|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
Dowolnik - komiksy |
Autor |
Wiadomość |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-03-03, 07:31
|
|
|
Po kolejnej przerwie odwiedzam znowu Poprzednio był bardzo mocny tytuł dla dojrzałego odbiorcy a dzisiaj edukacyjny dla młodego czytelnika - choć i rodzice dużo z niego wyniosą:
"Czerwone wilczątko":
Cytat: | Uwielbiam takie historie, które czerpią pełnymi garściami z klasyki, ale opowiadają coś na nowo, w inny sposób. |
"Czerwone wilczątko"
Dotychczasowe materiały |
_________________ "Kraina komiksu" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-06-12, 16:17
|
|
|
Agnieszka Kolano tak pisze o "Jak wytresować Cthulhu" #2: "Coś na dachu":
Cytat: | Pojawiają się w książce postacie już nam dobrze znane. Niektóre z nich pojawiają się dość nieoczekiwanie (serio poczułam się zaskoczona), pojawił się także ktoś nowy. Mam wrażenie, że autorzy nie powiedzieli jeszcze ostatniego słowa, bo niektóre wątki zostały niedokończone. |
"Jak wytresować Cthulhu" #2: "Coś na dachu"
Wcześniejszy artykuł "Dobrego Łotra"
A tutaj recenzje pierwszej odsłony. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-08-14, 18:01
|
|
|
"Zombie" - komiks paragrafowy:
Cytat: | Jak się gra? Nieźle, pomijając to, że się łazi po upiornie wyludnionym mieście i trzeba się czasem tłuc z nieumarłymi. Dałam radę! |
"Zombie"
Wcześniejsza recenzja Eweliny |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-08-19, 06:57
|
|
|
"Ariol" #4: "P jak Petula" tym razem w krótkiej rekomendacji "Agnes":
Cytat: | Siłą tego komiksu jest oddanie młodym bohaterom głosu bez żadnego cenzurowania, oceniania czy moralizowania. Pamiętam z lat dziecięcych, jakie głupoty sobie wzajemnie opowiadaliśmy i jak mocno w te głupoty wierzyliśmy. |
"Ariol" #4: "P jak Petula" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-10-22, 10:57
|
|
|
Również Agnieszka Kolano zmierzyła się z "Zewem padliny":
Cytat: | Kolejny świetny komiks Samojlika, podparty olbrzymią wiedzą Wajraka o puszczy. Znów dostałam porządną dawkę wiedzy o ekosystemie leśnym, podaną na dwa sposoby: komiksowo w opowieści o dzielnym szeryfie, oraz w minifiszkach pod zdjęciami leśnych stworzeń. Oba sposoby mi odpowiadają. |
"Zew padliny" |
|
|
|
 |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-23, 10:41
|
|
|
"Agnes" tak pisze o tytule "Ptyś i Bill" #1: "Do ataku!":
Cytat: | Ani to Calvin, ani Hobbes, ani nikt inny - to Ptyś i Bill, czyli chłopiec i jego pies oraz żółwica Karolina. O, jeszcze rodzice. No i kumpel ze szkoły. I sąsiadka. Ach, nie zapominajmy o złodzieju! Cała ta ferajna przewija się na kartach książki, głównie kręcąc się wokół psa, zwariowanego, zabawnego, pełnego energii i szalonych pomysłów. |
"Ptyś i Bill" #1: "Do ataku!"
Pierwsze dwa teksty, materiał audio, recenzja Dominiki |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-12-06, 06:09
|
|
|
Agnieszka Kolano i opowieść "Weź się w garść":
Cytat: | Wiecie, czym jest depresja? Tak praktycznie. Ja nie wiem, nie zetknęłam się jeszcze z osobą chorą na depresję, a może zetknęłam, tylko o tym nie wiem? Teoretycznie wiem, że jest chorobą psychiczną, ciężką, trudną do wyleczenia, skomplikowaną. Wiem też, że społeczny odbiór tej choroby jest... często niewłaściwy. Tytułowe "weź się w garść" doskonale to obrazuje. Tak reagujemy. Błędnie reagujemy. |
"Weź się w garść"
Już czwarty raz czytamy o tej opowieści.
