|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Panteon |
Autor |
Wiadomość |
jacek

|
Wysłany: 2018-09-22, 13:56
|
|
|
Dziś również Maurycy Janota - o "Zaćmieniu":
Cytat: | Zaćmienie to naprawdę bardzo ambitny, dopracowany i wymagający sporego researchu komiks, w którym widać jednoczesną miłość i pewnego rodzaju obrzydzenie Brubakera do kina. Do medium, które pozwala opowiadać fascynujące historie i kreuje gwiazdy, ale tylko po to, żeby potem stopniowo je niszczyć. |
"Zaćmienie"
Dotychczasowe materiały |
_________________ "Kraina komiksu" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-09-24, 10:48
|
|
|
Troszkę wcześniejszy tekst z tego serwisu:
"Giant Days" #3: "Bycie miłą nic nie kosztuje" - pisze "Chester":
Cytat: | Nie dość że za rogiem czają się egzaminy końcowe, nadchodzą wybory, a wraz z nimi walka o stołki. W takiej walce, rzadko opłaca się grać czysto. Ciężko nie odnieść wrażenia, że czytelnik, jak i w pewnym sensie sama opowieść, dojrzewa wraz z naszymi bohaterkami. |
"Giant Days" #3: "Bycie miłą nic nie kosztuje"
Poprzednie publikacje |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-19, 05:34
|
|
|
Rozpoczynamy mocno poranną działalność
1. "Chester" bierze na tapet czwartą część "Paper Girls":
Cytat: | Nie licząc pojedynczych opuszczonych budynków, Vaughnan do spółki z Chiangiem nie starają się wykreować świata, który dotknęła absolutna zagłada. Owszem, system upada, ale ludzkość nie przestała istnieć. Po prostu zasady nieco się zmieniły, a wszyscy muszą się dostosować. |
"Paper Girls" #4
To o czym informowałem do tej pory
2. "Smok" mierzy się z "Wężami" czyli trzecią odsłoną "Hrabstwa Harrow":
Cytat: | Odkrywanie skrywanych przez hrabstwo tajemnic w towarzystwie innych osób spodobało mi się na tyle, że zwyczajnie chciałem więcej. Scenarzysta wraz z rysowniczką zrobili jednak wszystko, bym dłużej tego nie żałował. Prosta historia o nawiedzonym domu dostarcza nie tylko szerszego spojrzenia na zakorzenione przez Hester Beck zło, ale także daje nadzieję na powrót jednej z ciekawszych postaci. |
"Hrabstwo Harrow" #3: "Węże"
Jak ktoś chce do sobie może poczytać dotychczasowe publikacje
3. Ponownie "Smok" - na temat "Rodziny" będącej czwartym tomem "Hrabstwa Harrow":
Cytat: | Wraz z pojawieniem się nowych istot cała historia nabrała rozmachu i rozpędu. To już nie jest spokojna opowiastka o dziwach zachodzących na amerykańskiej prowincji, a pełna polotu opowieść, której nie ograniczają czas i miejsce. |
"Hrabstwo Harrow" #4: "Rodzina"
To jedenaste omówienie tej odsłony cyklu.
O ile się nie mylę to debiut recenzencki "Smoka" na forum.
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-21, 02:35
|
|
|
Maja Rybak opowiada o "Fandemonium" będącym drugim tomem "The Wicked + The Divine":
Cytat: | Trudną sztuką jest zbudowanie tak obszernego świata jak w Wic Divie. Gillen miał przed sobą bardzo trudne zadanie (w którym zresztą pomagał mu McKelvie), ale jak na razie udaje mu się utrzymać wszystkie wątki i wprowadzić kilka pobocznych, nie tracąc przy tym celu całej serii. Niełatwa to sztuka, ale z każdym numerem The Wicked + The Divine Gillen upewnia mnie w tym, że daje radę i mnie nie zawiedzie. |
"The Wicked + The Divine" #2: "Fandemonium"
To siódma wizyta tej odsłony u nas. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-01-01, 23:26
|
|
|
Czas ponownie odwiedzić ten serwis:
1. "Nienawidzę Baśniowa" #1: "I żyli długo i burzliwie" - pisze Rafał "Kujaw" Olejko:
Cytat: | Fabuła "Nienawidzę Baśniowa" jest… Hmmm. Po prostu jest. To tylko pretekst by Skottie Young mógł zaserwować nam istny festiwal gore’u w kreskówkowym wydaniu. Uświadczymy tu pewne zwroty fabularne, ale nie oszukujmy się, to nie fabuła odpowiada za frajdę płynącą z komiksu. |
"Nienawidzę Baśniowa" #1: "I żyli długo i burzliwie"
A w tych miejscach poprzednie informacje.
