To były czasy! |
Autor |
Wiadomość |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-02-15, 21:20 To były czasy!
|
|
|
Człowiek jest tak zabawnie stworzony, że przeszłość jawi mu się najczęściej w superlatywach. Im przeszłość odleglejsza, tym wspomnienia milsze. Czy nie zdarzyło Wam się podczas lektury rozgrywającej się w zamierzchłej epoce westchnąć zazdrośnie: "To były czasy!"?
No właśnie! Jakie epoki, będące tłem rozgrywających się w książce wydarzeń lubicie najbardziej? I dlaczego? |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Utopiste

|
Wysłany: 2009-02-15, 22:00
|
|
|
Ja tak miałam jak czytałam Władcę Pierścieni. Wiem, że wydarzenia rozgrywały się w wymyślonym świecie, ale jakoś tak za każdym razem wzdychałam - jak tam musiało być cudownie. Dużo bym dała żeby móc znaleźć się w krainach zamieszkanych przez elfy. Dlatego właśnie najbardziej lubię epoki przypominające wieki średnie, renesans, ale z dużą domieszką magii. Rzeczywistość w tych czasach była dla mnie zbyt przygnębiająca. |
_________________ You should be the jewel in the crown, not some dull bauble in a plastic tiara. |
|
|
|
 |
montano

|
Wysłany: 2009-02-15, 22:07
|
|
|
Mi coś takiego zdarzyło się tylko raz, bo zazwyczaj nie przywiązuję do tego wagi.
A takie westchnienia miały miejsce przy lekturze "Niebezpiecznych związków" - te peruki, puder, te suknie, ta atmosfera dekadencji, moralnej zgnilizny, rozpasanie i hipokryzja arystokracji francuskiej, cudowne intryganctwo i libertynizm... Kocham ten okres po prostu . |
_________________ "Nie bój się, nie uciekaj przed snem, bo sen to nic złego, nic takiego, nic wielkiego" |
|
|
|
 |
Ishikawa
Crazy tortoise lady

|
Wysłany: 2009-02-15, 22:13
|
|
|
Przemineło z Wiatrem Kiedy faceci byly dzentelmenami, a kobiety damami Mam gdzie feministyczne zapędy, niech mnie przepusczaja w drzwiach i padają do nóżek!
Anglia Christie, te stare wiktorianskie domy, cudo, sama bym chciał taki mieć
Jak czytałam bio MArleny Dietrych to chcialabym w tamtych czasach byc np wizazystka na Broadway'u...:) |
_________________ "Boże! Zrób tak,żeby mnie w lesie zaskoczyła nagła i niespodziewana bajka! Niech ta bajka będzie straszna i groźna, byleby była ciekawa i piękna".
Chwile później na gładkiej skalnej ścianie pojawiają się drzwi wiodące do skarbów Sezamu.
~Ali Baba. |
|
|
|
 |
Erendis

Wiek: 27 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 367 Skąd: Chrzanów
|
Wysłany: 2009-02-16, 17:52
|
|
|
Anglia, koniec XVIII/początek XIX wieku? Czytając Jane Austen, zawsze myślę sobie, co by było, gdybym urodziła się w tamtych czasach. Te bale, suknie, obyczaje, nieustające pogonie za bogatymi mężami (oczywiście chciałaby mieć siostrę i przynajmniej dwóch starszych braci ) Z drugiej strony takie życie musiało być straszne - same ploty, wredne sąsiadki i wszechogarniająca nuda
I podobnie jak Utopiste. Chociaż ostatnio nie chciałabym się już tak bardzo urodzić w średniowieczu - przyjaciółka opowiedziała mi co nieco o warunkach życia w tamtych czasach i trochę mi się odechciało |
_________________ you want to be free
don't act like it's bad
I'm already dead
my home is your head |
|
|
|
 |
burli

