Książki, bez których nie wyobrażacie sobie swojej biblioteki |
Autor |
Wiadomość |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2008-12-14, 13:02 Książki, bez których nie wyobrażacie sobie swojej biblioteki
|
|
|
Zakładam temat, ponieważ bardzo ciekawią mnie Wasze absolutnie ulubione powieści, czy też inne książki, takie dzieła, które są dla Was absolutnie wyjątkowe, które w szczególny sposób do Was przemówiły i zdobyły wasze serca.
Myślę, że każdy taką (czy takie) książkę ma. Bardzo bym był kontent, gdybyście zechcieli o takich właśnie dziełach troszeczkę tutaj napisać.
Może kawałem historii, okoliczności jakie towarzyszyły pierwszej lekturze takiej książki, może jakieś inne ciekawe zdarzenie. |
|
|
|
 |
burli

Wiek: 31 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 725 Skąd: Warszafka
|
Wysłany: 2008-12-15, 10:59
|
|
|
książki bez których sobie nie wyobrażam żyć to seria 'Mikołajka' Goscinnego i jego przygód. Nie mam ich w swojej biblioteczce ale ma mój chłopak (kupiłam mu całą serię chcąc zachęcić do czytania w ogóle) więc to tak jakbym ja je miała . Kiedyś dostałam do przeczytania wszystkie od mojej siostry ciotecznej, która wciąż coś czyta. Podobało mi się. Przeczytałam i zapomniałam. Kiedy wyszły 'Nowe przygody Mikołajka' przypomniałam sobie o niej i postanowiłam sprezentować swojemu chłopakowi. Książeczek szukałam po antykwariatach i tak, gdy kupiłam jedną nie mogłam się powstrzymać żeby w autobusie bądź tramwaju wracając do domu nie otworzyć i nie przeczytać choć trochę |
Ostatnio zmieniony przez Uczeń Czarnoksiężnika 2008-12-15, 13:01, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

Wiek: 26 Dołączyła: 04 Lis 2008 Posty: 1874 Skąd: Augustów/ Toruń
|
Wysłany: 2008-12-15, 15:38
|
|
|
Mi takimi książkami wydają się bajki i legendy. Moja mama mi nie czytała , tylko nauczyła mnie czytać jak miałam coś około 6 lat. W domu nie było nic to czytałam bajki dla dzieci. Potem jak poszłam do szkoły to odkryłam bibliotekę . Ale jeszcze w 4 klasie czytałam przygody Rozbójnika Rumcajsa. Ja po protu kocham różne bajki i legendy . Nawet teraz czasem sobie siadam i czytam je . ;D |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6453 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2008-12-15, 17:57
|
|
|
Szekspir, konieczny. "Mistrz i Małgorzata" absolutnie niezbędna. Nowy i Stary Testament. Cykl o Ani Shirley, zdecydowanie. Poezja Gałczyńskiego, Baczyńskiego, Staffa, Brandstaettera, jak i dramaty tego ostatniego, wszystko mi potrzebne jak powietrze do oddychania. "Alchemia słowa" Parandowskiego. "Doktor Żywago" Pasternaka. To żelazna podstawa mojej biblioteczki, którą posiadam. Jeszcze wejdą w ten kanon "Emancypantki" Prusa, "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego oraz "Królowa Margot" Dumasa, a te zamierzam nabyć w przyszłości |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
montano

|
Wysłany: 2008-12-15, 18:09
|
|
|
Moja biblioteka stanowi integralną całość, a więc nie ma tych kilku pozycji, bez których jej sobie nie wyobrażam. Chociaż zgodzę się z Raveną: Szekspir jest po prostu niezbędny, a szczególnie "Hamlet". Poza tym Gombrowicz, Rimbaud i Wilde. Niedługo znajdą się na półach Dostojewski i Faulkner i od razu dołączą do wcześniej wymienionego grona. Ciężko byłoby mi się też rozstać z "Selected works" Poego, bo to jest chyba najpiękniej oprawiona książka, jaką posiadam i samo patrzenie na nią sprawia mi przyjemność ;-). |
_________________ "Nie bój się, nie uciekaj przed snem, bo sen to nic złego, nic takiego, nic wielkiego" |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2008-12-16, 18:21
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | Mistrza i Małgorzaty | Ravena napisał/a: | "Mistrz i Małgorzata" | O kurka, już się czuję jak w domu.
Jeśli o mnie chodzi, to trudno byłoby znaleźć jedną biblioteczną perłę... ale faktycznie MiM... plus koniecznie "Katedra Najświętszej Marii Panny w Paryżu" Hugo... a na każdą chandrę "Przewodnik stada" pani Willis, bo niby lekkie ale ma na mnie zbawienny wpływ. |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6453 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2008-12-16, 19:24
|
|
|
Nieznany napisał/a: | plus koniecznie "Katedra Najświętszej Marii Panny w Paryżu" Hugo... |
Co mi przypomniało o "Nędznikach". Też koniecznie muszą się w mojej biblioteczce znaleźć! |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Rachel
Pierwsza całuśnica.

