52 książki - taka tam inicjatywa czytelnicza ;-) |
Autor |
Wiadomość |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 16:05 52 książki - taka tam inicjatywa czytelnicza ;-)
|
|
|
Zaczął się nowy rok i wiele osób wymyśla sobie różnego rodzaju postanowienia. Ja z tego względu, że uwielbiam czytać, od tamtego roku biorę udział w akcji "52 książki". Poniżej zamieszczam cytat ze strony, która mówi co nieco o tej inicjatywie (to dla tych, którzy o niej jeszcze nie mieli okazji usłyszeć ;-) ).
Cytat: | 52 książki to inicjatywa czytelnicza. W założeniach – bardzo prosta. Zachęcamy do przeczytania 52 książek w ciągu jednego roku. Szybki rachunek sugeruje, że należy przeczytać jedną książkę tygodniowo. To jak – dasz radę? Czytaj, zacznij już dzisiaj! A jeśli nadal masz wątpliwości, przejrzyj odpowiedzi na kilka poniższych pytań (...)*. |
*źródło: http://52ksiazki.pl/o-inicjatywie/
Ja osobiście biorę w niej udział od 2011 roku. Teraz również za cel postawiłam sobie, że w 2012 roku przeczytam 52 książki, a co z tego wyjdzie? Zobaczymy w grudniu ;-)
Czy Wy również robicie takie postanowienia? A może już znacznie dłużej bierzecie udział w tej akcji? Czy takie postanowienie dotyczące ilości przeczytanych książek pomaga Wam osiągnąć Wasz cel? A może zamiast 52 książek chcecie przeczytać w ciągu roku np. 104? ;-) |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-01-13, 16:37
|
|
|
Nigdy nie czynię postanowień co do ich liczby, ale zawsze sobie postanawiam, że przeczytam więcej książek, niż w roku poprzednim. Dawniej, jeszcze w czasach szkolnych, czytało się po trzysta książek rocznie i więcej... teraz cieszę się, jeśli przekroczę tę magiczną barierę jednej książki tygodniowo, co mi się udaje. W zeszłym roku nie prowadziłem listy przeczytanych książek a i na LubimyCzytać się jakoś nie udzielam, więc nie podam dokładnej liczny, ale w 2010 roku miałem na tapecie coś koło 80 książek. |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 16:47
|
|
|
Nieznany napisał/a: | w 2010 roku miałem na tapecie coś koło 80 książek. |
Wiesz... Lepiej te 80 niż 8 na przykład :-P Ja w 2011 mam na LC 34 książki, ale nie liczyłam tych, które musiałam przeczytać na studia, więc nie wiem, ile dokładnie ich było ;-) Możliwe, że zbliżyłam się do magicznej bariery 52, ale niestety w tamtym roku było słabo. W tym będzie lepiej ;-) |
_________________ Nothing is true. Everything is permitted. |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-01-13, 16:54
|
|
|
motylek727 napisał/a: | W tym będzie lepiej | I tego Ci właśnie życzę.
motylek727 napisał/a: | Lepiej te 80 niż 8 na przykład | Jeśli przeciętny Polak czyta rocznie dwie książki, to my jesteśmy nieprzeciętni, bez dwóch zdań. |
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 17:21
|
|
|
Nieznany napisał/a: | Jeśli przeciętny Polak czyta rocznie dwie książki, to my jesteśmy nieprzeciętni, bez dwóch zdań. |
No to swoją drogą ;-)
Ale jestem ciekawa, skąd oni te statystyki biorą. Mnie jeszcze nikt nigdy nie pytał w żadnej ankiecie, ile książek czytam. Idę do biblioteki (obojętnie, która filia) i zawsze jest kilka czy kilkanaście osób. Więc skąd oni biorą te liczby? Nie mogę tego pojąć. |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 17:45
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | Zamierzałem przeczytać w zeszłym roku 52 książki, ale mi się nie udało. Ten sam plan mam na rok 2012 i liczę na to, że teraz będzie lepiej. |
To tak ja, Uczniu ;-) Będę trzymać kciuki za Ciebie |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6469 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2012-01-13, 19:11
|
|
|
Cytat: | Więc skąd oni biorą te liczby? Nie mogę tego pojąć. |
Prawdopodobne z GUSu Zresztą jak ktoś mądry kiedyś powiedział: Istnieją trzy rodzaje kłamstw: kłamstwa, okropne kłamstwa i statystyki.
Wiecie, gdy po raz pierwszy usłyszałam o akcji pomyślałam: "52 książki? Dlaczego tak mało?!" dopiero potem uświadomiłam sobie, że to daje 4 książki w miesiącu, więc zupełnie nieźle... |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Kamil

