|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Otwarty przez: Uczeń Czarnoksiężnika 2009-04-08, 18:31 |
[kwiecień 09] Bracia Karamazow - Fiodor Dostojewski |
Autor |
Wiadomość |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6454 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-06-17, 14:44
|
|
|
Bracia Karamazow – ostatnia powieść Fiodora Dostojewskiego, uważana powszechnie za kulminację jego twórczości. Dostojewski spędził na pisaniu Braci Karamazow ponad dwa lata (lipiec 1878 - listopad 1880). Kolejne części utworu ukazywały się w czasopiśmie Russkij Wiestnik, oddzielne wydanie ujrzało światło dzienne w grudniu 1880 roku. W zamierzeniu powieść miała być częścią cyklu Żywot Wielkiego Grzesznika, a historia Aloszy kontynuowana. Dostojewski zmarł jednak niedługo po publikacji Braci Karamazow, więc dalsze losy bohaterów pozostały w sferze domniemań.
Książka opisuje historię ojcobójstwa, w którą w różnym stopniu są zamieszani wszyscy synowie zamordowanego człowieka. Powieść koncentruje się na psychologicznych pobudkach kierujących bohaterami. Roztrząsa odwieczne dylematy ludzkości, takie jak choćby istnienie wolnej woli, Boga, zła, miłości i ateizmu. Dostojewski po mistrzowsku penetruje najmroczniejsze zakamarki duszy ludzkiej i targające człowiekiem namiętności.
Od czasu wydania książka została uznana przez wielu myślicieli m.in. Zygmunta Freuda czy Alberta Einsteina za jedno z najwybitniejszych dzieł światowej literatury. (źródło - Wikipedia)
Chyba zapomnieliście, kochani, o lekturze miesiąca! Wiem, że niektórzy z Was już czytali, a co z dyskusją, hm?! |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2009-07-13, 20:20
|
|
|
Gdyby przerzucić to na sierpień, chętnie przeczytałabym "Braci Karamazow" ;-) |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6454 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-07-13, 21:46
|
|
|
Jako wredna Wiedźma komuś wytknę co nieco:
Cytat: | O ta ja podyskutuję na pewno i z dużą ochotą, bo to jedna z moich ulubionych książek . O ile oczywiście znajdą się partnerzy do dyskusji. |
Dyskusja na temat "Braci K." upadła z hukiem.
Eva del Dolores napisał/a: | Gdyby przerzucić to na sierpień, chętnie przeczytałabym "Braci Karamazow" |
No właśnie, przerzucamy na sierpień?! Czy porzucamy ;-) |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
montano

|
Wysłany: 2009-07-22, 21:00
|
|
|
Ravena napisał/a: | Jako wredna Wiedźma komuś wytknę co nieco:
Cytat: | O ta ja podyskutuję na pewno i z dużą ochotą, bo to jedna z moich ulubionych książek . O ile oczywiście znajdą się partnerzy do dyskusji. |
Dyskusja na temat "Braci K." upadła z hukiem.
|
To zdaje się, że ja pisałem ?
Ale mam wytłumaczenie - miałem drobną awarię, bo zalałem sobie klawiaturę kawą i dopiero dzisiaj ją odzyskałem, więc nie miałem jak pisać xD. |
_________________ "Nie bój się, nie uciekaj przed snem, bo sen to nic złego, nic takiego, nic wielkiego" |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|