Top lista książek dla naszych dzieci :) |
Autor |
Wiadomość |
dzieciaki

|
Wysłany: 2010-05-18, 18:46
|
|
|
Dzieła Kate DiCamillo staną się kanonem, czyta się z zapartym tchem:
"Cudowna podróż Edwarda Tulana".
Proszę o nie zamieszczanie linków o charakterze reklamowym w postach.
Córka Lavransa |
Ostatnio zmieniony przez Córka Lavransa 2010-05-20, 17:53, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
elkaa

|
Wysłany: 2010-05-19, 15:25
|
|
|
Mam długą trasę tramwajową więc idealnym rozwiązaniem są dla mnie audiobooki. Ostatnio jestem właśnie w klimacie literatury młodzieżowej, w sklepie internetowym (...) znalazłam kilka książek w przystępnej cenie.
Proszę o nie zamieszczanie linków o charakterze reklamowym w postach.
Córka Lavransa |
Ostatnio zmieniony przez Córka Lavransa 2010-05-20, 17:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
lisclistopadowy
lisclistopadowy

|
Wysłany: 2010-12-26, 23:47
|
|
|
Dodam tytuł "Agnieszka Osiecka dzieciom" |
|
|
|
 |
Przemek0911
Stały czytelnik

|
Wysłany: 2010-12-30, 22:08
|
|
|
Nieznany napisał/a: | Wszystkie "Tomki" Szklarskiego
Wszystkie "Samochodziki" Nienackiego
Książki pani Astrid Lindgren
Powieści Adama Bahdaja
Opowiadania Niziurskiego
Koziołek Matołek |
Nieznany napisał za mnie.
Rozumiem, że młode mają być te [przyszłe] dzieci? |
|
|
|
 |
M

|
Wysłany: 2010-12-31, 10:18
|
|
|
Przemek0911 napisał/a: | Nieznany napisał/a: | Wszystkie "Tomki" Szklarskiego
Powieści Adama Bahdaja
Opowiadania Niziurskiego
Koziołek Matołek |
Nieznany napisał za mnie. | Obiektywnie rzecz biorąc, też mógłbym się pod tą listą podpisać. Poza książkami Astrid Lindgren wszystko z tej listy czytałem. Oczywiście "wszystko" to pojęcie względne, bo nie dam sobie ręki uciąć, że mam na rozkładzie wszystkie książki o Panu Samochodziku, bo prawdopodobnie w bibliotece w Wolinie nie mieli kompletu. Niemniej, 3/4, a nawet 4/5 książek rozłożyłem. Z tej listy rządzi Adam Bahdaj. Czytałem chyba wszystko, niektóre po kilkanaście razy ("Do przerwy 0:1", "Wakacje z duchami", "Podróż za jeden uśmiech" czy genialna "Trzecia granica").
Tylko pytanie czy moje dzieci będą chciały czytać? ;-) |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2010-12-31, 11:13
|
|
|
Martinus napisał/a: | Tylko pytanie czy moje dzieci będą chciały czytać? |
Myślę, że dużo tu zależeć będzie od Ciebie. Rodzice są dla dziecka autorytetem (powinni) i na pewno jeśli tato coś poleci i zachęci to syn czy córeczka na pewno po taką książeczkę sięgnie. Nie sądzę, żeby treści wszystkich wymienionych tutaj książek się zdewaluowały, że już nie warto ich czytać. Czasy się zmieniły? I co z tego? To już nie liczy się przyjaźń, przygoda, humor? |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Weronika

Wiek: 64 Dołączyła: 07 Lut 2011 Posty: 98 Skąd: Uetzhausen
|
Wysłany: 2011-02-26, 15:49
|
|
|
Mam prośbę do (przede wszystkim),młodych mam - proszę mi pomóc w wyborze bajek,książek dla dziecka 3-4 letniego.Moje wnuki dopiero poznają język polski, chciałabym,żeby to były jakieś proste rymy,zdania,bo te wierszyki i bajki,które ja znam z dzieciństwa,myślę,że nie nadają się dla dziecka,poznającego język polski,jako drugi.Mam na myśli nawet taką "Lolomotywę",w której jest tyle wyrazów,określających przedmioty i czynności,które już nie istnieją. Nie wspominając już takie wierszyki jak - "Pchła Szachrajka"(Które 3 letnie dziecko wie,co to "pchła"?).A za zupełną klęską uważam już - "Na jagody"!Tam nie ma ani jednego zrozumiałego zdania,czy słowa. Czy mogę liczyć na pomoc? |
|
|
|
 |
Raziel
Jukka Sarasti

