Nobel dla Olgi Tokarczuk |
Autor |
Wiadomość |
tubi
Kłobuk

Wiek: 39 Dołączył: 23 Gru 2008 Posty: 161 Skąd: Perunogród
|
Wysłany: 2019-10-10, 17:24 Nobel dla Olgi Tokarczuk
|
|
|
Gratulacje dla Polskiej Pisarki i tradycyjne pytanie od czego zacząć czytanie ?? |
|
|
|
 |
alibaba

|
Wysłany: 2019-10-16, 16:56
|
|
|
Przeglądnęłam pobieżnie forum i nie znalazłam żadnego wpisu na temat książek Olgi Tokarczuk. Wygląda na to, że nikt nic nie czytał. Ja osobiście coś tam kiedyś próbowałam czytać ale pamiętam tylko tyle, że nie polubiłam jej książek. |
|
|
|
 |
tubi
Kłobuk

Wiek: 39 Dołączył: 23 Gru 2008 Posty: 161 Skąd: Perunogród
|
Wysłany: 2019-10-16, 20:53
|
|
|
Zabrałem się za Bieguni tejże pani na razie nawet fajne |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2019-10-18, 17:12
|
|
|
alibaba napisał/a: | Przeglądnęłam pobieżnie forum i nie znalazłam żadnego wpisu na temat książek Olgi Tokarczuk. Wygląda na to, że nikt nic nie czytał. |
Czytali, czytali
Zerknij np. tu: http://forum-ksiazki.kei....ight=tokarczuk. Albo do archiwum. Albo kliknij "Szukaj" na górze strony i wpisz "Tokarczuk", a wyskoczy Ci lista wątków, w których pojawia się to nazwisko. |
_________________ Mój blog o książkach |
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6470 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2019-11-26, 23:36
|
|
|
Do Nagrody Nobla od momentu, gdy ambitnie usiłowałam "rozgryźć" noblistów mam stosunek ambiwalentny i jestem już ostrożna, słuchając medialnych zachwytów. Prozy Tokarczuk spróbowałam, nie rozsmakowałam się i raczej nie mam motywacji, by do niej wrócić. A już na pewno nie jest nią Literacki Nobel, który pomimo, że już opadł kurz od ostatniej afery, nadal nie jest dla mnie jakimś wyznacznikiem wartości dzieła, a powiedziałabym nawet, że wręcz przeciwnie.
Faktem jest natomiast, że Tokarczuk świetnie się wpisuje swoim światopoglądem w nurt obecnej kultury zachodniej i doskonale wypada w mediach.
No cóż, obecny szał na Tokarczuk jest dla mnie pod pewnymi względami niezrozumiały.
Z przyjemnością więc wróciłam do Szymborskiej |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2020-01-07, 22:12
|
|
|
Ravena napisał/a: | Do Nagrody Nobla [...] mam stosunek ambiwalentny[...] |
Ja też, podobnie jak i do innych nagród - choćby Oscarów - niektórym się dostały, choć nie zasłużyli, a inni się nie doczekali.
Przeczytałam raptem cztery książki Tokarczuk. Podobały mi się mniej lub bardziej, za to bardzo mi się podobał jej wykład noblowski. A sama pisarka robi na mnie b. dobre wrażenie. |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2021-01-07, 21:13
|
|
|
Nie wiem, jak tam po roku z prozą Tokarczuk u Ciebie, Uczniu, ale jeśli nadal nic, to rekomenduję z czystym sumieniem Zgubioną duszę. Tekstu tam jest na jak lekarstwo, ze trzy strony może, a będziesz mógł spokojnie stwierdzić, że Tokarczuk czytałeś.
A na poważnie - ja czytałam kilka jej powieści, chyba najbardziej "przyziemną" i strawną jest słynna Janina Duszejko, czyli "Prowadź swój pług przez kości umarłych". Od niej można na spokojnie zacząć. |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2021-01-11, 00:33
|
|
|
Przychylam się do zdania Córki - spośród książek Tokarczuk, które przeczytałam (trochę ich przybyło w międzyczasie) ta najbardziej przypomina tradycyjną w formie powieść, dość lekko się czyta. Może jeszcze EE. |
|
|
|
 |
Córka Lavransa
Ma na imię Dżeny...

|
Wysłany: 2021-01-12, 20:09
|
|
|
EE już nie pamiętam za dobrze. Ostatnio odświeżyłam sobie "Dom dzienny, dom nocny". Mnie się podobało, ale rozumiem, że dość refleksyjna natura tekstu może irytować. |
_________________ Life is a game of inches.
Jestem tylko małym modkiem z wielkim Tasakiem.
 |
|
|
|
 |
|