę tego artysty, to krzyknę: "przecież to Chauzy!". To, co jednak wyróżnia komiks, to pięknie pomalowane plansze. Zachwyca zwłaszcza dobór kolorów. Na samym początku tomu są one jasne, pastelowe. Zielone wzgórza wyglądają jak raj, w którym przyjemnie spędza się wakacje. Po katastrofie zupełnie zmienia się paleta barw. Krajobraz jest szary a, wszystko wygląda nieciekawie i odpychająco. |
Cytat: | "Reszta Świata" to interesująca pozycja pokazująca, jak wobec końca świata rozpadają się normy społeczne oraz do czego może posunąć się jednostka walcząca o przetrwanie. Jedyny mój zarzut dotyczy tempa narracji. Maria przechodzi transformację błyskawicznie – dostosowuje się do nowych, ekstremalnych warunków w mgnieniu oka. Nie ma wyrzutów sumienia albo przemyśleń egzystencjalnych. Zabrakło mi zgłębienia psychiki bohaterki. Może autor pokusi się o to w kontynuacji? |
"Reszta świata"
Przybywa nam materiałów |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-08-10, 19:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-01, 18:13
|
|
|
Dzisiaj wieczorem Małgorzata Chudziak czterokrotnie :
1. "Hellblazer" #2:
Cytat: | Wątki przeplatające się w albumie wydają się początkowo ze sobą niezwiązane. Ot, jakaś historia z przeszłości bohatera, jakiś złoczyńca dostarczający broń nazistom… Gdzieś od połowy tomu wszystko zaczyna pięknie z siebie wynikać, a na czytelnika spada zrozumienie, kto kim jest. Powiązania pomiędzy protagonistą a jego przeciwnikiem odkrywane są powoli. Dzięki temu im dalej w lekturę, tym trudniej się od niej oderwać.
Tym razem również album rysowała kilku artystów. Najbardziej zapadły mi w pamięć prace Marcelo Frusina, który odpowiadał za większość tomu. Sposób, w jaki rysuje on twarze, bardzo przypominał mi dzieła Eduardo Risso. Do tego jego prace również były zapaćkane sporą ilością tuszu, co pogłębiało to wrażenie. |
"Hellblazer" #2
Pierwsza wypowiedź
2. "Royal City" #3: "Płyniemy z prądem":
Cytat: | Royal City to ciekawa międzypokoleniowa historia. Opowiada o tym, że chociaż kształtuje nas przeszłość, to mamy możliwość wpłynięcia na przyszłość. Postaci, żeby osiągnąć równowagę psychiczną, musiały zaufać swoim najbliższym i otworzyć się na nich. Rodzina Pike’ów początkowo wydawała mi się wysoce dysfunkcyjna. Sama niechęć, z jaką Patrick wracał do domu, sporo mówiła o atmosferze, która musiała w nim panować. Dawne urazy, samotność, złość – wszystko to procentowało w dorosłym już życiu bohaterów. Poprzez zrozumienie skąd w nich takie emocje, które dokonało się za pośrednictwem Tommy’ego, postaci mogły przestać rozdrapywać stare rany i ruszyć do przodu. |
"Royal City" #3: "Płyniemy z prądem"
Już szósty raz czytamy o tym tomie.
3. "Descender" #3: "Osobliwości":
Cytat: | Album "Osobliwości" nie pcha fabuły do przodu, a jedynie odsłania przed czytelnikiem dawne losy bohaterów. Każdy zeszyt, na jaki składa się komiks, opowiada o jednej postaci. |
Cytat: | "Descender" tom 3 pokazuje, że zarówno ludzie, jak i roboty mogą zostać głęboko skrzywdzeni i okaleczeni. Szkoda tylko, że nie dano nam poznać dalszych losów postaci i cliffhanger z albumu drugiego nadal obowiązuje. W "Osobliwościach" dostajemy za to sporo emocji, kiedy mamy okazję śledzić smutne losy robotów. Wszystko to w niesamowitej oprawie graficznej, jaka wyszła spod ręki Dustina Nguyen’a. |
"Descender" #3: "Osobliwości"
W tym przypadku to także jest szósty artykuł.
4. "Ex Machina" #4:
Cytat: | W czwartym tomie "Ex Machiny" bohater radzi sobie ze swoimi obowiązkami całkiem sprawnie.
