"Róże cmentarne" Krajewski M., Czubaj M. |
Autor |
Wiadomość |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 38 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6453 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2008-12-10, 17:07 "Róże cmentarne" Krajewski M., Czubaj M.
|
|
|
Autor: Marek Krajewski, Mariusz Czubaj
Tytuł: Róże cmentarne
Wydawca: W.A.B
Data wydania: luty 2009
Seria : Mroczna Seria
Nadkomisarz Pater powraca w kolejnym kryminale spółki Krajewski i Czubaj.
Jest lato 2007 roku, w tartaku nieopodal Wejherowa znaleziono zwłoki mężczyzny. Pater, żyjący już myślami o zbliżającym się urlopie w Grecji, dość niechętnie przystępuje do rozwikłania zagadki. Sprawy się komplikują, gdy na plaży zostaje odkryte ciało uduszonej dziewczyny, a morderstwo to przypomina Paterowi niewyjaśnioną sprawę sprzed kilku lat. Czy będzie to ostatnie śledztwo nadkomisarza? Co łączy niezidentyfikowane zwłoki z tartaku z zabójstwem na plaży? Czyżby na Wybrzeżu pojawił się copycut killer – seryjny morderca naśladujący popełnione kiedyś zbrodnie? Doskonale skonstruowana fabuła i rozwijająca się w zaskakującym tempie akcja gwarantują znakomitą lekturę, od której nie będzie można się oderwać.
Za; W.A.B. |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
karinka
gamoniowa ;)

|
Wysłany: 2008-12-10, 19:43
|
|
|
ooo juz sie nie moge doczekac
Wejherowo to blisko Trojmiasta
jak sie pisze wspolnie ksiazke?
to zawsze bylo dla mnie zagadka |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2008-12-10, 20:15
|
|
|
Pierwsza książka spółki Krajewski & Czubaj mnie nie zachwyciła, więc i po tej nie spdziewam się wiele. Ale pewnie przeczytam ;-) |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
karinka
gamoniowa ;)

|
Wysłany: 2008-12-10, 20:17
|
|
|
a mi sie bardzo podobala, choc nie tak jak Breslau'y
no i dzieje sie w Trojmiescie
a ta na pewnie tez zahaczy o Gdynie, Sopot lub Gdansk |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2015-05-26, 21:01
|
|
|
Odgrzebałam ten wątek po latach i powiem tak: "Róże cmentarne" nie pozostawiły mi żadnych żywszych wspomnień. Natomiast powieści Czubaja pisane solo, bez udziału Krajewskiego, uważam za najlepsze polskie kryminały współczesne, jakie czytałam - ex equo z Miłoszewskim. Ale dla Rudolfa Heinza mam więcej sympatii niż dla sztywniaka Szackiego. Równy z niego gość i lubi Led Zeppelin A i Pater tam się pojawia epizodycznie. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
magragora

Wiek: 60 Dołączyła: 25 Lis 2014 Posty: 1253 Skąd: z nad jeziora...
|
Wysłany: 2015-05-26, 21:14
|
|
|
Bruixa napisał/a: | .. Natomiast powieści Czubaja pisane solo, bez udziału Krajewskiego, uważam za najlepsze polskie kryminały współczesne... |
Tak, tak i jeszcze raz tak! |
_________________ Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
 |
|
|
|
 |
Asyrie

|
Wysłany: 2016-11-08, 17:47
|
|
|
No ja zdecydowanie jednak wolę Krajewskiego.... Ten klimat, złożoność drobnych rzeczy tworzących tło.... Umarli mają głos wzięłam za punkt do wyjścia nad własnymi badaniami Lubię jego styl- makes me happy |
|
|
|
 |
|