Na co dzień i od święta |
Autor |
Wiadomość |
Belial

|
Wysłany: 2014-10-24, 07:23 Na co dzień i od święta
|
|
|
Mam dla Was nowe wyzwanie.
Rok daje nam wiele okazji do czytania i inspiracji. Dlatego zachęcam do wzięcia udziału w wyzwaniu "Na co dzień i od święta". Potrwa ono od listopada 2014 do końca października 2015.
Wyzwanie w każdym miesiącu będzie miało jakiś związek z kalendarzem... (np. świętami, imieninami), ale sami wybieracie swoją lekturę.
Więcej informacji o wyzwaniu. |
_________________ Różne Czytanie O książkach i komiksach ze świata.
For Culture's Sake O kulturze ze świata po ang.
Nocna podróż z książką po świecie Noc Książek w Warszawie (w planach). |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2014-10-24, 11:42
|
|
|
Ciekawy pomysł. Może dałoby się go zrealizować. Ale najpierw konieczne byłoby zorientowanie się jakie to wydarzenia mają miejsce w poszczególnych miesiącach i czy jest do tego jakaś literatura.
No i każdy wchodzący w ten projekt musiałby napisać coś o książce którą w danym miesiącu przeczytał i każdy z forumowiczów mógłby ewentualnie zainteresować się przestawianą literaturą. |
|
|
|
 |
Belial

|
Wysłany: 2014-10-24, 12:29
|
|
|
Mam pomysł jak to zrealizować, a o dobór książek się nie martw, będzie z czego wybierać. Tu nie chodzi o to, żeby książka była np. na temat Wielkanocy, ale zadanie będzie nawiązywać do święta, np. przeczytaj książkę o poświęceniu. Taką książką może być np. "Psia kupa" (dla dzieci) gdzie mała psia kupa poświęca się, żeby mlecz pięknie zakwitł. Od razu uprzedzam, że zadanie kwietniowe nie będzie się łączyło z Wielkanocą.
Jak pisałam na blogu, trzeba książkę przeczytać i zrecenzować. Nie chcę, żeby to było tylko dla forumowiczów, stąd całość będzie u mnie na blogu. Mam nadzieję, że różne osoby się dołączą. Zachęcam, alibabo. |
|
|
|
 |
elfrun
Wojowniczka

Wiek: 46 Dołączyła: 02 Lis 2008 Posty: 2651 Skąd: Langangen
|
Wysłany: 2014-10-24, 18:27
|
|
|
Interesujace. |
_________________ Nie dokarmiaj zlego wilka.
 |
|
|
|
 |
Belial

|
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2014-10-24, 20:41
|
|
|
Myślę, że takich osób znajdzie się dużo więcej. Bo my lubimy przecież wyzwania. |
|
|
|
 |
Belial

|
|
|
|
 |
Viwoo
flainigr

|
Wysłany: 2014-10-25, 20:02
|
|
|
ciekawe, ale dla mnie niestety za trudne |
_________________ ''Cóż może powiedzieć ktoś opuszczony przez słowa?'' /A.Kamieńska/ |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2014-10-25, 22:34
|
|
|
Viwoo, nie wierzę w to co napisałaś. |
|
|
|
 |
Belial

|
Wysłany: 2014-10-26, 10:52
|
|
|
Viwoo napisał/a: | ciekawe, ale dla mnie niestety za trudne |
Co za trudne? Przeczytać książkę raz na miesiąc albo dwa? Będą sugestie książek lub autorów... |
|
|
|
 |
Procella

|
Wysłany: 2014-10-26, 13:33
|
|
|
Belial napisał/a: | Viwoo napisał/a: | ciekawe, ale dla mnie niestety za trudne |
Co za trudne? Przeczytać książkę raz na miesiąc albo dwa? Będą sugestie książek lub autorów... |
Niekoniecznie przeczytanie, ale napisanie recenzji... Ja na parzykład między innymi z tego powodu się nie podejmę, bo recenzji z zasady nie piszę. Nie umiem. Nie znam się na książkach. Po prostu lubię czytać. Nawet oceny na GoodReads nie zawsze wystawiam. |
_________________ Tumblr ~*~ Instagram ~*~ GoodReads
Raziel napisał/a: | Cthulhu fh'tagn i do przodu. |
|
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2014-10-26, 19:24
|
|
|
Recenzji przeczytanych książek też nie napiszę. Ale myślę, że w tym konkretnym wypadku wystarczy kilka słów na temat tego o czym jest książka, tak aby zainteresowanych tematem zachęcić do jej przeczytania. |
|
|
|
 |
Belial

|
Wysłany: 2014-10-26, 22:03
|
|
|
Od nikogo nie oczekuję bycia ekspertem w pisaniu recenzji, też nie jestem, ani bibliologiem. Zazwyczaj każdy ma zdanie, a to podobało się to w książce, a to coś innego nie, książka się podobała lub nie. Recenzja nie musi być długa, może być na kilka zdań. Chcę żeby były recenzje, aby przedstawić książki innym czytelnikom. Suchy spis książek nie zachęci nikogo do czytania ani do otwarcia się na nowych autorów, czy nowe książki. Ani nie zachęci nikogo do dyskusji...
Moje recenzje też nie zawsze są długie. Czasem recenzuję kilka książek na raz. Też tak może być. Możecie też potraktować to wyzwanie (i pisanie recenzji) jako wyjście poza strefę komfortu. W końcu to wyzwanie. |
|
|
|
 |
Viwoo
flainigr

|
Wysłany: 2014-10-26, 22:05
|
|
|
Przede wszystkim miałam na myśli recenzowanie, mogę się podpisać pod tym co napisała Procella.
Poza tym znalezienie odpowiedniej książki u mnie w bibliotece może nie być łatwe, tak mi się wydaje.
Samo przeczytanie chyba nie stanowiłoby problemu |
_________________ ''Cóż może powiedzieć ktoś opuszczony przez słowa?'' /A.Kamieńska/ |
|
|
|
 |
Belial

|
Wysłany: 2014-10-26, 22:31
|
|
|
Przyznam szczerze, że nie rozumiem obiekcji przed napisaniem własnego zdania. To nie szkoła, gdzie surowy nauczyciel sprawdza czy twoja recenzja zawiera wszystkie punkty.
Ostatnia próba: A poziom zero (6 książek) też nie wchodzi w grę?
Jeśli ktoś czuje się urażony to przepraszam, dla mnie dzielenie się wrażeniami z książki idzie w parze z jej czytaniem.
PS. Nie wierzę, że możecie napisać gorsze recenzje niż redakcja LC (mam o nich naprawdę kiepskie zdanie). |
|
|
|
 |
|