Top lista książek dla naszych dzieci :) |
Autor |
Wiadomość |
Czarna Stopa

|
Wysłany: 2009-07-23, 08:54
|
|
|
Dorzucę jeszcze kilka pozycji:
"Przygody Filonka Bezogonka" i kontynuacje - o przygodach kotka
"Puc, Bursztyn i goście" - o przygodach psów
"Śpiewająca lipka" - dosyć gruba książka z bardzo fajnymi bajkami i fantastycznymi ilustracjami
"Akademia Pana Kleksa", "Podróże Pana Kleksa", "Tryumf Pana Kleksa"
"Pięcioro dzieci i "coś" i kontynuacje
"Dzieci z Leszczynowej Górki"
"Siódme wtajemniczenie", "Niewiarygodne przygody Marka Piegusa", "Klub Włóczykijów", "Awantura w Niekłaju", "Awantury kosmiczne", "Napród, Wspaniali", "Nieziemskie przygody Bubla i spółki" i inne książki E. Niziurskiego |
_________________ Howgh! |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2009-07-31, 21:50
|
|
|
Jak mogłam zapomnieć o książkach Edith Nesbit! I o Filonku :-P . Przypomniał mi się jeszcze Wróbelek Elemelek. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2009-08-21, 20:47
|
|
|
A ja wszystkie moje ukochane bajki i bajeczki starannie odłożyłam dla mojej córeczki... i urodził mi się chłopczyk. Trzeba będzie nabyć "Mikołajka"... |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
elfrun
Wojowniczka

Wiek: 47 Dołączyła: 02 Lis 2008 Posty: 2651 Skąd: Langangen
|
Wysłany: 2009-08-22, 11:55
|
|
|
Córka Lavransa napisał/a: | A ja wszystkie moje ukochane bajki i bajeczki starannie odłożyłam dla mojej córeczki... i urodził mi się chłopczyk. Trzeba będzie nabyć "Mikołajka"... |
Corko Lavransa moze synek bedzie lubil wlasnie te Twoje ulubione z dziecinstwa bajki i bajeczki? Moj syn Kamilek, obecnie 11 letni uwielbial ksiazki zarowno adresowane do chlopcow jak i dla dziewczynek. |
_________________ Nie dokarmiaj zlego wilka.
 |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2009-08-22, 14:12
|
|
|
Myślę, że polubi, jednak większość tych bajek ma charakter uniwersalny (do moich ulubionych należy większość tu wymienionych, choć ja od Andersena czy Grimm wolę Perraulta), jak np. "Tajemnica Czarnej Izabeli" Sarachanowej o przygodach ludzików z kasztanów, ale już takie "Słoneczko", czy "Bułeczka"? Nie wiem.
Za to wszystkie Tomki (łącznie z Sawyerem :-P ) wywędrowały do biblioteki kilka lat temu... |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2009-08-23, 14:25
|
|
|
Córka Lavransa napisał/a: | "Bułeczka" |
Jedna z moich ukochanych książek dzieciństwa Ale również mam wątpliwości czy chłopcy chcieliby ją czytać |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
blink

|
Wysłany: 2009-10-22, 14:38
|
|
|
Simon Tofield „Kot Simona. Sam o sobie”.
Nowa ale jakże zabawna książka o przygodach kota, którego chyba wszyscy kojarzymy chociażby z filmików krążących w internecie. Książka spodoba się na pewno i dziewczynkom, i chłopcom, a pewnie i nawet ich rodzicom. Ja czytam ją razem z moim synkiem i szczerze powiem ze jest to dobry pomysł na wspólne spędzenie wolnego czasu:)
 |
|
|
|
 |
blink

|
Wysłany: 2009-11-02, 11:56
|
|
|
z innych książek dla dzieci i młodzieży mogę Wam polecić odkrytą niedawno też książkę Henninga Menkella: "Chłopiec, który spał pod pierzyną ze śniegu". Książka uczy dobrego podejścia do problemów wieku dziecięcego i młodzieżowego |
|
|
|
 |
Żabka

|
Wysłany: 2009-11-06, 22:57
|
|
|
A ja bym dodała jeszcze "Pierścień i róża" Williama Makepeace Thackeray`a
i oczywiście Krystynę Siesicką oraz niektóre książki Chmielewskiej...
Przypomniała mi się jeszcze jedna książka "Dzikuska" Ireny Zarzyckiej
Tylko,że wszystkie książki wymienione przeze mnie są raczej dla starszych dzieci... |
|
|
|
 |
lisclistopadowy
lisclistopadowy

|
Wysłany: 2009-12-01, 13:39
|
|
|
"plastusiowy pamiętnik", "Cudaczek wyśmiewaczek", |
|
|
|
 |
Paleolog
czytaczszerokopojęty

|
Wysłany: 2009-12-14, 23:15
|
|
|
Nie chcę się powtarzać (choć mam straszną ochotę wytłuścić rozstrzelonym drukiem wiele drogich mi pozycji, jakie pojawiły sie w tym wątku), zatem do zacnej listy dorzucę tylko kilka nowych rzeczy: "Dar rzeki Fly" Marii Kruger, "Opowieść o kalifie bocianie" Hauffa, "Kajtuś Czarodziej" Korczaka (z niesamowitym pomysłem autora w zdaje się ostatnim rozdziale z wykropkowaniem fragmentów, które "są zbyt straszne by o nich pisać" - pamiętam, że jako dziecko drżąc ze strachu wyobrażałem sobie co to były za fragmenty ), cykl o Baltazarze Gąbce autorstwa Pagaczewskiego i wreszcie, na koniec, przedmiot mojego absolutnie bałwochwalczego kultu w szczenięcych latach, "Podróż do Państwa Czasu" Isakiewicza. |
_________________ ... ale nie ułaskawił żadnych filozofów |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2009-12-15, 19:12
|
|
|
Żabko, to co wymieniłaś, to ja czytałam już jako panienka co najmniej dwunastoletnia . "Pierścień i róża" uwielbiam po prostu, "Dzikuskę" także. Zarzyckiej dla młodszych dzieci byłaby raczej "Panna Irka".
Mnie się przypomniały jeszcze bardzo ciepłe książki Renaty Opali - "Lato z Agatą" i dla młodszych dzieci "Słonecznikowa dziewczynka". |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
dilbert

|
Wysłany: 2009-12-17, 02:53
|
|
|
Zdecydowanie Mikołajek. Ale ten oryginalny.
Ja się zaczytywałam w dzieciństwie Orlim gniazdem - baśnie i podania wielkopolskie. Ale swojemu dziecku bym ich nie dała.
Za to dałabym Bajarka opowiada |
|
|
|
 |
Artemiss

|
Wysłany: 2010-04-14, 11:55
|
|
|
Jak dla mnie nieśmiertelne Muminki z mrocznymi dolinami, czarownicami i świecącymi kondomami zwanymi Hatifnatami bodajże... :-P
I myślę, że każde dziecko powinno znać polskie bajki, legendy. Warto chyba im coś takiego podrzucić. |
_________________ Bliźniaczki na cmentarzu |
|
|
|
 |
lisclistopadowy
lisclistopadowy

|
Wysłany: 2010-04-30, 14:20
|
|
|