|
Wysłany: 2008-12-16, 19:41
|
|
|
Ja nie wyobrażałam sobie biblioteczki bez jakiejś książki na pocieszenie, takiej na handre bez innych mogłabym się obyć. Zwykle gdy mam dużego doła czytam, głównie we fragmentach taką grubą książkę z baśniami rzadko spotykanymi. Jest ona strasznie wyświechtana i poklejona ale.... Mam z nią wiele szczęśliwych wspomnień (nie tylko z dzieciństwa) i nawet jedno spojrzenie może mi przywrócić humor. |
_________________ Pomnóż to przez nieskończoność, dodaj głębię wieczności, a otrzymasz próbkę tego, czym mówię.
— Joe Black |
|
|
|
 |
Demonologic
poeta, skandalista

|
Wysłany: 2008-12-16, 20:58
|
|
|
Zdecydowanie "Chamstwo w państwie" Maleńczuka, "Nienasycenie" Witkacego i "Moje pierwsze samobójstwo" Pilcha są priorytetem w mojej biblioteczce domowej. |
_________________ Mam cień, widziałem - obejrzałem się.
Mam cień siny na śniegu.
Mam płaszcz, za duży, ciemniejszy od spodni.
Mam w płaszczu narzędzie. |
|
|
|
 |
karinka
gamoniowa ;)

|
Wysłany: 2008-12-17, 07:31
|
|
|
generalnie to ja sobie nie wyobrazam mojej biblioteki bez... mojej biblioteki
tzn. sa pewne ksiazki, jakies tam kryminaly Cobena czy innej Alex Kavy
bez ktorych bym sie obeszla ( bo ja zeby przczytac to zawsze kupuje, nie pozyczam znikad, wiec kilka 'smieci' mam)
ale genaralnie, nie pozbyłabym sie niczego |
|
|
|
 |
Rachel
Pierwsza całuśnica.

|
Wysłany: 2008-12-17, 15:12
|
|
|
karinka napisał/a: | wiec kilka 'smieci' mam |
myślę że każdy z nas ma dużo książek które kupił bo miały ładną okładkę i myśleliśmy że będą fajne i się zawiedliśmy. Ja mam kilkanaście takich. Kiedyś stwierdziłam że co będą się kurzyć na półce i dałam je kuzynce której się podobały, więc jakiś pożytek z nich jest |
_________________ Pomnóż to przez nieskończoność, dodaj głębię wieczności, a otrzymasz próbkę tego, czym mówię.
— Joe Black |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2010-12-06, 06:37
|
|
|
To co, może odświeżymy nieco temat? Pozamiatam pajęczyny.
Przez dwa lata sporo książek mi przybyło i w sumie bez większości z nich nie wyobrażam sobie swojej biblioteczki, bo zwykle kupuję to, co po prostu chcę u siebie mieć. Książki Dukaja, cykl hyperioński Simmonsa, cały Neil Gaiman.
Z niefantastyki Kapuściński, Cień wiatru, Sołżenicyn. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
M

|
Wysłany: 2010-12-06, 08:22
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | To co, może odświeżymy nieco temat? Pozamiatam pajęczyny. | Zostaw! Psujesz klimat
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | Przez dwa lata sporo książek mi przybyło i w sumie bez większości z nich nie wyobrażam sobie swojej biblioteczki, bo zwykle kupuję to, co po prostu chcę u siebie mieć. Książki Dukaja, cykl hyperioński Simmonsa, cały Neil Gaiman.
Z niefantastyki Kapuściński, Cień wiatru, Sołżenicyn. | U mnie sprawa wygląda tak, że w zasadzie nie wyobrażam sobie swojej biblioteki bez każdej książki, która leży u mnie na półce - ważne są wszystkie 44 książki historyczne poświęcone Rzymowi, wszystkie książki Tada Williamsa (łącznie z tą po angielsku z odręcznym autografem Tada oraz tą po norwesku ). Ważne są również powieści historyczne Colleen McCullough, "Trylogia Rzymska" Miki Waltariego czy "Ja, Klaudiusz" Roberta Gravesa. Mówię wam, wszystkie są ważne |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
|