Camila Lackberg |
Autor |
Wiadomość |
milena88

|
Wysłany: 2012-03-10, 20:00 Camila Lackberg
|
|
|
Otóż, wchodząc na dział z kryminałami zauważyłam ze nie ma w nim jednej z wybitniejszych pisarek szwedzkiego kryminału tuż po Larsonie. Założyłam ten temat ponieważ chciałbym Was drodzy czytelnicy zachęcić to przeczytania paru jej dzieł.
Ostatnio czytałam "Księżniczkę z lodu" i muszę przyznać- świetny kryminał, do końca trzymał w napięciu |
Ostatnio zmieniony przez Córka Lavransa 2012-03-10, 22:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2012-03-10, 22:11
|
|
|
Nie czytałam jeszcze nic autorstwa Lackberg, muszę sprawdzić, czy jest coś w mojej bibliotece, bo przepadam za szwedzkimi kryminałami. |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
Viwoo
flainigr

|
Wysłany: 2012-03-13, 22:09
|
|
|
Przeczytałam trzy pierwsze części sagi Läckberg, "Księżniczka z lodu" jakoś mnie nie zachwyciła, kolejne "Kaznodzieja" i "Kamieniarz" już trochę bardziej mi się podobały. Jak trafię w bibliotece pewnie wypożyczę dalsze części z ciekawości, ale czy to jedna z wybitniejszych pisarek to nie wiem;) |
_________________ ''Cóż może powiedzieć ktoś opuszczony przez słowa?'' /A.Kamieńska/ |
|
|
|
 |
domi

|
Wysłany: 2012-08-14, 17:21
|
|
|
widzę, że są różne opinie, jedni zachwyceni, drudzy mówią, że średnio. Przekonam się sama wkrótce, bo właśnie dziś trafi w moje ręce "Księżniczka z lodu" |
_________________ http://its-all-about-writing.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Kate4484

|
|
|
|
 |
Natalia

|
Wysłany: 2012-11-27, 19:50
|
|
|
Dużo słyszałam o tej autorce, ale szczerze mówiąc jakoś nie po drodze mi z nią do tej pory:/. Ale przy najbliższej nadarzającej się okazji mam zamiar przeczytać coś autorstwa tej pisarki. |
_________________ http://mojportret.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
mała

|
Wysłany: 2012-11-28, 11:08
|
|
|
Przeczytałam wszystkie części do Kamieniarza i jakoś mnie nie zachwyciły. Męczy mnie czytanie, styl, historie mi się nie podobają. Z każdą kolejną książką utwierdzałam się w przekonaniu, że to nie dla mnie. |
_________________ BU! |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2012-12-03, 22:02
|
|
|
Też sporo o niej słyszałam i oglądałam parę odcinków serialu na podstawie jej powieści. W bibliotece znalazłam tylko "Latarnika", który mnie nie zachwycił. Tzn. czytało mi się nieźle, ale jeśli chodzi o szwedzkich "kryminalistów" wolę Mankella, Larssona, duet Sjöwall-Wahlöö i paru innych. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2012-12-20, 16:07
|
|
|
Przeczytałam ostatnio "Ofiarę losu" tej autorki.
Według mnie, dość słaba książka, nawet nie jak na kryminał, w ogóle.
Wszystko tam jest tak trochę na odklep się, jakby na doczepkę do rozważań o ślubnym menu i kieckach. Nie dla mnie stanowczo. |
 |
|
|
|
 |
Emoonia
Ja chcę herbatę!

|
Wysłany: 2013-03-25, 17:11
|
|
|
Mam podobne uczucia jak Viwoo. "Księżniczka z lodu" mi się średnio podobała, początkowo nawet uznałam ją za mocno grafomańską i miała już nie sięgać po nic tej autorki, ale się w końcu złamałam. I potem było już lepiej. "Kaznodzieja" i "Kamieniarz" mi się podobały, "Ofiara losu" i "Niemiecki bękart" już mniej, a kolejne trzy książki znowu były niezłe. Problemem Läckberg moim zdaniem jest to, że za bardzo skupia się na obyczajowej warstwie książek, na ślubach, ciążach, plotach i objadaniu się cynamonowymi bułeczkami (grrr, zawsze byłam głodna przy tych książkach ). Same zagadki kryminalne natomiast wychodzą jej całkiem fajnie. Czasami są one łatwe do rozszyfrowania, czasami trudniejsze ("Syrenka" mnie dość mocno zaskoczyła). Fajne jako czytadło do obiadu, na wakacje czy długie podróże. Lepiej wypożyczyć lub kupić z drugiej ręki |
_________________ Zjeść książkę |
|
|
|
 |
Deina Eldathiel
Hen Ichaer

Wiek: 37 Dołączyła: 17 Sty 2013 Posty: 784 Skąd: Dol Angra
|
Wysłany: 2013-03-25, 17:13
|
|
|
Lubię Camillę, głównie za te interludia, są najlepsze. Ale te ciąże już mogłaby ograniczyć, co za dużo, to niezdrowo... |
_________________ Czytam bez opamiętania i dobrze mi z tym. |
|
|
|
 |
czytatnik
groźny mistrz

Wiek: 25 Dołączyła: 24 Lip 2013 Posty: 176 Skąd: Mazury! <3
|
Wysłany: 2013-07-26, 14:29
|
|
|
Emoonia napisał/a: | Problemem Läckberg moim zdaniem jest to, że za bardzo skupia się na obyczajowej warstwie książek, na ślubach, ciążach, plotach i objadaniu się cynamonowymi bułeczkami |
Mnie właśnie też to przeszkadzało. I z tego względu przeczytałam "tylko" trzy pierwsze tomy tego cyklu. Jakoś szczególnie mnie to nie zachwyciło. Jedyne co mi się podobało, tu zgodzę się z Deiną, interludia. Czasem odnosiłam wrażenie, że to najlepsza część książki. |
|
|
|
 |
Ribati
Leniwiec Pospolity

|
Wysłany: 2013-08-13, 15:56
|
|
|
Znalazłam na swojej półce "Latarnika", ale z tego co widzę, jest to siódma już część cyklu. Pytanie: czy powinnam zapoznać się z poprzednimi czy jest to raczej w stylu D. Brown'a i nie ma potrzeby? |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2013-08-13, 19:48
|
|
|
A w ogóle czujesz potrzebę marnowania czasu, Ri...? |
 |
|
|
|
 |
Ribati
Leniwiec Pospolity

|
Wysłany: 2013-08-13, 20:12
|
|
|
no właśnie chyba już nie Córuś :V ukradłam z internetu "Księżniczkę z lodu", doczytuje już prawie do strony setnej, ale w wielkich bólach... Styl pisania niezbyt mi się podoba, a do tego, dlaczego na litość boską połowa tego co przeczytałam to relacje między ludźmi, problemy rodzinne etc? co to, powieść obyczajowa? |
|
|
|
 |
|