|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Top lista książek dla naszych dzieci :) |
Autor |
Wiadomość |
Mayissa

Wiek: 38 Dołączyła: 11 Lip 2009 Posty: 25 Skąd: Szarobłękitny Las
|
Wysłany: 2009-07-12, 15:32 Top lista książek dla naszych dzieci :)
|
|
|
Mam nadzieję, że nie dubluję tematu Chciałabym żebyście wymienili tu książki, czy serie książek, które macie zamiar nabyć swoim dzieciom ( przyszłym, obecnym ). Książki które z chęcią im przeczytacie nawet bardziej dla siebie
Oto moja lista, kolejność przypadkowa
* Muminki
* Mikołajek
* Ania z Zielonego Wzgórza
* Opowieści z Narnii
* Mary Poppins
* Tajemniczy Ogród
* Mała księżniczka |
Ostatnio zmieniony przez Ravena 2009-07-13, 09:17, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2009-07-12, 17:00
|
|
|
Wszystkie "Tomki" Szklarskiego
Wszystkie "Samochodziki" Nienackiego
Książki pani Astrid Lindgren
Powieści Adama Bahdaja
Opowiadania Niziurskiego
Kubuś Puchatek
Mały Książę
O psie, który jeździł koleją
i trochę komiksu - Tytus, Romek i Atomek; Koziołek Matołek; Kajko i Kokosz... |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Mayissa

|
Wysłany: 2009-07-12, 19:14
|
|
|
Od razu widać, że mężczyzna pisał listę "Małęgo Księcia" nie uważam za książkę dla dzieci, temu jej u mnie nie umieściła sama posiadam 2 egzemplarze- jeden sprofanowany, bo ma popodkreślane cytaty |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
Gość
|
Wysłany: 2009-07-12, 22:10
|
|
|
Baśnie braci Grimm.. toż to horrory są !! |
|
|
|
 |
Nieznany
Carrot Monster

|
Wysłany: 2009-07-12, 22:19
|
|
|
Mayissa napisał/a: | Od razu widać, że mężczyzna pisał listę " | Źle to ujęłaś, droga M. Owszem, prawdą jest, że listę pisał mężczyzna, ale chodzi o coś innnego, co jest sednem tego, czego nie napisałaś - "od razu widać, że lista była pisana dla chłopca". Owszem, przede wszystkim dla chłopców, choć wiele ze wspomnianych książek chętnie przeczytałbym dziewczynkom, np. Tomki. Sam jestem Tomek, to mam sentyment. :-P
Mayissa napisał/a: | Małęgo Księcia" nie uważam za książkę dla dzieci, temu jej u mnie nie umieściła | Droga M., nie treść jest istotna a jej interpretacja. Inna będzie ona dla dziecka, inną wykoncypuje młodzieniec a inną dorosła osoba. Nie widzę przeciwskazań w tym, żeby dziecko czytało lub dziecku czytać "Małego księcia", bo nagle może się okazać, że się to dziecko samo do tego dorwie i będzie mieć pretensje do mnie, czemu mu tego nie przeczytałem wcześniej. |
_________________ Nenek, jesteś mistrzem, uwielbiam Cię!
Obi
Jesteś moim bohaterem!
Caroline* |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
Wysłany: 2009-07-12, 22:37
|
|
|
Anonymous napisał/a: | Baśnie braci Grimm.. toż to horrory są !! |
Wychowałem się na Baśniach braci Grimm i nic strasznego się z moją psychiką nie stało. Kiedyś natrafiłem gdzieś w Internecie na ciekawy tekst, o tym, czy należy dzieci odgrodzić od wszelkich strasznych rzeczy w czytanych im tekstach. Między innymi o braciach Grimm też tam było. Nie sądzę, by dzieciom należało czytać jedynie cukierkowe bajeczki, a odgradzać ich od każdej opowieści, która zawiera w sobie choć ziarno prawdziwego oblicza naszego świata. Baśnie braci Grimm, choć czasem straszne, są lepsze dla dziecka niż oglądanie Power Rangers albo innych bajek z telewizji. |
_________________ Zamek Czarnoksiężnika
Czas Imperium - nr 33 - 12.04.2009
Czas Imperium - nr 35 - 20.09.2009 |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2009-07-13, 16:42
|
|
|
Ja bym dodała Baśnie Andersena |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
Mayissa

|
Wysłany: 2009-07-14, 00:07
|
|
|
Tym gościem byłamja przez pomyłkę .Ja się bałam bajek braci G. ale lubiłam Andersa, choć też miał makabryczne wizje ( gadająca odcięta głowa konia, cięcie nogi by zmieścić pantofelek...byyyyrrrrr), za to do listy dorzucam bajki Ezopa i rosyjskie baśnie
A co drogi Tomku jak będziesz miał córeczkę rozmiłowaną w kucykach Ponny? chociaż 'Pan Samochodzik' był świetny :-P |
|
|
|
 |
Uczeń Czarnoksiężnika

