Fantastyka - czy z tego się wyrasta? |
Autor |
Wiadomość |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2011-11-15, 20:54
|
|
|
Najaa napisał/a: | Mam jednak ten sam problem Eva - moi znajomi fantastykę czytają z doskoku, jak im coś pożyczę |
Źle mnie zrozumiałaś, Najuu. Ja nie czytam fantastyki, a znajomi tak ^^ |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
gewinda

|
Wysłany: 2012-05-23, 14:18
|
|
|
Ja nie wiem czy się wyrasta, kilka dobrych lat w tym siedzę, i nadal lubię te klimaty Wiedźmina czytałam 3 razy, całą sage, a mysle ze w przyszłości znów do niego wrócę |
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2012-05-24, 20:08
|
|
|
Dla mnie fantasy to fantasy, znam podział na gatunki, ale z reguły się tym nie za bardzo przejmuje, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z high fantasy i heroic, ale muszę przyznać, że bardziej preferuje klasyczną fantasy. Za urban nie przepadam, a na Gaimana mam wręcz uczulenie.
Nie za bardzo rozumiem także dlaczego tak wielu ludzi, którzy czytają fantasy nie tolerują za bardzo s-f? |
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 26 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2483 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2012-05-24, 20:43
|
|
|
Najaa napisał/a: | tak wielu ludzi, którzy czytają fantasy nie tolerują za bardzo s-f? |
Hm, ja się raczej spotykam z tym, że także p s-f sięgają. Może nie tak często, jak po typowe fantasy, ale bez jakiegoś wstrętu. Nawet są niektórzy, co przekładają s-f nad klasyczne fantasy (choć to mnie trochę dziwi). |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
Kamil

|
Wysłany: 2012-05-24, 21:12
|
|
|
Cytat: | Hm, ja się raczej spotykam z tym, że także p s-f sięgają. Może nie tak często, jak po typowe fantasy, ale bez jakiegoś wstrętu. Nawet są niektórzy, co przekładają s-f nad klasyczne fantasy (choć to mnie trochę dziwi). |
Jakbym miał wybierać to fantasy, chociaż s-f nie pogardzę. Po prostu to fantasy wbija mi się w głowe, czasami zachwyca. S-F preferuje na ekranie (FireFly!).
Wydaje mi się że pod terminem s-f więcej się mieści, bo i steampunk i postapokalipsa i space opera itd, niektóre skrajnie inne, fantasy za często nie odbiega od tej średniowiecznej stylizacji. |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 26 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2483 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2012-05-24, 21:30
|
|
|
kenaz napisał/a: | fantasy za często nie odbiega od tej średniowiecznej stylizacji. |
Ale ta średniowieczna stylizacja to jedynie część fantasy. Znam masę książek, które mają zupełnie inną konwencję i przyznam, że czasem ciężko znaleźć (zwłaszcza teraz) coś z takich prawdziwie fantastycznych pierwotnych klimatów. W sensie: zbieramy drużynę i idziemy łupić/grabić/ratować świat/ wypełniać misje... i tak dalej. |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2012-05-25, 22:27
|
|
|
Ja właśnie należę do osób które przekładają s-f nad fantasy i to przyznaje preferuje klasyczne s-f z naukowym zacięciem , choć równie mocno kocham space opery, zwłaszcza te militarne, lub opowiadające o pierwszym kontakcie z obcymi cywilizacjami, choć muszę przyznać, że tu jestem dość mocno wybredna i nie czytuję wszystkiego co wyjdzie.Ogólnie muszę się przyznać, że jeśli chodzi o s-f czuje się trochę poszkodowana, przez polskie wydawnictwa, bo książek tego typu nie wychodzi za dużo, a w zasadzie jedynym wydawnictwem decydującym się na wydawanie ambitniejszych pozycji jest Solaris(na szczęście ratuje mnie tu trochę angielski).
Fantasy czytuje jednak dość sporo, często jako zamiennik s-f, ale także moja ukochaną serie muszę fantasy muszę czytać po angielsku, bo po wydaniu dwóch tomów,chyba wydała sie ona nagle zbyt kontrowersyjna jak na nasz rynek. |
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2012-05-26, 07:24
|
|
|
Najaa napisał/a: | także moja ukochaną serie muszę fantasy muszę czytać po angielsku, bo po wydaniu dwóch tomów,chyba wydała sie ona nagle zbyt kontrowersyjna jak na nasz rynek. |
Co to za seria? Zaciekawiłaś mnie. |
_________________ Tumblr ~*~ Instagram ~*~ GoodReads
Raziel napisał/a: | Cthulhu fh'tagn i do przodu. |
|
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2012-05-26, 12:01
|
|
|
Ta seria nosi tytuł Nightrunners autorstwa Lynn Flewelling. Po polsku wyszły dwa tomy Szczęście w mrokach i Na tropach Ciemności. Następne trzy tomy tylko po angielsku,a we wtorek wychodzi kolejny . |
|
 |
Czarna_Smoczyca