2. "KM/H" - recenzuje "Chester":
Cytat: | To zapewne kwestia podejścia do sprawy. Historię tego pokroju najlepiej jest traktować jako pulpę, lub z bardziej filmowego punktu widzenia, nurt exploitation. A jako że temat narkotyków długo popularny być nie przestanie, nic dziwnego, że sięgnięto po taki punkt zaczepienia. Dodatkowo, historia uderza w pewien aspekt obecnego… krajobrazu socjologicznego, który wywołuje u mnie atak konwulsji ilekroć o nim pomyślę. |
"KM/H"
Wcześniejsze artykuły:
Mirosława Skrzydło, Krzysztofa Zimińskiego, Jakuba Izdebskiego, Michała Ostrowskiego, Pawła Ciołkiewicza i Piotra Pocztarka
3. "Dozorca: Nie wszystko złoto" - wypowiada się Łukasz Gądek:
Cytat: | Nie żeby historia była zła; czyta się ją bardzo przyjemnie, jednak sam komiks odbiera się jako odcinek jakiegoś serialu, jakby miała powstać kolejna część. Może co prawda tak być, jednak sposób w jaki wytłumaczone są pewne rzeczy jest tak amatorski, że śmiało pozwolę sobie powiedzieć, iż Pan Bartosz w kilku miejscach po prostu odwalił fuszerkę. |
"Dozorca: Nie wszystko złoto"
Wcześniejsze artykuły:
Jakuba Sytego, Tomasza Drabika, Dagmary Trembickiej, Tomasza Miecznikowskiego, Macieja Raulinajtysa, Kacpra Syguły, Małgorzaty Chudziak, Marka Adamkiewicza oraz Michała Lipki |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-03-11, 13:36, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-02-20, 07:20
|
|
|
"Chester" opowiada o czwartym i piątym tomie "Giant Days":
IV:
Cytat: | To życie skoncentrowane na tu i teraz. Konsekwencje jeszcze przyjdą, spokojnie, mamy czas. Dodatkowo scenarzyście udaje się złapać ten ulotny entuzjazm, jakiego doświadczamy choćby odkrywając uroczego pluszaka w Ikea, czy gdy jemy tam pyszne klopsiki. Nieczęsto doświadczam tego przyjemnego uczucia w czasie lektury jakiegokolwiek komiksu, co utwierdza mnie w przekonaniu, że najprzyjemniejsze są dla nas rzeczy dobrze znane. Takie, które kojarzą nam się z przyjemnymi epizodami w naszym życiu. |
v:
Cytat: | Z chwaleniem zarówno kolejnego tomu, jak i całej serii autorstwa Allisona jest pewien problem. Ciężko mi co chwilę wspominać o tym, jak bardzo w punkt są jego obserwacje dotyczące życia młodych ludzi, nie zapętlając się co chwila. Zwłaszcza, że i losy naszych bohaterek także miejscami wpadają w pewne pętle. Jasne, niektóre sytuacje urastają do miana niemałego dramatu, jednakże to ta dziwna... prostota i miałkość prezentowanych scen chwytają mnie za studenckie serduszko. |
"Giant Days" #4-5
Poszukajmy dotychczasowych analiz:
- te, które dotyczyły części czwartej (a wcześniej trzeciej)
- te, które dotyczyły części piątej |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-03-25, 07:35
|
|
|
Czas odkurzyć i ten wątek dzisiaj dwie recenzje a dalej już na bieżąco
1. Maurycy Janota omawia tytuł "Ucieczka do Wisconsin" czyli czwarty tom "Odrodzenia":
Cytat: | Nie da się zaprzeczyć, że Seeley odpowiada na łamach Ucieczki... na kilka ważnych dla całej intrygi pytań. Niestety nie są one właściwie podkreślone i przechodzą raczej bez większego echa. Nie są dla postaci takim szokiem lub bodźcem, jakim faktycznie powinny być. Rozdzielenie fabuły na dwa segmenty – pierwszy, którego miejsce akcji to Wausau i drugi, który dzieje się w Nowym Jorku – nie pozostaje bez wpływu na dynamikę i niejako wybija z tego małomiasteczkowego klimatu, którym przecież z okładki reklamowana jest seria | .