|
|
|
|
 |
Ravena
Wiedźma Dyplomowana

Wiek: 39 Dołączyła: 01 Lis 2008 Posty: 6363 Skąd: Wiedźmowy Las
|
Wysłany: 2009-07-14, 18:52
|
|
|
A ktoś pamięta Leśmianowskie "Przygody Sindbada Żeglarza" i "O pięknej Parysadzie..."?
Uwielbiałam te książki.
Dziecięce tak?
"Karolcia" i "Plastusiowy pamiętnik", każdy w kalsie maił później albo Plastusia w piórniku albo czarodziejski koralik
"Słoneczko" i "Kocia mama" Buyno-Arctowej, strasznie dydaktyczne, ale lubiłam.
Montgomery, jej twórczość, która towarzyszy mi nieprzerwanie do dziś! Dla mnie autorka nieśmiertelna i wiecznie młoda.
Francis H. Burnett "Mała księżniczka", "Tajemniczy ogród"
"Serce" Edmunda de Amicisa
"Pollyanna" i jej kontynuacja, ta wieczna optymistka! ;-)
"Tajemniczy opiekun" J. Webster, strasznie sympatyczna i zabawna.
Seria Tomków Szklarskiego, czytałam z zapartym tchem, a ile się dowiedziałam przy okazji o świecie!
Karol May, dzięki jego książkom przeżywałam mnóstwo niesamowitych przygód, rozpalały mi wyobraźnię, a że w tym czasie uwielbiałam westerny...
Adam Bahdaj - te powieści czytywałam namiętnie, śledztwa i przygody - idealne na wakacje!
Kornel Makuszyński - uwielbiałam ten jego inteligentny, dobroduszny humor. Ulubiona - "Szatan z siódmej klasy", ale i "Szaleństwa panny Ewy" darze dużym sentymentem i "Pannę z mokrą głową".
Powieści Jacka Londona
Musierowicz - na jakżeby pominąć!
A baśni braci Grimm też się bałam, wiało mi od nich grozą, ale były fascynujące. Wolałam Andersena, chociaż przeraźliwie smutny mi się wydawał - i wtedy i dziś. |
_________________ Without coffee, 'Good Morning' is an oxymoron
Lektury Kawoholiczki |
|
|
|
 |
Mayissa

|
Wysłany: 2009-07-14, 20:24
|
|
|
dorzucam jeszcze Terakowską z jej " W Świecie Kotyka" i "Córka czarownic". A pamiętacie "Bór i Gaik"? |
|
|
|
 |
Utopiste

|
Wysłany: 2009-07-14, 21:05
|
|
|
jak już pojawiła się Terakowska, to proponuję dodać jeszcze "Tam gdzie spadają anioły". Jedna z najlepszych książek jakie czytałam jak byłam troszkę młodsza ;-) |
_________________ You should be the jewel in the crown, not some dull bauble in a plastic tiara. |
|
|
|
 |
Panna Jeż

|
Wysłany: 2009-07-19, 17:17
|
|
|
Ravena napisał/a: | Musierowicz - na jakżeby pominąć! |
No właśnie^^ Lektura obowiązkowa, do której zmuszać się nawet nie trzeba |
_________________ Niepamięć doda Ci skrzydeł... |
|
|
|
 |
Bruixa

|
Wysłany: 2009-07-20, 22:30
|
|
|
Ravena napisał/a: | A ktoś pamięta Leśmianowskie "Przygody Sindbada Żeglarza" i "O pięknej Parysadzie..."? |
Czytałam, piękne. Tylko nie pamiętam, czy to było w "Klechdach sezamowych" czy w oddzielnym zbiorze.
Padło tu już wiele tytułów, które i ja bym poleciła (a także kilka, z którymi nie miałam okazji się zapoznać). Dodam jeszcze:
"Czarnoksiężnik ze Szmaragdowego Grodu" L. Franka Bauma
Komiksy Makuszyńskiego i Walentynowicza "Przygody Koziołka Matołka", "Awantury i wybryki małej małpki Fiki-Miki"
"Kluska, Kefir i Tutejszy", "Wielka, większa i największa" Broszkiewicza.
Książki Hanny Ożogowskiej, m.in. "Tajemnica zielonej pieczęci", "Dziewczyna i chłopak czyli heca na 14 fajerek", "Chłopak na opak", "Ucho od śledzia"
Haliny Rudnickiej "Chłopcy ze Starówki".
Bardzo też lubiłam książki, których akcja toczyła się w starożytności, np. Ewy Nowackiej, Witolda Makowieckiego i wspomnianej już Rudnickiej.
I baśnie, oczywiście. Pamiętam tytuł "Baśne z dalekich wysp i lądów", ale czytałam ich mnóstwo - różnych narodów, polskie ludowe z różnych regionów, oczywiście Grimmów i Andersena też.
Mayissa napisał/a: | Ja się bałam bajek braci G. ale lubiłam Andersa, choć też miał makabryczne wizje ( gadająca odcięta głowa konia, cięcie nogi by zmieścić pantofelek...byyyyrrrrr) | Głowę bym dała, że przytoczone przykłady pochodzą właśnie z baśni braci G, a nie Andersena
Oczywiście, tak się rozpisałam, że mnie wylogowało |
_________________ Mój blog o książkach |
Ostatnio zmieniony przez Ravena 2009-07-23, 14:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|