Paleolog - Ku przestrodze |
Autor |
Wiadomość |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2011-12-19, 22:46 Paleolog - Ku przestrodze
|
|
|
Mężczyzna obarczony ciężarem niesionego worka, szedł szybkim krokiem, zostawiając za sobą ślady butów, odciśniętych w świeżym śniegu. Co chwila nerwowo spoglądał na zegarek, jakby mając nadzieję, że siłą spojrzenia potrafi spowolnić wskazówki. Ale nie miał takiej mocy… te nie zatrzymały się ani na chwilę, nieubłaganie mknąc naprzód. Teraz wskazywały godzinę szóstą. Spojrzał przed siebie. Mógł już zobaczyć upragniony cel swojej wędrówki: w oddali majaczył budynek miejskiej biblioteki. Był dostatecznie blisko by dawać nadzieję, ale nie na tyle, żeby ta nadzieja mogła zostać spełniona. A więc stało się, przybędzie za późno.
Przyspieszył, acz nie na wiele się to zdało, bo kiedy wreszcie dopadł masywnych drzwi i pchnąwszy je pomknął do góry starymi, skrzypiącymi schodami, było już przynajmniej o dziesięć minut za późno.
Sala zwrotów, jak na złość, mieszcząca się dopiero na trzecim piętrze, była pogrążona w absolutnej ciszy, którą przerwał dopiero stukot butów spóźnionego gościa. Mężczyzna, zdyszany i zarumieniony – może od delikatnego mrozu, a może z nerwów czy zwykłego wysiłku – podszedł do kontuaru za którym - na jego szczęście - jeszcze stała młoda bibliotekarka. Musiał ją wyraźnie zaskoczyć, bowiem na jego widok wymownie spojrzała na zegarek. Dopiero po chwili przyjrzała się mężczyźnie z zaciekawieniem. Z nieukrywanym zaciekawieniem, bowiem czerwone oprawki okularów powoli powędrowały w dół, tak jakby dziewczyna chciała na własne oczy zobaczyć, kto też odważył się przybyć o TEJ porze. Przez moment bawiła się okularami, a potem, przygryzając lekko końcówkę, uśmiechnęła się. Do niego. A może po prostu się uśmiechnęła.
- Pan do mnie? O tej porze?
- Prze… przepraszam – człowiek całkowicie stracił rezon. O ile w ogóle miał jakikolwiek rezon wkraczając do tego pokoju. – Wiem, że jest już po godzinach pracy. Wiem też, że przetrzymałem książki, ale… – przez chwilę szukał czegoś na swoje usprawiedliwienie, lecz równie dobrze, mógłby próbować unieść się w powietrze i sfrunąć z dachu – Przepraszam – powiedział w końcu, opuszczając głowę i wyciągając z worka zwracane pozycje.
Kobieta przez krótką chwilę wpatrywała się w kartę biblioteczną niesubordynowanego użytkownika, odczytując dane swojej nieszczęsnej ofiary.
- Mikołaju – rzekła wreszcie, z przekornym uśmiechem – Nie bądź taki święty… To nawet dobrze, że się spóźniłeś. Nikt nie będzie nam przeszkadzał.
A potem niewinnym ruchem dłoni rozpięła ostatni guzik bluzki. I jeszcze jeden. A później kolejny. Jednocześnie gwałtownie zrzuciła z kontuaru zwrócone książki, które z hałasem rozsypały się po podłodze. Szczególny huk towarzyszył zwłaszcza upadkowi masywnej „Biografii Lovecrafta”, autorstwa Joshiego;)
- Mówiłam, żebyś nie był taki święty – powiedziała, zachęcająco kiwając palcem w kierunku mężczyzny.
Mikołaj przyglądał się z niesłabnącym zdziwieniem, ale ponieważ wcześniej tak haniebnie zawiódł, nie śmiał protestować. I, zgodnie z sugestią tej, która teraz decydowała o jego losie, na pewno nie był święty. Uwierzył, że kara za przetrzymanie książek będzie całkiem przyjemna.
Wielce nawinie. Bowiem właśnie wtedy bibliotekarka wyciągnęła nożyczki, bezlitośnie tnąc jego kartę biblioteczną na dziesiątki maleńkich kawałeczków.
Właśnie tak kończą wszyscy plugawi przytrzymywacze, drogi czytelniku.
Bez względu na porę roku i to, jakie akurat noszą imię. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
M

