52 książki - taka tam inicjatywa czytelnicza ;-) |
Autor |
Wiadomość |
Procella

|
|
|
|
 |
Saule

|
|
|
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2017-10-30, 17:04
|
|
|
Niw wiem, chyba będę się tego trzymać. To dobra liczba. Akurat w tym roku warunki sprzyjały, nie wiem, jak w przyszłym ułoży się z pracą, bo pewnie będzie inna niż w tym. |
_________________ Tumblr ~*~ Instagram ~*~ GoodReads
Raziel napisał/a: | Cthulhu fh'tagn i do przodu. |
|
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2017-11-09, 14:21
|
|
|
U mnie magiczne 40 i 4... Czytam, czytam, ale czy do 52 dociągnę, nie wiem.
Zresztą, takie Zafony powinny się liczyć potrójnie niektóre... |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2017-12-26, 21:17
|
|
|
Ja nie spisywałem wszystkich przeczytanych książek, ale szacuję, że skonsumowałem ich około 60.
Jeśli miałbym wybrać przeczytaną książkę, która zrobiła na mnie największe wrażenie w tym roku, to chyba znowu będzie to Michel Faber (w poprzednim roku byłem zachwycony jego "szkarłatnym płatkiem i białym"), tym razem "Księga dziwnych nowych rzeczy".
lubimyczytac.pl napisał/a: | Nowa, frapująca powieść znakomitego pisarza, autora głośnych powieści „Pod skórą” i „Szkarłatny płatek i biały”, w krajach anglosaskich zgodnie uznana za jedną z najlepszych powieści 2014 roku.
Peter – niegdyś narkoman i alkoholik – jest pastorem, którego największą radością i życiowym celem jest głoszenie Dobrej Nowiny. Kiedy więc otrzymuje od tajemniczej korporacji USIC propozycję ewangelizacji rdzennych mieszkańców nowo skolonizowanej planety Oaza, nie waha się, choć misja ta oznacza dla niego długą rozłąkę z ukochaną żoną, Beą. Oaza okazuje się tropikalnym pustkowiem, gdzie doba trwa siedemdziesiąt dwie godziny, deszcz spływa z nieba w roztańczonych spiralach, a woda jest zielona i smakuje melonem. Pionierzy z bazy USIC odwiedzają „Miasto Dziwolągów” po to jedynie, by wymienić leki na wytwarzaną przez Oazjan żywność. Rdzenni mieszkańcy planety – pracowite, łagodne i niezwykle kruche istoty – po zniknięciu poprzedniego pastora sami zażądali nowego duchownego, od jego przybycia uzależniając dalsze dostawy żywności dla osadników. Nade wszystko bowiem pragną czytać Biblię – którą nazywają „Księgą Dziwnych Nowych Rzeczy” – i opanować to, co nazywają „techniką Jezusa”. Podczas gdy Peter uczy się żyć pośród nowych parafian, pracując wraz z nimi, poznając ich język i obyczaje, z Ziemi, od jego żony Bei, napływają coraz bardziej niepokojące wieści… |
Ale, żeby nie zachwycać się tylko panem Faberem, to "Jabłko", czyli kontynuacja świetnie napisanego "Płatka...", okazało się być niestety słabym sequelem, rozczarowującym. Tak, jak polecam "Szkarłatny płatek i biały", tak nie polecam "Jabłka".
Z takich "ciekawostek" tego roku mógłbym wskazać "Spowiedź Hitlera" Machta - niby "spisana z odręcznych notatek" szczera rozmowa Hitlera ze "szlachetnym Żydem", lekarzem, który pomagał dojść do zdrowia matce Adolfa i dlatego wódz Rzeszy pozwolił mu żyć, ale to oczywiście opowieści wyssane z palca,oczywiście jest w tym jakaś prawda historyczna, ale w takim samym stopniu, jak w niektórych wpisach w Wikipedii. Niby można przeczytać, ale po co... |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2018-01-11, 14:03
|
|
|
Nieznany napisał/a: | Ja nie spisywałem wszystkich przeczytanych książek, ale szacuję, że skonsumowałem ich około 60. |
I znowu oglądam Twoje tyły. Ale tym razem z dość bliska.
U mnie końcówka roku była dobra - rzutem na taśmę bez mała 57 sztuk, w tym dwie po angielsku. Jestem zadowolona, mam nadzieję, że zła passa mija. |
 |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2018-02-07, 08:04
|
|
|
Styczeń zakończyłem z siedmioma książkami, z takich polecanych, to bardzo dobre były książki Cixin Liu, "Problem trzech ciał" i "Ciemny las". |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
elfrun
Wojowniczka

Wiek: 46 Dołączyła: 02 Lis 2008 Posty: 2651 Skąd: Langangen
|
Wysłany: 2018-02-23, 10:45
|
|
|
8/52 |
_________________ Nie dokarmiaj zlego wilka.
 |
|
|
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2018-06-04, 06:36
|
|
|
65/104 |
|
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2018-07-30, 08:48
|
|
|
52/52.
Nie powiem, jest ZNACZNIE lepiej, niż w zeszłym roku. |
 |
|
|
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2018-07-30, 15:18
|
|
|
Gratulacje
U mnie 89/104 |
|
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2018-07-30, 16:54
|
|
|
Procka, te twoje osiągi zakupowo-czytelnicze to w ogóle nie moja liga. Jakże zazdroszczę...! |
 |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6454 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2019-11-26, 23:56
|
|
|
Stan obecny to 38 książek. raczej więc nie osiągnę magicznej cyfry 52, ale i tak jest lepiej niż w roku ubiegłym, więc dumna jestem z moich skromnych osiągnięć (malutkie westchnienie do czasów, gdy czytałam rocznie ponad setkę, ale tylko malutkie - w życiu zawsze coś za coś ^^) |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2019-12-01, 08:20
|
|
|
Ravena napisał/a: | Stan obecny to 38 książek. raczej więc nie osiągnę magicznej cyfry 52, ale i tak jest lepiej niż w roku ubiegłym, więc dumna jestem z moich skromnych osiągnięć (malutkie westchnienie do czasów, gdy czytałam rocznie ponad setkę, ale tylko malutkie - w życiu zawsze coś za coś ^^) |
Coś za coś, święta racja. Ale z tego co mi opowiadasz o ilości wolnego czasu, i tak jesteś cudotwórcą, że aż 38 książek udało Ci się przeczytać. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
|