Kazimierz Przerwa - Tetmajer |
Autor |
Wiadomość |
Redrum
Dreamcatcher

Wiek: 24 Dołączyła: 16 Cze 2013 Posty: 126 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-06-16, 14:11 Kazimierz Przerwa - Tetmajer
|
|
|
jako że ostatnio zaczęliśmy na polskim Młodą Polskę, poznałam poezję Przerwy - Tetmajera i zakochałam się w jego twórczości! 'Koniec wieku XIX' albo 'Nie wierzę w nic' bardzo mnie ujęły, to naprawdę piękne wiersze, a Młoda Polska zapowiada się naprawdę ciekawie |
_________________ 'Każdego można pokonać... ale nie wolno dopuścić do sytuacji, w której człowiek pokonuje sam siebie' - Stephen King 'Pokochała Toma Gordona' |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2013-06-16, 16:36
|
|
|
Z wieloma wierszami tego autora spotkałam się dopiero teraz, gdy jedna z moich wnuczek pisała prezentację maturalną na temat piękna Tatr w poezji i malarstwie Młodej Polski.
Wierszami byłam zachwycona. Podobały mi się najbardziej spośród wierszy innych poetów tego okresu. Są takie malownicze, oddające piękno Tatr w różnych ujęciach, w różnych porach dnia i roku.
Zrobiłam sobie mały eksperyment. Nagrałam czytane przeze mnie wiersze Tetmajera na płytę a potem słuchałam gdy nikt nie zakłócał mi spokoju, z zamkniętymi oczami i "widziałam" i "słyszałam" to wszystko co te wiersze zawierały. Cudowne uczucie.
Redrum- jeśli masz taka możliwość- zrób to samo co ja. Wtedy dopiero poznasz jak piękna jest to poezja.
Warunek- wiersze trzeba czytać samemu. |
|
|
|
 |
Pazzak
I Love Looking Good

|
Wysłany: 2013-06-16, 22:13
|
|
|
Uwielbiam Kazimierza Przerwę - Tetmajera, chyba mój ulubiony poeta ewa. |

"Widzę piękne miasto z białego marmuru" |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2013-06-17, 11:22
|
|
|
Redrum napisał/a: | jako że ostatnio zaczęliśmy na polskim Młodą Polskę, poznałam poezję Przerwy - Tetmajera i zakochałam się w jego twórczości! |
Warto omawiając w szkole wyjść poza podręcznik i poczytać też inne wiersze poety. Kiedyś miałem w ręku tomik grubości niemal 1000 stron, więc jest w czym przebierać. Oprócz poezji z Tatr Tetmajer napisał też sporo wierszy miłosnych (również bardzo pięknych), ale i wiele też smutnych, przygnębiających, z nutą melancholii, czasem beznadziei a nawet rozpaczy. Takie bardzo trafiające i przemawiające do czytającego.
Również jest to jeden z moich ulubionych poetów. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2013-06-17, 11:53
|
|
|
Masz rację Uczniu- czytałam nie tylko wiersze o Tatrach ale właściwie to przeczytałam tych wierszy co najmniej ze 30. One tak bardzo przemawiają do serca. I te pełne radości, i te smutne.
Na razie miałam książki z jego wierszami z biblioteki. Marzy mi się mieć własne. |
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2013-06-17, 11:58
|
|
|
Uwielbiam tego poetę! Też właśnie poznałam go na języku polskim i kilka z jego wierszy wykorzystałam w prezentacji maturalnej, którą miałam o impresjonizmie. |
_________________ Nothing is true. Everything is permitted. |
|
|
|
 |
Redrum
Dreamcatcher

|
Wysłany: 2013-06-21, 14:07
|
|
|
Naprawdę, jest niesamowitym poetą, ostatnio na polskim pani włączyła nam wiersz 'Lubię kiedy kobieta' czytany przez Żebrowskiego, polecamWam forumowicze, to ciekawa alternatywa dla zwyczajnego czytania na lekcji... |
_________________ 'Każdego można pokonać... ale nie wolno dopuścić do sytuacji, w której człowiek pokonuje sam siebie' - Stephen King 'Pokochała Toma Gordona' |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2013-06-21, 20:58
|
|
|
Redrum napisał/a: | na polskim pani włączyła nam wiersz 'Lubię kiedy kobieta' |
Nie wiem czy Wam kiedyś o tym wspominałem. Jak na polskim omawialiśmy Tetmajera to jakoś otworzyłem podręcznik na tematach związanych w poetą. Akurat na wierszu "Lubię kiedy kobieta". Siedziałem na pierwszej ławce, nauczyciel podchodzi uśmiecha się i puszcza oko:
"O, kolega wiedział gdzie otworzyć" |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Redrum
Dreamcatcher

|
Wysłany: 2013-06-21, 21:13
|
|
|
hahah, świetny nauczyciel, takich aż miło wspominać |
|
|
|
 |
Irmina
Potterhead

|
Wysłany: 2014-08-09, 21:21
|
|
|
Bardzo lubię tego poetę, najlepszy z epoki Młodej Polski i jeden z lepszych z całej polskiej poezji.
Moje ulubione wiersze: Evviva l`arte!; Koniec wieku XIX; Lubię, kiedy kobieta; Melodia mgieł nocnych (Nad Czarnym Stawem Gąsienicowym); Pod wrażeniem, no i najlepszy [Szukam Cię...]:
Szukam cię - a gdy cię widzę,
udaję, że cię nie widzę.
Kocham cię - a gdy cię spotkam,
udaję, że cię nie kocham.
Zginę przez ciebie - nim zginę,
krzyknę, że ginę przypadkiem... |
_________________ "Jeśli robisz to, co kochasz, nic nie może Cię powstrzymać" |
|
|
|
 |
|