Wiek: 37 Dołączyła: 09 Lis 2011 Posty: 489 Skąd: Emmeloord
|
Wysłany: 2012-06-03, 14:43
|
|
|
Najaa napisał/a: | Ta seria nosi tytuł Nightrunners autorstwa Lynn Flewelling. Po polsku wyszły dwa tomy Szczęście w mrokach i Na tropach Ciemności. Następne trzy tomy tylko po angielsku,a we wtorek wychodzi kolejny . |
Swietne ksiazki. Czytalam pierwsze 3 tomy, ale w jezyku niemieckim, bo tak jak piszesz po polsku sie czlowiek nie doczeka |
_________________ Herbata
 |
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2012-06-03, 15:03
|
|
|
Czarna_Smoczyca napisał/a: | Swietne ksiazki. Czytalam pierwsze 3 tomy, ale w jezyku niemieckim, bo tak jak piszesz po polsku sie czlowiek nie doczeka |
Tylko nie rozumiem dlaczego, Rebis nie dogadał się w sprawie wydania następnych tomów. Pierwsze dwa tomy, pożyczałam dość często i wszyscy, którzy je czytali ocieniali te książki jako dobre lub bardzo dobre. Według mnie trudno uznać te książki za skandalizujące. |
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2012-06-03, 19:03
|
|
|
Może po prostu kiepsko się sprzedały? |
_________________ Tumblr ~*~ Instagram ~*~ GoodReads
Raziel napisał/a: | Cthulhu fh'tagn i do przodu. |
|
|
|
|
 |
iskradeus

|
Wysłany: 2012-06-21, 01:30
|
|
|
Wręcz przeciwnie- jak załapiesz bakcyla to już będziesz to czytał |
_________________ By zwiększyć swoje umiejętności pozwalające na skuteczne pozycjonowanie stron www http://ditum.org w internecie warto zapoznać się z informacjami i zasadami, które udzielane są bezpośrednio ze strony supportu Google dla webmasterów. |
|
|
|
 |
Najaa

|
Wysłany: 2012-06-22, 21:13
|
|
|
Dużym atutem Nightrunners jest to, że książki trzymają mniej równy poziom, i nie nie w nich tego co przydarzyło się Martinowi - 500 stron, a akcja ciągle w tym samym miejscu, aż w końcu nie pamięta się, gdzie autor zostawił bohaterów |
|
 |
MewaTrzech
Skromny Autor

|
Wysłany: 2013-01-31, 00:06
|
|
|
A skąd.
Ogromną krzywdę czytelniczą robią sobie ludzie, którzy rzekomo "Wyrastają" z fantastyki. Kulturowe samookaleczenie, najgorsze chyba z możliwych. |
_________________ Prawo Sturgeona - podstawa do zrozumienia ludzi i tego co tworzą.
"90% wszystkiego to gówno" - Sturgeon
Jestem sobie Skromnym Autorem bloga recenzenckiego. Jeżeli ktoś chce głębiej poznać mój gust na drodze innej niż dyskusja, zapraszam: www.review-library.blogspot.com |
|
|
|
 |
|