A poniżej jeszcze artykuł Dagmary Trembickiej:
Cytat: | Weź się w garść czyta się jak komiks terapeutyczny – dla kogoś, kto nie zauważył problemu i ma wyrzuty sumienia. Nie jest to publikacja dydaktyczna, ucząca postępowania z osobami z depresją lub innymi problemami o podłożu psychicznym, raczej historia tego, jak zmaganie się z nimi wygląda z boku. |
"Weź się w garść"
Zaś tutaj o depresji - brrr. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-12-30, 16:01
|
|
|
Następny artykuł o pierwszej odsłonie "Studia tańca":
Cytat: | Ćwiczenia, ploteczki, taniec, a jednak narysowane to jest z tak autentyczną sympatią i lekkością, że obydwie z Marianką jesteśmy absolutnie zachwycone. Nie wiem, gdzie znajduje się owo komiksowe studio tańca, ale lubię sobie wyobrażać, że w Paryżu, że to ten paryski szyk nadaje kolorytu i klimatu rysunkom. |
"Studio tańca" #1
A tutaj jeszcze jeden. |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-02-09, 12:00, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-01-05, 06:34
|
|
|
"Ernest i Rebeka" #2: Szkoła wygłupów":
Cytat: | Cieszy mnie, że autorzy wyciągnęli nastolatkę z półmroku, przypominając starszym i uświadamiając młodszym, że w młodym wieku nastu lat przeżywa się wszystko jakby intensywniej, mocniej. |
Cytat: | Olbrzymią zaletą tego komiksu jest szczerość. Jeśli dziadek jest chory, to wcale to nie są przelewki, Koralia naprawdę cierpi z miłości, a Rebeka bardzo mocno tęskni za dziadkiem. |
"Ernest i Rebeka" #2: Szkoła wygłupów"
Tom ten gości u nas po raz czwarty. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-03-31, 08:07
|
|
|
"Komiksy zmieniają życie!" - Agnieszka Kolano recenzuje drugi tomik "Studia tańca":
Cytat: | Dziewczyny biorą udział w konkursie tańca w Paryżu (idzie im świetnie mimo knowań Carli), umawiają się z chłopakami, wytrwale ćwiczą i w końcu jadą na staż do słynnej szkoły tańca w Rosji. Zderzenie kultur zawsze jest źródłem zabawnych sytuacji, nie inaczej było i tutaj. Ukoronowaniem stażu jest zatańczenie "Dziadka do Orzechów" z kolegami i koleżankami z Rosji - udany występ! |
"Sudio tańca" #2
Wczoraj czytaliśmy o tomie pierwszym a wcześniej o obydwóch.
|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-05-20, 13:00
|
|
|
"Mikołajek: Jak to się zaczęło":
Cytat: | Przeczytałam ten komiks i okazał się świetny. Książki też są świetne - mój syn akurat przerabia w szkole Mikołajka, więc jestem na bieżąco. Oto przykład jak znakomity pomysł pozostaje znakomitym mimo zmiany medium. |
Cytat: | Ustalmy to jednak od razu - Mikołajek nie jest psotnikiem. Jest chłopcem bardzo żywym, energicznym (szybciej działa niż myśli), pełnym dobrych chęci i zapału. |
Cytat: | Dla wszystkich miłośników Mikołajka w wersji książkowej mam informację, że mogą śmiało sięgać po komiks, nie zawiodą się. |
"Mikołajek: Jak to się zaczęło"
Zaległe omówienie Anny Mitrowskiej:
Cytat: | Przez całą serię komiksów miałam cały czas wrażenie, że to tak naprawdę oglądamy historię o rodzicach (zwłaszcza ojcu), którzy mają nieznośnego synka. Nie wiem czy wynikało to z tego, że Mikołajek pojawiał się na początku w gazetach dla dorosłych czy autorzy jeszcze niezbyt pewnie się czuli próbując ująć perspektywę dziecka. Nie przeszkadza to jednak, a jest jedynie następna ciekawostką ze świata Le Petit Nicolas. |
Cytat: | Komiksy o Mikołajku to sympatyczny powrót do przeszłości o bardzo miłej oprawie. Wielbiciel Mikołajka może przeczytać krótkie biografie autorów czy poznać pierwowzór naszych bohaterów. |
"Mikołajek: Jak to się zaczęło"
Wcześniejsze dwa artykuły, szczegółowe informacje, opis i przykładowe plansze |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-01, 08:14
|
|
|
Agnieszka Kolano i rekomendowany już u nas tytuł "W głowie tłumaczy":
Cytat: | Autorem scenariusza jest Tomasz Pindel, iberysta, literaturoznawca, tłumacz. Założył sobie, że komiks ma być wywiadem filmowym, w którym Paulina, tłumaczka, opowiada o swojej pracy. Paulina swobodnie, z kubkiem herbaty w ręce, przybliża nam sztukę przekładu, zdradza, jak wygląda życie tłumacza, kulisy zawodu czy wynagradzanie. |
Cytat: | Faktem jest, że zawód tłumacza bardzo często pozostaje w cieniu i jest niedoceniany. Czasem na stronach księgarń internetowych próżno szukać takiej informacji, czasem nazwisko tłumacza nie jest w ogóle zamieszczone w książce! |
Cytat: | Wszyscy twórcy są w stopce, opisani, kto jakie strony rysował, miód malina. Niestety, kiedy podczas lektury chciałam sprawdzić, kogo kreskę właśnie oglądam, odkryłam, że strony nie mają numeracji! |
"W głowie tłumaczy" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-07-16, 08:52
|
|
|
Agnieszka Kolano jako pierwsza analizuje "Vademecum złego ojca" #1:
Cytat: | Autoironiczne, prześmiewcze i prawdziwe opowieści o troskach i radościach tacierzyństwa - cudne i wywołujące zgrozę. Po historii o pile łańcuchowej miałam ciarki na plecach. A po przeczytaniu całości miałam ochotę zakrzyknąć wzorem onetowych (teraz już fejsbukowych) komentarzy "a gdzie byli rodzice?!" No właśnie. W środku. |
"Vademecum złego ojca" #1 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|