|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
McCaffrey, Anne i Jeźdźcy Smoków z Pern |
Autor |
Wiadomość |
Loki
Viking Redhead

Wiek: 26 Dołączyła: 23 Wrz 2011 Posty: 225 Skąd: z Marchii Cienia
|
Wysłany: 2011-10-05, 16:06 McCaffrey, Anne i Jeźdźcy Smoków z Pern
|
|
|
Dla miłośników smoków pozycja obowiązkowa, dla tych bardziej "zesmoczonych", jak ja, prawie że legendarna. Bo kto, kto lubi smoki, nie słyszał o Ramoth? Cóż, oddaję honor, tym, którzy nie czytali i nie słyszeli, a lubią smoki, ale naprawdę, musicie poznać serię Anne McCaffrey
Na początku było mi trudno "wczuć" się w styl pisania autorki,a le później zachwyciła mnie wizja smoków, jaką nam podarowała, a i do stylu się przyzwyczaiłam, ba, nawet próbowałam się go doszukać w innych książkach.
Co sądzicie o tej serii? |
_________________ Never walk
away from home
ahead of your axe and sword.
You can't feel a battle
in your bones
or foresee a fight. |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2011-10-05, 18:49
|
|
|
Nie czytałam wszystkich części serii, zaledwie kilka wpadło mi w ręce, a te które czytałam były dobierane dość przypadkowo, ale bardzo mi się podobały. Świetnie obmyślony świat, zgrabnie łączący wątki fantasy i sf. Społeczeństwo Pernu to również ciekawa zbiorowość, regulowana własnymi prawami, zwyczajami, wszystko zaś w większym lub mniejszym stopniu uzależnione od istot, jakimi są smoki. Barwne postacie, zarówno te ludzkie jak i smocze, bo smoki mają tu własne niepowtarzalne osobowości oraz ładny język powieści sprawiają, że czyta się przyjemnie i bez zgrzytów.
Oczywiście, cykl nie jest bez wad. Schematyczność bohaterów, którzy nakreśleni są w czarno-białych tonacjach (przynajmniej w tych tomach, które czytałam, nie wiem jak dalej, bo cykl osiągnął zdaje się liczbę 18 woluminów) czy pewne nielogiczności i brak wyjaśnień rozmaitych rozwiązań fabuły nie pozwalają zachwycić się nim bezkrytycznie, ale z pewnością wart jest poznania. |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2011-11-14, 16:50
|
|
|
Problem polega na tym, że wszyscy sądzą, ze książka MaCaffry to fantasy, lub połączenie s-f z fantasy. Nic bardzie mylnego - to czystej wody s-f , zwłaszcza w pierwszych trzech tomach.
Co do samego cyku, zarzuciłam czytanie po piątym tomu, i jakoś nie zapowiada się, żebym miała ochotę wrócić do tego cyku. Niemniej pierwszy tom jest znakomity i szkoda, że autorka nie ograniczyła się powiedzmy do trylogii. |
|
 |
Niva

|
Wysłany: 2012-02-12, 13:38
|
|
|
Bardzo chciał bym mieć całą kolekcję tych książek Pierwsza część bardzo mi się spodobała |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-02-12, 17:04
|
|
|
Nie czytałem książek o jeźdźcach smoków z Pern, ale czytałem książki z serii "Śpiewacy kryształu" i byłem zachwycony, choć autorce zdarzyło się trochę dłużyzn, zwłaszcza w II i III tomie. |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2012-02-12, 20:44
|
|
|
Ja czytałam tylko "Pieśń kryształu". Bardzo mi się podobało, ale nie pamiętałam autora. Dzięki za przypomnienie, poszukam w bibliotece, czy mają coś więcej. |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-02-12, 20:55
|
|
|
A proszę Cię bardzo. |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|