Wiek: 33 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 722 Skąd: Warszafka
|
Wysłany: 2009-02-17, 10:16
|
|
|
czasy Jane Austin - TAK nie powiem, żeby wszechogarniająca nuda - bo wtedy byłby czas na czytanie! ale czas powoli leci i masz czas na wszystko! na spanie do południa, spacery, pikniki .... ech .....
WP tyż. lasy, piękne domki. może nie koniecznie Elfy bardziej Hobbity - śmieszne głupiutkie. Ale ruiny i wszechobecna historia, opowieści, legendy. najchętniej byłabym ziomkiem Aragorna, który zna wszystkich i wszyscy go lubią |
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2009-02-18, 20:52
|
|
|
Bardzo lubię powieści osnute na tle historycznym. Kiedyś najbardziej mnie fascynowała starożytność, później (w jakieś mierze pod wływem fantasy) przerzuciłam się na średniowiecze. Obecnie: nieważne, jaka epoka, ważne - jak to jest napisane. Lubię czytać o autentycznych wydarzeniach i postaciach z historii, ale jeszcze bardziej o życiu codziennym ludzi z różnych klas i środowisk.
Ale chociaż nie podoba mi się wiele absurdów współczesnego życia (np. wariackie tempo, przeludnienie, telewizyjna papka itd.) to raczej trudno byłoby mi przywyknąc do innej epoki. Zwłaszcza, gdy pomyślę o poziomie medycyny czy higieny w niezbyt nawet odległych czasach... brrr!
PS. Dziewczyny, a nie pomyślałyście, że zamiast w sferach uprzywilejowanych mogłybyście się urodzić w rodzinie biednego dzierżawcy albo i żebraka? ;-) |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Utopiste

|
Wysłany: 2009-02-18, 20:54
|
|
|
Wiesz w grę wchodzi tylko arystokratyczne pochodzenie |
_________________ You should be the jewel in the crown, not some dull bauble in a plastic tiara. |
|
|
|
 |
andy

|
Wysłany: 2009-02-18, 21:04
|
|
|
Bruixa napisał/a: | Dziewczyny, a nie pomyślałyście, że zamiast w sferach uprzywilejowanych mogłybyście się urodzić w rodzinie biednego dzierżawcy albo i żebraka? |
Takich przypadków bywało chyba większość
Ale co by nie wypaść z tematu to stare jest lepsze? Chociaż porównując to co widzę teraz i czasy niesławnego PRL-u to mam niejakie wątpliwości.
A tak to wolałbym pisać w temaciku To będą czasy (o ile oczywiście będą). Dlaczego? Bo ponoć według jakiegoś proroctwa (Oriona chyba) to w 2013 roczku czeka nas ogólna katastrofa itd... Miejcie to na uwadze |
_________________ Wszystko jest możliwe, jeżeli pozwalają na to prawa fizyki.
 |
|
|
|
 |
burli

|
Wysłany: 2009-02-19, 15:28
|
|
|
a nie w grudniu 2012 ? |
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-02-19, 18:07
|
|
|
Kotku, Twój optymizm jest porażający ;-)
A wracając w te stare czasy, to podoba mi się fin de siecle, ten dekadentyzm, ta moda, ten styl! Również Ameryka lat 20-tych ma swój niepowtarzalny klimat, w ogóle początek wieku XX, gorączka odkryć, niesamowicie dużo się wtedy działo.
Bardzo lubię czytać o średniowieczu, ale za żadne skarby świata nie chciałabym żyć w tych czasach. Podobnie rzecz ma się z wiekiem XVII we Francji, na kartach książek są urzekające (mówię o życiu wyższych sfer), ale szalenie niewygodnie byłoby w nich żyć. |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Akai
Mroczny Chomik

Wiek: 28 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 20 Skąd: Dark Side of Force
|
Wysłany: 2009-02-19, 18:29
|
|
|
Mi osobiście bardzo podobają się czasy XVIII-wiecznej Anglii, nie potrafię dokładnie uzasadnić swojego zdania jednak dla mnie są to pasjonujące i wspaniałe czasy...
Pewnie to przez to, że naczytałam się Jane Austen i naoglądałam się ekranizacji i mi palma odbija ^^ |
_________________ Come to the dark side of force - we have cookies!
Or you can come to the dark side of force with your cookies - we can eat it!
Jam Pan i Władca Mroku, Rudy Szatan Zua, Szef Ciemności, Demon Piekła, Ciasteczkowy Potwór i Czekoladożerny Chomik... |
|
|
|
 |
burli

|
Wysłany: 2009-02-20, 22:24
|
|
|
taaaaaa .... jest tu kilka pań zarażonych XVIII w. przez J.A. ... |
|
 |
Akai
Mroczny Chomik

Wiek: 28 Dołączyła: 19 Lut 2009 Posty: 20 Skąd: Dark Side of Force
|
Wysłany: 2009-02-21, 08:24
|
|
|
no ale co można na to poradzić, skoro to były cudowne czasy |
_________________ Come to the dark side of force - we have cookies!
Or you can come to the dark side of force with your cookies - we can eat it!
Jam Pan i Władca Mroku, Rudy Szatan Zua, Szef Ciemności, Demon Piekła, Ciasteczkowy Potwór i Czekoladożerny Chomik... |
|
|
|
 |
|