Szekspir, William |
Autor |
Wiadomość |
Vesper

|
Wysłany: 2012-02-17, 21:36
|
|
|
Ja najbardziej lubię "Jak Wam się podoba", a co do ekranizacji to zdecydowanie "Makbeta". |
_________________ KOTY...KOTY SĄ MIŁE. |
|
|
|
 |
iskradeus

|
Wysłany: 2012-06-21, 01:05
|
|
|
Zawsze chciałem gościa w oryginale przeczytać.. |
_________________ By zwiększyć swoje umiejętności pozwalające na skuteczne pozycjonowanie stron www http://ditum.org w internecie warto zapoznać się z informacjami i zasadami, które udzielane są bezpośrednio ze strony supportu Google dla webmasterów. |
|
|
|
 |
Turn The Page

|
Wysłany: 2012-10-26, 17:13
|
|
|
Przeczytałam tylko "Romeo i Julia" jako lekturę szkolną.Książka ta była dla mnie bardzo ciekawa i momentami smutna. |
|
|
|
 |
Caroline*
Dumasoholiczka:)

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Sie 2011 Posty: 861 Skąd: imaginacja
|
Wysłany: 2012-12-20, 21:27
|
|
|
A który jego dramat historyczny wg was najlepiej nadawałby się do pracy maturalnej na temat: "Historia jako źródło inspiracji literackiej"?
Jakoś nigdy go nie lubiłam, ale... ma trochę tych "Ryszardów" i "Henryków", a ich głównymi bohaterami są postacie historyczne. A ja nigdy żadnego z nich nie przeczytałam...
Czytałam "Romea i Julię" (no właśnie... dobre słowo- czytałam, ale nie przeczytałam). To jedna z nielicznych lektur, przez które nie udało mi się przejść do końca.
"Makbeta" nawet udało mi się przeczytać... i nie było to aż takie straszne. Ale i tak nie przepadam za tą książką.
Czytałam też "Hamleta"- akurat byłam w nastroju hamletowskiego "być albo nie być". Nie była to moja lektura- przeczytałam ją z ciekawości. Uważam, że to dzieło jest genialne- doskonale oddaje emocje człowieka rozważającego samobójstwo |
_________________ "dzięki MP3 możesz biegać jak szalony, nie szkodząc piosenkom. Można słuchać Schuberta, bo Schubertowi nic się nie dzieje, choćby człowiek rozbijał się po wszystkich parkach miejskich, zatykając sobie uszy Schubertem. Ale ludzie wybierają co innego (...), co im rytm wybija."
GOLGOTA PICNIC
 |
|
|
|
 |
Juana

|
Wysłany: 2013-01-28, 21:32
|
|
|
Szekspir? Zawsze, wszędzie i o każdej porze. Mam do niego ogromną słabość.
Pierwszy dramat, który przeczytałam i który pozostał moim ulubionym to "Makbet". Wracałam do niego kilka razy. Ulubioną komedią pozostało "Wiele hałasu o nic". Poza nim oczywiście niemal sztandarowy "Hamlet","Otello", itp. |
|
|
|
 |
Pazzak
I Love Looking Good

|
Wysłany: 2013-05-12, 19:33
|
|
|
Strasznie lubię Szekspira, "Romeo i Julia", "Hamlet", "Makbet", "Wiele hałasu o nic", "Król Lir", "Ryszard III" te pamiętam, że przeczytałem i pamiętam, że mi się podobały. Polecam! |

"Widzę piękne miasto z białego marmuru" |
|
|
|
 |
czarownica
włóczęga

|
Wysłany: 2013-05-13, 10:51
|
|
|
Podzielam opinię kolegi wyżej,uwielbiam Szekspira.Lubię też jego sonety. |
_________________ "Kobiety i koty zawsze będą robić to, co chcą, a mężczyźni i psy powinni się zrelaksować i powoli oswajać z tą myślą. "- Robert A. Heinlein
"Od smutków życia są dwie ucieczki: muzyka i koty." - Albert Schweitzer |
|
|
|
 |
castagna

|
Wysłany: 2016-09-25, 22:20
|
|
|
Szekspir jest fantastyczny!