Henryk Sienkiewicz |
Autor |
Wiadomość |
MiSz

|
Wysłany: 2013-02-10, 16:31
|
|
|
Minęło blisko 1.5 roku... ;)
Caroline* napisał/a: | Nie rozumiem tylko, dlaczego Zagłoba budzi tak dużą sympatię |
Sama sobie odpowiedziałaś - bo jest ludzki. Jowialny wujo, co to i piwa się napije, i krotochwilę wygłosi, w plecy grzmotnie po przyjacielsku tak, że pół życia stanie przed oczyma i dobrym słowem uraczy, oblekając to w stos urokliwych przekleństw. Ot, miła odmiana od słodko-mdlącego Skrzetuskiego (brrr, nie trawię :) czy prawego do bólu Wołodyjowskiego. |
|
|
|
 |
Caroline*
Dumasoholiczka:)

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Sie 2011 Posty: 861 Skąd: imaginacja
|
Wysłany: 2013-02-10, 18:06
|
|
|
MiSz napisał/a: | miła odmiana od słodko-mdlącego Skrzetuskiego (brrr, nie trawię |
W "Potopie" i "Panu Wołodyjowskim" niewiele było o Skrzetuskim, więc go za dobrze nie poznałam. "Ogniem i mieczem" nie czytałam.
Widocznie ja mam taki nietypowy gust, że wolę charaktery kryształowe jak Wołodyjowski od takich Zagłobów...
Aczkolwiek Kmicica lubię bardziej, bo choć miał swoje za uszami wiele poświęcił, by to naprawić |
_________________ "dzięki MP3 możesz biegać jak szalony, nie szkodząc piosenkom. Można słuchać Schuberta, bo Schubertowi nic się nie dzieje, choćby człowiek rozbijał się po wszystkich parkach miejskich, zatykając sobie uszy Schubertem. Ale ludzie wybierają co innego (...), co im rytm wybija."
GOLGOTA PICNIC
 |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

Wiek: 27 Dołączyła: 04 Lis 2008 Posty: 1869 Skąd: Augustów/ Toruń
|
Wysłany: 2013-02-11, 14:25
|
|
|
Caroline, a nie nudzą Cię tacy kryształowi bohaterowie? Bo mi przyznam szczerze, że przyjemniej mi się czyta o takich co tu jakąś dzieweczkę w karczmie obłapią, to komuś szablą przez głowę siekną niż o takich co zawsze i wszędzie są idealni. |
|
|
|
 |
Caroline*
Dumasoholiczka:)

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Sie 2011 Posty: 861 Skąd: imaginacja
|
Wysłany: 2013-02-12, 20:05
|
|
|
Cytat: | Caroline, a nie nudzą Cię tacy kryształowi bohaterowie? |
Sęk w tym, że nie nudzą |
_________________ "dzięki MP3 możesz biegać jak szalony, nie szkodząc piosenkom. Można słuchać Schuberta, bo Schubertowi nic się nie dzieje, choćby człowiek rozbijał się po wszystkich parkach miejskich, zatykając sobie uszy Schubertem. Ale ludzie wybierają co innego (...), co im rytm wybija."
GOLGOTA PICNIC
 |
|
|
|
 |
Godula

|
Wysłany: 2013-11-30, 17:45
|
|
|
Mnie też nie nudzą i też co do Skrzetuskiego mam mieszane uczucia. Książkę czytałam i żałuję, że na przykład film aż tak odbiega od pierwowzoru. Film oglądałam najpierw, jako małolata i byłam szczerze rozczarowana, że Bohun nie umiał jednak czytać. |
_________________ Tylko dobrze wypozycjonowana strona, będzie mieć wielu klientów. Osiągnięcie takiego wyniku jest bardzo istotne. Dlatego pozycjonowanie stron internetowych http://www.eyedesign.com.pl/pozycjonowanie, jest obecnie bardzo szerokim rynkiem, na którym znajdziemy wiele firm. |
|
|
|
 |
Belial

|
Wysłany: 2013-12-05, 23:38
|
|
|
Quo Vadis z początku mnie nudziło, ale potem oderwać się mnie nie dało... Pozostałe książki... cóż, nie pamiętam.
Quo Vadis zostało przetłumaczone na indonezyjski, i jak dotąd słyszałam, że raczej się podoba.
http://surgabukuku.wordpr...ookish-kingdom/ -< biblioteczka z Quo Vadis. W recenzji tej dziewczyny QV dostało 5/5. Chociaż z początku narzeka, że nudne, dopóki akcja się nie rozwinęła. To w sumie tak jak ja.
Znajoma (też z Indonezji) wykazuje zainteresowanie Bohunem, wiec może sięgnie po Ogniem i Mieczem (choć tego po indonezyjsku nie ma). |
_________________ Różne Czytanie O książkach i komiksach ze świata.
For Culture's Sake O kulturze ze świata po ang.
Nocna podróż z książką po świecie Noc Książek w Warszawie (w planach). |
|
|
|
 |
Irmina
Potterhead

|
Wysłany: 2014-08-09, 20:02
|
|
|
W pustyni i w puszczy to najgorsza lektura jaką czytałam.
Krzyżacy rozkręcili się dopiero w połowie.
Quo vadis spodobało mi się do razu. |
_________________ "Jeśli robisz to, co kochasz, nic nie może Cię powstrzymać" |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

Wiek: 27 Dołączyła: 04 Lis 2008 Posty: 1869 Skąd: Augustów/ Toruń
|
Wysłany: 2014-08-12, 06:55
|
|
|
Dlaczego przygody Stasia i Nel to najgorsza lektura, jaką czytałaś? Mi się podobała. Opisy Afryki były bardzo malownicze i ciekawe. Zaradność Stasia wtedy bardzo mi imponowała (dziś uważam, że nie poradził by sobie ). |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2451 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2014-08-12, 14:51
|
|
|
Ja też lubiłam w Pustyni i w puszczy, chyba z tych samych powodów co Tifa. Fakt, że to były dzieciaki pomagał wczuć się w akcję i najmniej mnie interesowało to czy gdyby się tam naprawdę znaleźli to prawdopodobnie nie wyszło by tak pięknie. Było tylko wielkie łał - -Staś taki bohaterski, łał - Nel taka kochana, łał - droga taka niesamowita. A najbardziej podobało mi się zakończenie, bo bardzo mnie ucieszyło. |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
Irmina
Potterhead

|
Wysłany: 2014-08-14, 19:36
|
|
|
Tifa Lockhart napisał/a: | Dlaczego przygody Stasia i Nel to najgorsza lektura, jaką czytałaś? |
Trudne nazwy, imiona. Strasznie nie lubię opisów przyrody, więc mi się to dłużyło. Ogólnie historia mnie nie porwała. |
_________________ "Jeśli robisz to, co kochasz, nic nie może Cię powstrzymać" |
|
|
|
 |
|