W pajęczej sieci - komiksy |
Autor |
Wiadomość |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-24, 10:38
|
|
|
Artur Tojza razem z deszczem nadesłał recenzję zatytułowanego "Ożywczy deszcz" trzeciego tomu "Bajki na końcu świata":
Cytat: | Ponownie podczas lektury miałem rażenie, że to co czytam, dzieje się tak naprawdę tylko w głowie Weroniki. Pytanie tylko - Dlaczego? Osobiście obstawiam, że dziewczynka jest w stanie śpiączki, ale jak na razie nic nie potwierdziło tej hipotezy. Tak naprawdę Marcin Podolec może mnie zaskoczyć tutaj na milion sposobów, jeśli idzie o finał całego komiksu. |
"Bajka na końcu świata" #3: "Ożywczy deszcz"
To pierwsza recenzzja tej części - tutaj o niej szczegółowe informacje.
A w tych miejscach o poprzednich dwóch. |
_________________ "Kraina komiksu" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-26, 09:12
|
|
|
"Inspektor Akane Tsunemori" #5:
Cytat: | Nasza tytułowa inspektor oraz jej towarzysze również zostali postawieni pod murem. Można powiedzieć, że sami chcą poznać prawdę nie tylko o swym przeciwniku, ale również systemie Sybilli, który mają chronić. Szczerze wątpię aby spodobała im się odpowiedź, a wszystko wskazuje, że prędzej czy później mogą ją poznać. |
"Inspektor Akane Tsunemori" #5
Wcześniejsze artykuły napisali: Ania Andrys oraz "IKa".
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-27, 10:04
|
|
|
"Comics Report" #31: "Prezent od Festiwalu książki w Opolu":
Cytat: | Przedstawiam bardzo specyficzny Comics Report, bowiem tym razem nie jest to paczka od wydawcy, czy moje komiksowe zakupy. To prezent od organizatorów Festiwalu książki w Opolu, w podzięce za mój dość mocno spontaniczny wyczyn, promujący całą imprezę. |
"Comics Report" #31
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-29, 14:15
|
|
|
"Sherlock Holmes i podróżnicy w czasie" #2: "Fugit irreparabile tempus":
Cytat: | Historia jest, jak zwykle dla tej serii, bardzo dynamiczna, choć tym razem też mocno zawiła. Tutaj pojawia się pewien element, który trochę zepsuł mi radość z lektury. Mianowicie fabuła bardzo mocno nawiązuje do kilku kluczowych wydarzeń z poprzednich części serii, w tym osobnej dylogii "Mandragora", gdzie Holmes nie brał udziału. |
"Sherlock Holmes i podróżnicy w czasie" #2: "Fugit irreparabile tempus"
To pierwsza recenzja tej części - recenzje pierwszej są tutaj.
A słów parę o drugiej było jeszcze tu. |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2018-11-29, 15:42, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-29, 19:16
|
|
|
"Comics Report" #32: "Ja, Nina Szubur":
Cytat: | Główna bohaterka Nina Szubur, to oczywiste nawiązanie do innej sumeryjskiej bogini, imieniem Ninszubur, będącej posłanką oraz powiernicą Inanny. Już w samym opisie komiksu i prezentacji jego pierwszych stron widać gigantyczne nawiązania do mitologii sumeryjskiej. Tym samym wydaje się, że autor tego dzieła, bardzo sumiennie odrobił pracę domową i przygotował się do napisania komiksu. |
"Ja, Nina Szubur"
Dziękujemy
A w tym miejscu materiał Michała Lipki. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-04, 08:36
|
|
|
"Komiksowe podsumowanie półrocza (2018)":
Cytat: | Minęło pół roku, zatem czas podsumować co przewinęło się na moim blogu. Ci którzy go obserwują, wiedzą, że tworzę listę TOP 12 najlepszych komiksów jakie przeczytałem w danym roku. Póki co wstępna lista tytułów jest ciekawa i coraz większa. |
"Komiksowe podsumowanie półrocza (2018)" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-04, 16:14
|
|
|
"Comics Report" #33: "Wakacyjne Waneko":
