|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Krajewski, Marek |
Autor |
Wiadomość |
mała

|
Wysłany: 2012-11-30, 13:57 Krajewski, Marek
|
|
|
Filolog klasyczny, specjalista w zakresie językoznawstwa łacińskiego, były wykładowca Uniwersytetu Wrocławskiego, autor kryminałów, laureat Paszportu Polityki. Od 2007 roku zawodowo trudni się pisarstwem.
Jest autorem kryminałów o Eberhardzie Mocku, pracowniku wrocławskiego Prezydium Policji. Na serię wydawaną od 1999 roku składają się dotychczas sześć tomów: Śmierć w Breslau, Koniec świata w Breslau, Widma w mieście Breslau, Festung Breslau, Dżuma w Breslau oraz Głowa Minotaura. W 2008 roku, wspólnie z Mariuszem Czubajem, kryminałem rozpoczął nowy cykl, którego akcja książki dzieje się w czasach współczesnych w Gdańsku, a bohaterem jest nadkomisarz Jarosław Pater.
Jego książki zostały już przetłumaczone na 11 języków, w tym angielski, hiszpański, niemiecki, francuski, włoski i hebrajski. (lubimyczytac.pl)
Znacie? Lubicie? Czytacie? |
_________________ BU! |
|
|
|
 |
Raziel
Jukka Sarasti

|
Wysłany: 2012-11-30, 16:09
|
|
|
Znam jedynie "Erynie". Sprawnie napisane, ciekawe i generalnie czasu nie żałuję, aczkolwiek jakoś szczególnie nie ciągnie mnie do jego innych książek. Jak wpadną w oko w bibliotece to przeczytam, swoich pieniędzy raczej na nie nie wydam. |
_________________ http://www.thenonprofits.com/
http://www.facebook.com/p...266224913397771
"Because if you're not improving, no matter what you're doing, you're just dying."
www.lowking.pl |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 26 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2483 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2012-11-30, 16:42
|
|
|
O te Erynie to mnie tak ciągną, zwłaszcza że ciągle widzę jakieś wyprzedaże i można je dostać po dyszce! |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
mała

|
Wysłany: 2012-12-03, 19:12
|
|
|
Radament napisał/a: | można je dostać po dyszce! | Gdzie tak dają?
Jeśli chodzi o moje zdanie na temat Krajewskiego, to ja jego twórczość wręcz kocham. Jest klimat, jest niebanalna historia, są wyraziści bohaterowie, tacy z krwi i kości. A przynajmniej jeden taki, Eberhard Mock. Potem pojawia się też Popielski, ale to już nie to samo. Ja Mocka bardzo lubię, ta jego autodestrukcyjność i specyficzność chyba najbardziej mi się w nim podoba. |
_________________ BU! |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 26 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2483 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2012-12-03, 19:55
|
|
|
mała napisał/a: | Gdzie tak dają?
|
No widziałam jakiś czas temu takie w Saturnie bodaj. (O ile nie pomyliłam jednego z tych sklepów z elektroniką... Ale tak to chyba był Saturn). |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2012-12-03, 21:56
|
|
|
mała napisał/a: | Potem pojawia się też Popielski, ale to już nie to samo. |
Zgadzam się. Cykl o Breslau zdecydowanie bardziej mi się podobał od powieści lwowskich, a Mock od Popielskiego. I Patera (z "Alei samobójców"), który zdaje się jego współczesnym klonem. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

Wiek: 26 Dołączyła: 04 Lis 2008 Posty: 1874 Skąd: Augustów/ Toruń
|
Wysłany: 2013-01-24, 14:40
|
|
|
W sobotę skończyłam ''Widma w mieście Breslau''. To pierwsza książka Krajewskiego z jaką miałam przyjemność się zapoznać. I zapewne nie ostatnia, ponieważ czuję się oczarowana przedwojennym Wrocławiem. Moim zdaniem autor jest trochę zbyt drobiazgowy w swoich opisach. Mam na myśli opisywanie przez niego posiłków spożywanych przez Mocka. Ale z kolei przy opisach miejsca zbrodni, Wrocławia uważam to za zaletę. Książka była bardzo ciekawa, nabrałam po niej chęci na inne pozycje Krajewskiego. Notowałam na kartce swoje przypuszczenia co do mordercy i niestety nie udało mi się odgadnąć kto nim był. |
|
|
|
 |
Raziel
Jukka Sarasti

|
Wysłany: 2013-02-16, 19:57
|
|
|
Niestety aż tak pozytywnych wrażeń jak Tifa po "Widmach..." nie miałem. Sama postać Mocka zbytnio mi się w głowę nie wbiła, do tego zbytnio zdawała się podobna do bohatera "Erynii", właściwie jedyną większą zmianą poza pochodzeniem była podmiana słabości do Żydówek na słabość do rudzielców , Dużo bardziej ciekawe zdawały mi się siły mu przeciwne. Sam Wrocław również mnie niestety nie oczarował. Pierwsze 2/3 książki poza wstawkami z perspektywy "tego złego" prezentującymi ciekawy koncept balansowały na granicy słabych i przeciętnych, natomiast ostatnie sto stron dla odmiany podobało mi się i tylko dzięki nim nie tylko nie uważam książki za stratę czasu, ale i oceniam pozytywnie, 6/10 będzie moim zdaniem odpowiednie.
Mordercy domyśliłem się gdzieś w połowie, no, właściwie nie do końca, bo
ale niestety byłem bardzo blisko rozwiązania. |
"Because if you're not improving, no matter what you're doing, you're just dying."
www.lowking.pl |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