"Odrodzenie" #4: "Ucieczka do Wisconsin"
A tutaj to co było do tej pory
2. Maja Rybak zapoznaje nas z "Zewnętrznymi aspektami wewnętrznych postaw" - znaną już u nas czwartą częścią "Głębi":
Cytat: | Każda opowieść ma swoje słabsze momenty i wszystko wskazuje na to, że ten poprzedni tom był takim słabym momentem dla Głębii. Czytając tom czwarty poczułam, że w końcu docieramy wielkimi krokami do rozstrzygnięcia głównego celu całej historii. Jednak bez Stel zastanawiałam się, czy ktoś pociągnie jej misję i uratuje jedyną jeszcze istniejącą ludzką osadę. |
"Głębia" #4: "Zewnętrzne aspekty wewnętrznych postaw"
To o czym mieliście już okazję poczytać. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-05-29, 05:16
|
|
|
Coś długo o tym tytule nie było, to no najwyższy czas aby się pojawiło - Maja Rybak opowiada o "1987 Reagan Youth" stanowiącym pierwszą część "Deadly Class":
Cytat: | Motyw szkoły dla zabójców wydaje się dosyć... może nie do końca oklepany, ale również nie zaskakujący. Dlatego kluczem sukcesu takiej historii jest nie tylko ciekawy setting i motyw, ale też dobrze nakreślone postaci. W Deadly Class bohaterowie są właśnie tacy. |
Cytat: | Atmosfery całej historii dodają genialne rysunki Wesa Craiga kolorowane przez Lee Loughridge’a. |
"Deadly Class" #1: "1987 Reagan Youth" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-17, 07:34
|
|
|
Maurycy Janota recenzuje "Wezbrane wody" stanowiące piąty tom cyklu "Odrodzenie":
Cytat: | Od pierwszych zeszytów "Odrodzenia" tym, co wydawało mi się najciekawszym elementem tego komiksu były właśnie reakcje społeczeństwa na masowe zmartwychwstania. Nie zawsze autorowi udawało się prezentować je z wyczuciem, niekiedy te próby komentarza wypadały mało subtelnie i łopatologicznie, ale w "Wezbranych wodach" udowadnia, że jak chce, to potrafi robić to naprawdę dobrze. Sytuacje ukazane w komiksie są na swój sposób groteskowe, ale jednocześnie wiarygodne, przez co także szczerze niepokojące. |
"Odrodzenie" #5: "Wezbrane wody"
To trzecia wypowiedź o tym tomie. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-08-05, 12:44
|
|
|
Najnowsze trzy analizy:
1. ... "Promethea" księga pierwsza - omawia Maurycy Janota:
Cytat: | O ile "Promethea" niewątpliwie kipi od kreatywności, a jej warstwa wizualna oferuje najprawdziwsze fajerwerki, o tyle fabularnie bywa problematyczna. |
Cytat: | Nie tylko to sprawia wrażenie mało wyszukanego – być może to niepopularna opinia, ale jestem zdania, że twórca "Strażników" i "Zabójczego żartu"... nie ma poczucia humoru. Z cięższą tematyką radzi sobie zwykle wyśmienicie, ale kiedy sili się na frywolne, komediowe wstawki w postaci złośliwych komentarzy rzucanych przez nastolatki efektem są nienaturalnie, niekiedy niezręcznie brzmiące dialogi. Na szczęście nie odwołuje się do nich zbyt często. |
"Promethea" księga pierwsza
Vide dopiero co.
2. ... "Infidel" - również Maurycy Janota:
Cytat: | "Infidel", bardziej niż typową, linearną opowieść, przypomina jedną wielką metaforę. Postacie, zamiast być bohaterami z krwi i kości, którzy realnie wpływają na fabułę, pełnią zaś raczej funkcję swoistych figur. Reprezentują różne podejścia, ale tak samo poddają się narracyjnemu nurtowi, niczym w sztafecie przekazując sobie rolę protagonisty i perspektywę, z której śledzimy całą historię. |
"Infidel"
Tutaj także poprzednia recenzja była dzisiaj
3. "Stranger Things" #1: "Po drugiej stronie" - a teraz "Chester":
Cytat: | Skoro cały serial opiera się na intertekstualnych nawiązaniach, sięgnięcie po stare komiksy o eksploracji kosmicznych przestrzeni, czy innych wymiarów nie powinno być trudne. Nawet nie trzeba grzebać z jakimś retro science-fiction, bowiem wystarczy odpowiednio przerobić konwencję Multiwersum ze świata DC Comics, czy rzucić okiem na to, jak działa Quantum Realm u Marvela. |
Cytat: | Nie wiem jak wielkim fanem serialu trzeba być, aby świadomie wejść w posiadanie tego komiksu. Jest on sztandarowym przykładem na to, że nie każda historia opowiedziana w ramach danego uniwersum ma potencjał na bycie kolejnym "Star Wars Story". Zwłaszcza kiedy nie dzieje się w jej ramach absolutnie nic interesującego. |
"Stranger Things" #1: "Po drugiej stronie"
A tutaj trzeba się cofnąć do 19 lipca.
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-11-12, 05:04
|
|
|
Maurycy Janota tak pisze o zatytułowanym "Lojalni synowie i córki" szóstym tomie "Odrodzenia":
Cytat: | Fabuła, zamiast dalej sprawnie przeplatać paranormalny kryminał z małomiasteczkową telenowelą, zmienia tutaj kierunek i niespodziewanie śmielej uderza w tony bliższe akcyjniakom klasy B bądź niskobudżetowym horrorom. |
Cytat: | W trakcie lektury miałem permanentne uczucie, że coś przegapiłem, pominąłem po drodze i zostałem rzucony w sam środek tego chaosu. Scenariusz zdaje się poganiać pewne pomysły i przyspieszać rozwiązania poszczególnych wątków. |
"Odrodzenie" #6: "Lojalni synowie i córki"
Dotychczasowe trzy wypowiedzi |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|