Cytat: | Wakacje są już pełną gębą, pogoda zaczyna w końcu dopisywać, słonko świeci, więc warto zaopatrzyć się w lekturę na wakacyjną podróż. Przedstawię zatem pakiet tytułów od wydawnictwa Waneko, które trafiły niedawno na mój recenzencki stół. |
"Comics Report" #33: "Wakacyjne Waneko"
 |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-05, 06:18
|
|
|
Dziś u Artura wyjątkowy "Comics Report" - nie o komiksach a o kobiecych kryminałach:
"Comics Report" #34: "Kobiece kryminały":
Cytat: | Czasem nawet mężczyzna sięgnie po literaturę kobiecą. A przynajmniej napisaną przez kobiety i wydaną przez Wydawnictwo Kobiece. Zaprezentuję wam dzisiaj dwa kryminały z od wspomnianego wydawcy, którego przedstawicielki poznałem podczas 3 Festiwalu Książki w Opolu. |
"Comics Report" #34: "Kobiece kryminały"
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-06, 10:54
|
|
|
1. "Comics Report" #35: "Początek wakacji z Egmontem":
Cytat: | Tak - jest w czym przebierać, bo Egmont klasycznie prezentuje szeroki przedział gatunkowy w swojej ofercie komiksów. Głodnych lektury nowych komiksów, zapraszam do niniejszego tekstu, abyście sprawdzili co w wakacyjnej trawie piszczy. |
"Comics Report" #35: "Początek wakacji z Egmontem"
2. "Hotel Dziwny" #2: "Śpiew Skrzekowyjca":
Cytat: | Zważywszy na wiek odbiorcy docelowego tej serii, akcja w komiksie gna jak szalona. Wszystko po to, aby nie wynudzić młodego czytelnika, bo dobrze wiemy jakie są dzieci. Przekłada się to na serię zabawnych sytuacji, gdzie często prowodyrem jest Kaki. |
"Hotel Dziwny" #2: "Śpiew Skrzekowyjca"
Dotychczasowe dwa teksty |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-07, 17:35
|
|
|
"Comics Report" #36: "Świat dziecka oczami AWM":
Cytat: | Rozwój małego dziecka jest niezwykle ważny od samego początku. Dlatego istotnym elementem w jego edukacji, jest nauka przez zabawę. Wszelkiej maści książeczki obrazkowe, bajki czy rymowanki idealnie się do tego nadają. |
"Comics Report" #36: "Świat dziecka oczami AWM"
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-09, 10:02
|
|
|
"Comics Report" #37: "Zakamarki na wakacjach":
Cytat: | Wydawnictwo Zakamarki poznałem bliżej podczas 3 Festiwalu książki w Opolu. Ich repertuar literacki dotyczy głównie baśni, bajek i innych dóbr skierowanych do dzieci. Dominują tam twórcy z Francji oraz Szwecji, ale znalazłem też kilku z innych zakątków Europy. |
"Comics Report" #37: "Zakamarki na wakacjach"
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-10, 07:49
|
|
|
"Comics Report" #38: "Na osi czasu":
Cytat: | Na Targach książki w Opolu poznałem wydawnictwo Święty Wojciech, z którym wcześniej nigdy nie miałem do czynienia. Początkowo podszedłem troszkę sceptycznie, ale szybko zacząłem bić się w pierś za swoją głupotę. |
"Comics Report" #38: "Na osi czasu"
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-11, 13:56
|
|
|
"Kicia Kocia":
Cytat: | Sukces serii jest w pełni zrozumiały i zasłużony. Czy zatem jest ona całkowicie pozbawiona wad? Cóż... w mojej prywatnej opinii, odpowiedź jest jedna - nie. Ma wady, choć tak sporadyczne, że trudno je dostrzec gołym okiem. |
"Kicia Kocia"
|
|
|
|
 |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-07-14, 07:19
|
|
|
"Comics Report" #40: "Lipiec z Kulturą Gniewu":
Cytat: | Kultura Gniewu ma w swojej biblioteczce naprawdę ogromny kaliber, co udowodniła już nieraz. Dziś robi to powtórnie, za sprawą kilku naprawdę mocnych tytułów. |
"Comics Report" #40: "Lipiec z Kulturą Gniewu"
Z tych tytułów gościła jak dotąd na forum pozycja "Jane, lis i ja". |
|
|
|
 |
|