|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Mingmei Yip |
Autor |
Wiadomość |
alibaba

|
Wysłany: 2016-02-12, 09:23 Mingmei Yip
|
|
|
Autorka pochodzi z Chin. Napisała 7 powieści o tematyce związanej z Cinami.
Podeszłam do tej książki z pewną rezerwą. No bo po kilkakrotnym przeczytaniu "Gejszy", i jeszcze jednej książki której tytułu nie pamiętam, wydawało mi się, że już wiem dostatecznie dużo o erotycznym życiu Chińczyków.
Ale "Pawilon Kwiatu Brzoskwini" jest powieścią którą czyta się naprawdę z przyjemnością. Narratorką jest, sądzę że postać fikcyjna, 93-letnia kobieta która opowiada swojej prawnuczce o swoim życiu, o tym jak stała się prostytutką i jak walczyła by nie stracić szacunku dla siebie samej. Bardzo dobra moim zdaniem kompozycja samej powieści, minimalna ilość wulgaryzmów na które mam alergię, ciekawe przedstawienie stosunków panujących w "pensjonacie" i charakterystyka kobiet zmuszonych z różnych powodów do wykonywania zawodu prostytutki.
Książka należąca do tzw. literatury kobiecej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie by przeczytali ją również panowie.
Te 587 stron przeczytałam jednym tchem a skończyłam dziś o 3:00.
Przeczytałam też krótką recenzję książki tej autorki :"Płatki z nieba" i mam dużą ochotę na jej przeczytanie.
Niestety mam pecha, bo właśnie wczoraj ta książka została w mojej bibliotece komuś wypożyczona i chyba przed upływem miesiąca nie mam szans na jej zdobycie. Poszukam jeszcze w innych filiach naszej biblioteki i jeśli gdzieś ją znajdę a dojazd nie będzie zbyt skomplikowany to pojadę. |
|
|
|
 |
castagna

|
Wysłany: 2016-09-25, 17:45
|
|
|
zgadzam się, Pawilon Kwiatu Brzoskwini jest piękną powieścią, w dodatku dobrze napisaną, można "poczuć" Chiny, jak najbardziej polecam tę pozycję |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|