Nauczył się jak balansować pomiędzy swoimi przekonaniami a zadowoleniem mieszkańców miasta. Niektóre decyzje podejmuje z myślą o własnym, dobrym wizerunku i nie robi tego z takimi oporami, jak na samym początku serii. Niemniej album to uspokojenie akcji przed wybuchem intrygi knutej od dawna przez byłego sprzymierzeńca protagonisty. Chce on upublicznić kompromitujące burmistrza materiały, a mnie cały czas zastanawia, jakie tak sympatyczny gość może mieć trupy zamknięte w szafie. Muszą one wypaść na podłogę w kolejnym, ostatnim już albumie serii. |
"Ex Machina" #4
Z tym tomem mamy możliwość zapoznania się po raz piąty. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-06, 10:41
|
|
|
Małgorzata Chudziak jako pierwsza przybliża nam zatytułowany "Czarna Stodoła" tom pierwszy "Gideon Falls":
Cytat: | "Czarna stodoła" to niezwykle klimatyczne rozpoczęcie serii. Dwójka protagonistów, których obserwujemy, jeszcze się ze sobą nie zetknęła, ale mam przeczucie, że w przyszłości to nastąpi. Tak różne postaci, pochodzące niemal z dwóch różnych światów mogą mieć ciekawą dynamikę. Na razie każdy z osobna stara się zgłębić sekret upiornego budynku. Jest coś w komiksach Lemire’a dziejących się w małych miastach, co sprawia, że czytelnik czuje, jak zamknięte są to miejsca. |
"Gideon Falls" #1: "Czarna Stodoła"
Szczegółowe informacje, opis oraz przykładowe grafiki |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-07, 07:59
|
|
|
A w dniu dzisiejszym będąc następną recenzuje "Nomen Omen" #1: "Całkowite zaćmienie serca":
Cytat: | Ilość informacji, którymi protagonistka jest bombardowana, powala. Zacieranie się granic między jawą a snem nie pomaga w lekturze. Przez większość albumu nie wiadomo, czy to, co przeżyła bohaterka, wydarzyło się naprawdę. A może to tylko zła mara? Trudno zaangażować się w lekturę, kiedy co chwila pojawia się coś tajemniczego i dziwnego. |
Cytat: | Pomysł na magiczny świat odkrywany przez młodą kobietę ma spory potencjał, który na razie nie został wykorzystany. Może gdyby uporządkować fabułę, nieco wydłużyć czas, w jakim dziewczyna poznaje koleje fakty o swoich przeciwnikach, to dałoby się czerpać więcej radości z lektury. |
"Nomen Omen" #1: "Całkowite zaćmienie serca" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-09, 15:40
|
|
|
Również Małgorzata Chudziak w dniu dzisiejszym o "Sekretach Marii Hill":
Cytat: | Klimat serii, w którym zakochałam się, czytając Alias, został zachowany. Jessica to nadal ta sama niepokorna i bezczelna pani detektyw, co wcześniej. Zadzieranie z nową naczelnik SHIELD nie może skończyć się dobrze, ale przecież bohaterka nie powstrzyma się przed skrytykowaniem uczesania kobiety. Posiadanie dziecka nie złagodziło charakteru Jessiki, a jedynie podniosło stawkę, o którą toczy się gra. Wszystko to ze specyficznymi, brudnymi rysunkami Gaydosa, do których już zdążyliśmy się przyzwyczaić. |
"Jessica Jones" #2 "Sekrety Marii Hill" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-14, 12:52
|
|
|
"The Goon: Kolekcja" #2:
Cytat: | Retrospekcja ukazująca wydarzenia z przeszłości wyjaśnia chłodne podejście bohatera do pięknej kobiety, jaka obdarzyła go uczuciem w tomie poprzednim. Do tego podczas lektury miałam wrażenie, że nie wszystkie wątki zostały wyjaśnione, więc jest spory potencjał na powrót do tego motywu w kolejnej części komiksu. Mam nadzieję, że to się stanie, bo smutne losy Zbira wciągnęły mnie bez reszty. |
"The Goon: Kolekcja" #2
To siódmy materiał o drugim tomie. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-09-04, 17:25
|
|
|
Małgorzata Chudziak jako druga wypowiada się o piątym tomie "Transmetropolitana":
Cytat: | "Transmetropolitan" tom 5 to satysfakcjonujące zakończenie. Niczym nieograniczeni przeciwnicy rzucają się sobie do gardeł w ostatecznej rozgrywce. Ciekawą funkcję pełnią tu także obywatele miasta, a nawet całych Stanów. Pająk nie miałby takiego wpływu na losy państwa, gdyby nie mieszkali w nim ludzie gotowi go wysłuchać. Obywatelskie nieposłuszeństwo może kosztować jednostkę życie, ale w ostatecznym rozrachunku rosnąca liczba ofiar budzi sprzeciw coraz to nowych środowisk. |
"Transmetropoltan" #5 |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-09-21, 16:46, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|