|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Czy książka potrafi odmienić człowieka? |
Autor |
Wiadomość |
montano

|
Wysłany: 2009-01-06, 21:56
|
|
|
Teraz dużo groźniejsza jest telewizja i środki masowego przekazu - niewiele jest w tym odkrywczego. Aczkolwiek literatura wciąż potrafi wywoływać skandale i bulwersować, więc chyba nie jest aż tak źle ;-).
Ja podczas przerwy świątecznej usłyszałem od mojego kochanego tatusia, że chyba mam depresję, bo nic innego nie robię tylko czytam . |
_________________ "Nie bój się, nie uciekaj przed snem, bo sen to nic złego, nic takiego, nic wielkiego" |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2009-01-09, 10:09
|
|
|
montano napisał/a: | Teraz dużo groźniejsza jest telewizja i środki masowego przekazu - niewiele jest w tym odkrywczego. Aczkolwiek literatura wciąż potrafi wywoływać skandale i bulwersować, więc chyba nie jest aż tak źle |
Myślę, że autorce wypowiedzi bardziej chodziło o wpływ książki na nasze losy, na podejmowane przez nas decyzje, aniżeli na możliwość wywoływania skandali.
Że dawniej książki miałem o wiele większą siłę oddziaływania na czytelnika, bo były jednym z podstawowych środków i do zdobywania informacji, i do rozrywki. W czasach bez Internetu, gdy telewizja dopiero się rozwijała dwie największe role informacyjno rozrywkowe pełniły radio i książki właśnie.
A dziś.. Co prawda nadal jest sporo takich ludzi, dla których czas jakby się zatrzymał, tzn. mimo całego postępu cywilizacyjnego nadal kochają papierowe książki, nadal piszą listy i wysyłają je na poczcie.
Ale równocześnie przybyła ogromna ilość populacji, której technika zastąpiła książki, a nawet jeśli czytają je od czasu do czasu, to są na nie mało wrażliwi.
To, że ponad połowa miejsca na moich półkach zajęta jest przez fantastykę to zasługa w zasadzie jednej książki - Władcy Pierścieni. I choćby w tym sensie książka ta odmieniła moje życie. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-01-09, 11:17
|
|
|
Ale jeśli dobrze zrozumiałam Montano, chodziło o to, że nie jest jeszcze tak źle skoro książka potrafi poruszyć na tyle, żeby wywołać skandal. Znaczy : jest czytana. A im więcej szumu wokół książki, tym bardziej pewne, że sięgną po nią osoby, które nawet niespecjalnie jakoś czytają. Choćby historia z "Kodem" Browna na to dowodem.
montano napisał/a: | Ja podczas przerwy świątecznej usłyszałem od mojego kochanego tatusia, że chyba mam depresję, bo nic innego nie robię tylko czytam |
Rozwalił mnie ten tekst Wygląda na to, że większość z forumowiczów ma depresję przez całe życie. Jazda, do psychiatry! |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2009-01-11, 09:35
|
|
|
Ravena napisał/a: | Choćby historia z "Kodem" Browna na to dowodem. |
W zasadzie tak, choć w przypadku Kodu wydaje mi się, że największy szum zrobili wokół książki Ci, którzy jej w zasadzie nie czytali. Ktoś podniósł larum a reszta to podchwyciła, dlatego tylko, że autor krzywo zarysował wierzenia Kościoła Katolickiego. A po drugie, szum powstał jedynie dlatego, że książka stała się szeroko znana.
Weźcie cykl Piekary o Mordimerze. Przecież, gdyby to stało się światowym bestsellerem to by środowiska katolickie autora wgniotły w ziemię. A że czyta to tylko wąska grupa miłośników fantastyki, to ma autor spokój.
Ravena napisał/a: | Ale jeśli dobrze zrozumiałam Montano, chodziło o to, że nie jest jeszcze tak źle skoro książka potrafi poruszyć na tyle, żeby wywołać skandal. |
To jeszcze zależy, co rozumieć przez 'skandal'. Jak dla mnie 'Kod' żadnego skandalu nie wywołał. Ot autor trochę pofantazjował, co w końcowej części książki stało się już mało wiarygodne i głupawe.
Poza tym, wracając do tematu, czy taki Kod jest lekturą, która może wpłynąć zasadniczo na życie człowieka? Raczej nie. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
andy

|
Wysłany: 2009-01-11, 10:46
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | Jak dla mnie 'Kod' żadnego skandalu nie wywołał. |
Dla mnie też, ale poważne autorytety moralne, przypadkiem i kościelne (lub przykościelne) się wypowiadały w rożnych tonacjach negacji |
_________________ Wszystko jest możliwe, jeżeli pozwalają na to prawa fizyki.
 |
|
|
|
 |
montano

|
Wysłany: 2009-01-11, 11:13
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: |
To jeszcze zależy, co rozumieć przez 'skandal'. Jak dla mnie 'Kod' żadnego skandalu nie wywołał. Ot autor trochę pofantazjował, co w końcowej części książki stało się już mało wiarygodne i głupawe. |
Ja miałem raczej na myśli takie książki jak "Lubiewo" Witkowskiego, "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną" Masłowskiej, twórczość Rushdiego, może poniekąd Houellebecqa.
Ja myślę, że książki wciąż są w stanie wywoływać w społeczeństwie żywe dyskusje, a więc nie jest z nimi aż tak źle ;-). Oczywiście daleko nam od procesów za "obrazę moralności", jakie wytoczono Flaubertowi chociażby, ale to jest po prostu kwestia obyczajowości. Literatura wciąż potrafi odbić się głośnym echem w społeczeństwie i to jest bardzo ważne. |
_________________ "Nie bój się, nie uciekaj przed snem, bo sen to nic złego, nic takiego, nic wielkiego" |
|
|
|
 |
elfrun
Wojowniczka

Wiek: 47 Dołączyła: 02 Lis 2008 Posty: 2639 Skąd: Langangen
|
Wysłany: 2009-01-14, 21:18
|
|
|
Tak "Sztanskie wersety" Rushdiego rzeczywiscie byly przyczyna sporego poruszenia. Nawet dzisiaj wiele lat po wydaniu budza kontrowersje. Moi pakistanscy przyjaciele, wyznawcy islamu totalnie nie akceptuja tego ze czytuje jego ksiazki. |
_________________ Nie dokarmiaj zlego wilka.
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|