|
Wysłany: 2012-01-13, 19:25
|
|
|
Przeczytałem 56 i to chyba mój rekord (w 2010 bylo pewnie maksymalnie z 30, dokladnie nie wiem), trochę ponad jedną tygodniowo. Nie wiem czy w tym roku tyle przeczytam, pewnie nie, bo słabo wystartowałem, jeszcze ani jednej a drugi tydzień minął.
Te statystyki to chyba akcja marketingowa jakaś? żeby ludzie więcej kupowali?
Chociaż jak ja przeczytałem te 56, a większość moich znajomych żadnej albo jedną... to by pewnie wypadło po 2 na osobę. |
|
|
|
 |
Tifa Lockhart

Wiek: 27 Dołączyła: 04 Lis 2008 Posty: 1878 Skąd: Augustów/ Toruń
|
Wysłany: 2012-01-13, 20:35
|
|
|
Nigdy nie postawiłam sobie za cel przeczytanie określonej liczby książek. Po prostu pochłaniam kolejne pozycje wtedy kiedy mam na to czas i ochotę. Chociaż od teraz do maja czeka mnie konkretne zasuwanie. Ale po maturze spokojnie powinnam nadrobić stracone książki. |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-01-13, 21:11
|
|
|
Przecież statystycy nie przepytują całej ludności, tylko - jak mawiał mój profesor - "wybierają mały balonik (próbę) i na jego podstawie opiniują o dużym baloniku (populacji)". ;-) No bo jakby tak przepytać forumków FK, to pewnie by wyszedł wynik na poziomie 50 książek rocznie a my, do diaska, nie jesteśmy najbardziej reprezentatywną próbą. |
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 21:13
|
|
|
Nieznany napisał/a: | "wybierają mały balonik (próbę) i na jego podstawie opiniują o dużym baloniku (populacji)" |
Na tym w sumie polegają wszelkiego rodzaju badania, ale ja jeszcze w żadnym nie brałam udziału :-P |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2012-01-13, 21:32
|
|
|
Do mnie parę razy dzwoniły różne panie zapytując, czy słynne Nieznane Zło nie zechciałoby wziąć udziału w takiej czy innej ankiecie, ale wiadomo, o co im chodziło! Więc odmawiałem. :-P |
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
motylek727
Nakmîktrân

|
Wysłany: 2012-01-13, 21:44
|
|
|
Nieznany napisał/a: | Do mnie parę razy dzwoniły różne panie zapytując, czy słynne Nieznane Zło nie zechciałoby wziąć udziału w takiej czy innej ankiecie, ale wiadomo, o co im chodziło! Więc odmawiałem. :-P |
Sorry za offtop, ale tak mi się przypomniało. Kiedyś mój profesor od statystyki mówił, że jeśli dzwonią do nas z ankietami to powiedzieć, że weźmiemy w nich udział, jeśli zgodzą się nam zapłacić na nasz poświęcony czas xD |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2012-01-13, 21:50
|
|
|
Co do 52 książek, znam to, próbowałam zrealizować w 2011, ale się nie udało. Nawet do połowy nie dobiłam. W tym roku może pójdzie lepiej, na razie jestem na bieżąco, ale pewnie u mnie nie sprawdzi się plan czytania 1 książki w każdym tygodniu. Czasem czytam w jednym tygodniu nawet 3 tytuły, a przez kolejny miesiąc żadnego. Zobaczymy, na ile mi pozwoli wena ^^ Sprawę utrudnia to, że chcę w tym roku nadrobić też zaległości z innych dziedzin. Mam nadzieję, że ten rok ogółem będzie dla mnie aktywny, bo w ostatnich dwóch latach dopadło mnie jakieś dziwne poczucie bezczynności i beznadziejności ^^' |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
|