|
Wysłany: 2013-02-16, 21:18
|
|
|
Hmm, z tego co wyczytałam to Krajewski wpierw wydał cykl o Mocku a jako kolejne książki o Popielskim? Czyli to bohater ''Erynii'' jest wzorowany na Eberhardzie? Ale nie czytałam, więc się nie upieram, nie mam pewnie racji.
Jego przeciwnicy byli bardzo interesujący. |
|
|
|
 |
Raziel
Jukka Sarasti

|
Wysłany: 2013-02-17, 20:14
|
|
|
[quote="Tifa Lockhart"]Hmm, z tego co wyczytałam to Krajewski wpierw wydał cykl o Mocku a jako kolejne książki o Popielskim? Czyli to bohater ''Erynii'' jest wzorowany na Eberhardzie? Ale nie czytałam, więc się nie upieram, nie mam pewnie racji.
/quote]
Właśnie teraz czytam inną książkę Krajewskiego, w której to występuje bohater "Erynii" i różnic jest trochę więcej, ale w gruncie rzeczy dalej odnoszę wrażenie, że to ta sama postać w innym krajobrazie z paroma dodatkami dla niepoznaki. |
www.lowking.pl |
|
|
|
 |
mała

|
Wysłany: 2013-02-18, 16:33
|
|
|
Cytat: | Właśnie teraz czytam inną książkę Krajewskiego, w której to występuje bohater "Erynii" i różnic jest trochę więcej, ale w gruncie rzeczy dalej odnoszę wrażenie, że to ta sama postać w innym krajobrazie z paroma dodatkami dla niepoznaki. |
Też mam takie wrażenie. I Popielski podoba mi się zdecydowanie mniej niż Mock. Szkoda, że zamiast kontynuować pisanie o Wrocławiu, Krajewski przeszedł do Lwowa.
I Tifa ma rację, najpierw był Mock, potem Popielski. |
_________________ BU! |
|
|
|
 |
czytatnik
groźny mistrz

Wiek: 25 Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 176 Skąd: Mazury! <3
|
Wysłany: 2013-07-26, 14:32
|
|
|
Tak trochę szkoda, że tu dyskusja umarła, ale może ktoś podejmie wątek.
Cykl o Mocku był na prawdę fajny. Trzeba to przyznać autorowi, że stworzył świetny klimat do tego rodzaju książek. Tylko czy może mi ktoś wytłumaczyć tę niemal obsesję na punkcie seksu? Z tego co widziałam, to nie tylko Mocka to dopadło... |
|
|
|
 |
osobliwosciwie1

|
Wysłany: 2014-02-22, 01:41
|
|
|
"Tak trochę szkoda, że tu dyskusja umarła, ale może ktoś podejmie wątek.
Cykl o Mocku był na prawdę fajny. Trzeba to przyznać autorowi, że stworzył świetny klimat do tego rodzaju książek. Tylko czy może mi ktoś wytłumaczyć tę niemal obsesję na punkcie seksu? Z tego co widziałam, to nie tylko Mocka to dopadło...[/quote]
Ten cykl o Popielskim tez jest w miare. Czekam az pojawi sie najnowsza ksiazka Krajewskiego w bibliotece -bo juz niestety nie kupuje tylko wypozyczam ksizaki jego autorstwa |
_________________ http://osobliwosciwielkopolski.otwarte24.pl/ |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

|
Wysłany: 2017-04-07, 06:55
|
|
|
Kolejna książka, którą przeczytałam do naszego wyzwania forumowego to "Koniec świata w Breslau". Jest to trzecia książka autora, z którą się zapoznałam i uznaję ją na dzień dzisiejszy za najsłabszą. Brakowało mi tutaj ciekawej zagadki kryminalnej, 3/4 książki to były problemy w małżeństwie Mocka, jego niespełnione marzenia itp. Dopiero pod koniec autor jakby sobie przypomniał, że należy znaleźć mordercę i bohaterowie się tym zainteresowali. Mam też ogromnie mieszane uczucia co do samego Mocka.
Natomiast pod koniec marca skończyłam lekturę "Śmierci w Breslau", to miała być właśnie książka na wyzwanie, ale za szybko ją przeczytałam. Jest to pierwsza część opowiadając o przedwojennym Wrocławiu i komisarzu Policji Mocku. Wciągnęłam się już od kilku pierwszych stron, autor ciekawie opisuje miasto, bohaterowie również wydają się prawdziwi. Chociaż zauważam lekkie przesadzanie w stronę prostytutek w każdej książce, właściwie Breslau to miasto alkoholu i burdeli.
Polecam twórczość Krajewskiego, to dobre lektury na pochmurne wieczory. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|