|
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2011-03-02, 23:09
|
|
|
Heh. "Pchła Szachrajka" była moją ulubioną bajką, mama musiała mi ją codziennie czytać. W sumie to pierwsza książeczka, którą pamiętam z dzieciństwa.... |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
katja

|
Wysłany: 2011-03-03, 10:40
|
|
|
Nieznany napisał/a: | Wszystkie "Tomki" Szklarskiego
Powieści Adama Bahdaja
Opowiadania Niziurskiego
Kubuś Puchatek
Mały Książę
O psie, który jeździł koleją
i trochę komiksu - Tytus, Romek i Atomek; Koziołek Matołek; Kajko i Kokosz... |
na pewno dodam 'Rogaś z Doliny Roztoki" M.Kownackiej z czystego sentymentu - pierwsza przeze mnie przeczytana książka oraz "Plastusiowy pamiętnik".
Bajki Brzechwy, wiersze Tuwima
Baśnie słowian
Legendy i podania polskie
Baśnie Andersena (bracia Grimm do dziś mnie trochę przerażają) |
_________________ "Nienawidzę tego, co łatwe. Nie można być człowiekiem, jeśli nie stawia się oporu." - Antoine de Saint-Exupéry |
|
|
|
 |
Kamil

|
Wysłany: 2011-05-05, 14:33
|
|
|
przejrzałem pobieżnie wątek i jestem prawie pewien że zabrakło książek Curwooda, Łowcy wilków (i kontynuacje) to jedne z najlepszych przygodowych książek dla dzieci z podstawówki. Poza tym Cooper i wspomniane już książki Bahdaja, seria Pan Samochodzik i wiele innych.. |
|
|
|
 |
Aura
dama z książką

|
Wysłany: 2011-05-12, 19:14
|
|
|
Cudowne, wspaniałe książki to "Dom pod kasztanami" i "Za złotą bramą" Heleny Bechlerowej. We wczesnym dzieciństwie czytałam je kilkakrotnie i za każdym razem przygody Piotrusia i Kasi tak samo mnie fascynowały. Te książki są pełne magii.
Chyba muszę znów do nich wrócić |
|
|
|
 |
maravilla

|
Wysłany: 2012-01-07, 17:22
|
|
|
ostatnio natknęłam się na książki z serii "Na tropie sensacji" Baccalario - "Kod królów" i "Kieliszek trucizny" - tajemnice i zagadki detektywistyczne dla dzieci i młodzieży
A dodatkowo w sieci prowadzony jest konkurs w którym chodzi o rozwiązywanie takich właśnie zagadek. |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2012-01-08, 23:17
|
|
|
Chyba nikt dotąd nie wymienił książek Hugh Loftinga o doktorze Dolittle, który znał język zwierząt. Bardzo sympatyczne lekturki, niewiele mające wspólnego z filmem z Eddiem Murphym w roli tytułowej. Lofting pisał w latach 20 i 30. ub.w., a jego bohater był Anglikiem.
Dorzucę jeszcze "Słoneczniki" Haliny Snopkiewiczowej, które mile wspominam z wczesnej młodości. Jej twórczość zdecydowanie bardziej mi odpowiadała niż szalenie ongi popularnej Siesickiej. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Kamil

|
Wysłany: 2012-01-08, 23:34
|
|
|
Bruixa napisał/a: | Jej twórczość zdecydowanie bardziej mi odpowiadała niż szalenie ongi popularnej Siesickiej. |
A mi dużo bardziej pasuje Musierowicz od Siesickiej. Przynajmniej często jest zabawna a niektóre dialogi to mistrzostwo, no i bez całej tej romantyczności i ckliwości. |
|
|
|
 |
|