Książki, do których wracacie? |
Autor |
Wiadomość |
Madka

|
Wysłany: 2011-03-01, 21:21 Książki, do których wracacie?
|
|
|
Macie książki, do których wracacie? Albo takie, o których myślicie, że przeczytacie kolejny raz jak tylko będzie więcej czasu ;-)?
Moją jest "Mag" Fowlesa , wracałam też do powieści o Ziemiomorzu U. Le Guin... |
|
|
|
 |
zonka_88

Wiek: 32 Dołączyła: 28 Lut 2011 Posty: 63 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-03-02, 13:57
|
|
|
Ja bardzo chętnie wracam do "Trylogii" i wszystkich książek, który mi się podobały. Zależy, czy mam ochotę na coś nowego czy sprawdzonego |
_________________ "Ironia życia leży w tym, że żyje się je do przodu, a rozumie do tyłu" S. Kierkegaard |
|
|
|
 |
owp

|
Wysłany: 2011-03-03, 07:05
|
|
|
Ja w zasadzie nie czytam drugi raz książek. Niestety mam taką fatalną pamięć, że choć często nie pamiętam o czym była dana książka, to gdy tylko zabieram się do czytania, wszystko mi się przypomina i odechciewa się czytać :-)
Co zamierzam przeczytać kolejny raz ? Jasienicę - bo czasem mi wstyd, że tak mało wiem/pamiętam... |
|
|
|
 |
Viwoo
flainigr

|
Wysłany: 2011-03-03, 22:14
|
|
|
owp napisał/a: | Ja w zasadzie nie czytam drugi raz książek. Niestety mam taką fatalną pamięć, że choć często nie pamiętam o czym była dana książka, to gdy tylko zabieram się do czytania, wszystko mi się przypomina i odechciewa się czytać :-) |
Mam tak samo.
Jest jedna książka na razie, do której postanowiłam jeszcze wrócić, ale póki co jest jeszcze tyle nie czytanych ... |
|
|
|
 |
Żabka

|
Wysłany: 2011-03-07, 12:09
|
|
|
A ja bardzo lubię wracać do książek Krystyny Siesickiej, a zwłaszcza do "Zapałki na zakręcie"... ;-) |
_________________ Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe.
Mój blog: http://filmyksiazki.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
elfrun
Wojowniczka

Wiek: 47 Dołączyła: 02 Lis 2008 Posty: 2639 Skąd: Langangen
|
Wysłany: 2011-03-07, 17:24
|
|
|
Chetnie bym wrocila po raz kolejny do "Wladcy pierscieni" Tolkiena, Muminkow, ksiazek Anchee Min, Karen Blixen, Isabel Allende i do "Opowiadan" Marqueza. Poza tym zaglebilabym sie w lekture "Trzech panow w lodce nie liczac psa" i "Doktora Zywago" Borysa Pasternaka. |
_________________ Nie dokarmiaj zlego wilka.
 |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2011-03-08, 07:34
|
|
|
elfrun napisał/a: | Chetnie bym wrocila po raz kolejny do "Wladcy pierscieni" Tolkiena |
Ostatnio podczytywałem początkowe rozdziały Władcy Pierścieni. Generalnie większość książek, które mam na półce, kupiłem z zamiarem wrócenia do nich kiedyś. Niektóre czytałem kilkukrotnie, bardzo dużo jak na razie jeden raz. I niestety dużo też jeszcze ani razu. I te ostatnie na razie mają pierwszeństwo.
Czytanie po raz drugi wcale nie jest stratą czasu. Często książkę odkrywamy wtedy na nowo, dostrzegamy rzeczy, które gdzieś wcześniej uciekły albo nie zwróciliśmy na nie uwagi. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Janosik

|
Wysłany: 2011-04-15, 11:30
|
|
|
Też lubię wracać do Tolkiena (zwyczajnie przez sentyment) ale ostatnio wróciłem znowu do "Futurospekcji" bo niedawno obejrzałem sobie kilka odcinków Flashforward i jakoś tak mnie wzięło ;-) |
|
|
|
 |
szamanka