|
Wysłany: 2011-12-20, 08:33
|
|
|
Bardzo dobre opowiadanie Paleologu. Ciekawe ujęcie tematyki, a do tego zabawne akcenty powodujące uśmiech na twarzy |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2011-12-20, 10:51
|
|
|
Przyjemne opowiadanko. Tylko dlaczego sobie wyobraziłem Ravenę? |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Czarna_Smoczyca

Wiek: 38 Dołączyła: 09 Lis 2011 Posty: 480 Skąd: Emmeloord
|
Wysłany: 2011-12-20, 10:54
|
|
|
Rewelacja |
_________________ Herbata
 |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2011-12-20, 12:22
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | A potem niewinnym ruchem dłoni rozpięła ostatni guzik bluzki. I jeszcze jeden. |
Nieznany napisał/a: | Tylko dlaczego sobie wyobraziłem Ravenę? |
A nie Evę...? :-P |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2011-12-20, 12:49
|
|
|
Eva nie jest bibliotekarką, Córko.
Ale poza tym jednym przypadkiem zawsze wyobrażam sobie wyłącznie Evę. |
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Żabka

|
Wysłany: 2011-12-20, 13:14
|
|
|
Ciekawe opowiadanie... Trzymające w lekkim napięciu co będzie dalej i jak potoczy się los spóźnionego czytelnika...
Bardzo mi się podobało... Brawo! |
_________________ Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.
Mój blog: http://filmyksiazki.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2451 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2011-12-20, 15:09
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | upadkowi masywnej „Biografii Lovecrafta”, autorstwa Joshiego;) |
Ach, ach *_*
(głaszcze swoje wydanie, co ciekawe także przyniesione przez Mikołaja )
I jestem zauroczona zakończeniem, sprytne to takie, przewrotne, a jak cieszy! |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2011-12-20, 15:43
|
|
|
Bardzo mi się podobało.Przyznam się, że zakończenie mnie zaskoczyło. Spodziewałam się czego innego...... |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2011-12-20, 16:38
|
|
|
Czytałyśmy z koleżankami z pracy i uśmiałyśmy się zdrowo!
Paleologu, gratuluję. Zabawny tekst ^^ |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2011-12-20, 17:22
|
|
|
Paleologu, świetne Gratuluję. To jest to, co Evy lubią najbardziej. Z pomysłem i z humorem I mnie też przyszła na myśl Ravena Ja myślę, że byłaby do takiego czegoś zdolna |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2011-12-20, 18:41
|
|
|
No wieeeesz... |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2011-12-20, 18:48
|
|
|
Już Cię widzę z tymi nożyczkami.... a potem wręczyłabyś Mikołajowi zmiotkę i szufelkę i kazała posprzątać te ścinki |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2011-12-20, 18:50
|
|
|
Eva del Dolores napisał/a: | a potem wręczyłabyś Mikołajowi zmiotkę i szufelkę i kazała posprzątać te ścinki | Cała Ravenka! |
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Paleolog
czytaczszerokopojęty

|
Wysłany: 2011-12-20, 21:04
|
|
|
Eva del Dolores napisał/a: | Już Cię widzę z tymi nożyczkami.... a potem wręczyłabyś Mikołajowi zmiotkę i szufelkę i kazała posprzątać te ścinki |
Nie zmiotkę i szufelkę tylko miotłę
Za gratulacje dziękuję, cieszy mnie jeżeli nie uznajecie czasu poświęconego na czytanie za stracony ;-) |
_________________ ... ale nie ułaskawił żadnych filozofów |
|
|
|
 |
|