|
Wysłany: 2011-09-30, 16:09
|
|
|
O nie, do Tolkiena nie wrócę. Nie przebrnęłam do końca przez "Władcę Pierścieni" (tak wiem, wstyd!) i chyba już się jakoś nie skuszę. Co jakiś czas wracam sobie do książek Umberto Eco, chociaż "Baudolino" nie przeczytam chyba już więcej razy - co za dużo to niezdrowo. "Imię Róży" mogę czytać praktycznie co rok - nie ma problemu. A ostatnio postanowiłam sobie zrobić "maraton" po kryminałach Agathy Christie i zamierzam zacząć od "Tajemniczej historii w Styles" i tak aż do "Dopóki starczy światła". |
_________________ Si vis pacem, para bellum... |
|
|
|
 |
Loki
Viking Redhead

Wiek: 26 Dołączyła: 23 Wrz 2011 Posty: 225 Skąd: z Marchii Cienia
|
Wysłany: 2011-09-30, 16:22
|
|
|
Na pewno "Wyznania Gejszy", czytam co rok, to samo z "Opowieścią Murasaki" i "Kwiat Śniegu i sekretny wachlarz"
Z serii, oczywiście "Marchia Cienia" Williamsa (potrafię czytać co pół roku nawet, chociaż ostatnio czytałam rok temu). |
_________________ Never walk
away from home
ahead of your axe and sword.
You can't feel a battle
in your bones
or foresee a fight. |
|
|
|
 |
Radament
Mniejsze Zło

Wiek: 27 Dołączyła: 05 Wrz 2011 Posty: 2451 Skąd: z R'lyeh
|
Wysłany: 2011-09-30, 16:40
|
|
|
Rock'n'roll, bejbi! - Piotra Rogoży, głownie tak! Do tego "Kamienie na szaniec" i "O włos od piwa" - Dębskiego, do tych wracam regularnie ^^ |
_________________ „Ludzie zawsze myśleli o jutrze. Ja w to nie wierzyłem. Bo jutro nie myślało o nich. Nawet nie wiedziało, że są.” |
|
|
|
 |
chuda

|
Wysłany: 2011-10-05, 16:58
|
|
|
A ja regularnie wracam do "Zapisków na pudełku od zapałek" Uwielbiam tą książek
Sięgam po nią zawsze, jeżeli mam potrzebę poprawy humoru i sprawdza się w tym znakomicie Jestem fanką Umberto Eco i dla mnie niesamowite jest to, że obok poważnych powieści, potrafi napisać takie lekkie, przyjemne i przezabawne felietony. |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2011-10-05, 19:03
|
|
|
chuda napisał/a: | A ja regularnie wracam do "Zapisków na pudełku od zapałek" Uwielbiam tą książek |
Kupiłem sobie ostatnio "Sześć przechadzek po lesie fikcji". To również krótkie eseje autora na temat roli czytelnika w odbiorze dzieła literackiego. Jeszcze się za nie nie zabrałem, ale podejrzewam, że będzie warto. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2011-10-05, 21:10
|
|
|
Na pewno. Do Eco nie trzeba chyba specjalnie przekonywać, to nazwisko, to już niemalże marka "Sześć przechadzek po lesie fikcji"? Jakoś umknął mi ten tytuł w jego bibliografii. Koniecznie podziel się wrażeniami, gdy już się zapoznasz z zawartością |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
chuda

|
Wysłany: 2011-10-06, 19:45
|
|
|
Uczeń Czarnoksiężnika napisał/a: | chuda napisał/a: | A ja regularnie wracam do "Zapisków na pudełku od zapałek" Uwielbiam tą książek |
Kupiłem sobie ostatnio "Sześć przechadzek po lesie fikcji". To również krótkie eseje autora na temat roli czytelnika w odbiorze dzieła literackiego. Jeszcze się za nie nie zabrałem, ale podejrzewam, że będzie warto. |
Wow! nawet nie wiedziałam że taka ksiązka istnieje. Sprawdziałam na Gandalfie - 26 zlotych, wiec zainwestuje. Będę miała kolejny umberto ecowski poprawiacz humoru |
|
|
|
 |
|