|
Forum Książki
Witamy w Księgogrodzie!
|
DC Maniak |
Autor |
Wiadomość |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-09-02, 06:16
|
|
|
Maciej Matusz opowiada o noszącym tytuł "Jestem Bane" trzecim tomie "Batmana":
Cytat: | Jakbym miał skomentować tą historię to byłoby: WTF?!. Serio, kilka scen oraz wybrane dialogi można zaliczyć twórcom na plus, ale pozytywy te giną wśród masy żenujących sytuacji oraz kozaczenia głównego antagonisty. Jedyne co w tej historii zostanie przeze mnie pozytywnie zapamiętane, to wspomniane oświadczenie się Bruce'a Selinie. Nic więcej. |
"Batman" #3: "Jestem Bane"
Vide także tutaj. |
_________________ "Kraina komiksu" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-09-09, 18:08
|
|
|
Dawid Scheibe przybliża "WKKDC" #54: "Superman: Dla jutra" cz. 1:
Cytat: | Pierwsza część DLA JUTRA to najzwyczajniej słaby, nudny i rozczarowujący prawie na całej linii komiks. Aż musiałem zerknąć podczas czytania, czy aby na pewno mnie nie oszukano i jako scenarzysta rzeczywiście widnieje wymieniony na początku Brian Azzarello. I faktycznie to ten sam gość, który stworzył chociażby genialne 100 NABOI. |
"WKKDC" #54: "Superman: Dla jutra" cz. 1
Prezentacja komiksu |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-09-26, 09:47
|
|
|
1. Dawid Scheibe omawia "WKKDC" #55: "Superman: Dla jutra" cz. 2:
Cytat: | Azzarello pokazuje, że niezbyt dobrze rozumie i czuje postać Człowieka ze Stali, a swoje wątpliwości oraz pytania odnośnie eSa umieszcza w formie narracji w omawianym albumie. Już dawno nie przeczytałem tak chaotycznie napisanego, nudnego, niepotrzebnie rozciągniętego i wręcz odpychającego komiksu z Supermanem w roli głównej. |
"WKKDC" #54: "Superman: Dla jutra" cz. 2
Prezentacja komiksu
Część pierwsza powyżej.
2. "Batman: Detective Comics" #3: "Liga cieni" - o tym albumie wypowiada się Tomasz Kabza:
Cytat: | Nawet w głównym wątku jest parę ciekawych momentów, jak np. sposób w jaki Liga odwraca uwagę od swych działań i wciąga bohaterów w pułapkę. Oprócz głównej historii mamy tu jeszcze na koniec dwie króciutkie opowiastki łącznie liczące 14 stron, ale w zasadzie trudno powiedzieć o nich coś konkretnego, gdyż za cel mają jedynie zapowiedź przyszłych wydarzeń. |
"Batman: Detective Comics" #3: "Liga cieni"
Recenzja Pawła Ciołkiewicza |
|
|
|
 |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-10-31, 04:53
|
|
|
Maurycy Janota jako pierwszy wziął się za zatytułowany "Batman: Pod kapturem" 57 tom z serii "WKKDC":
Cytat: | Dla mnie lektura pięćdziesiątego siódmego numeru WKKDC była niestety rozczarowująca. Under the Hood to moim zdaniem doskonały przykład komiksu, który faktycznie mógł sprawdzać się w formie wydawanych cyklicznie zeszytów, ale czytany kilkanaście lat po premierze nie budzi już większych emocji. Postawiłbym go na jednej półce z inną popularną historią o Batmanie, a mianowicie Hushem Jepha Loeba i Jima Lee. Oba tytuły cierpią na te same przypadłości i mają niemalże identyczną strukturę fabularną. |
"WKKDC" #57: "Batman: Pod kaptuerm"
A tutaj obszerna prezentacja. |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2019-02-21, 08:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-06, 07:40
|
|
|
Krzysztof Tymczyński tak nam opowiada o drugim tomie "Ex Machiny":
Cytat: | Brian K. Vaughan w dalszym ciągu serwuje nam swoją swoistą polityczną utopię. O ile Mitchell Hundred ma w każdym kolejnym zeszycie kolejne problemy, z którymi musi się mierzyć jako burmistrz ogromnej metropolii, w tym także te wywołane własnymi decyzjami, to jednak trudno nie odnieść wrażenia, że scenarzysta buduje tu swoisty ideał. |
"Ex Machina" #2
To trzeci tekst o tej części. |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-09, 06:02
|
|
|
1. "Jonah Hex" #7: "Zabójczy ołów" - pisze Dawid Scheibe:
Cytat: | Osobiście trochę wyżej oceniłbym drugą część omawianego zbioru, czyli tą z chirurgiem w roli głównej, oraz tą przeplataną flashbackami związanymi z dzieciństwem Hexa. Pierwsze trzy odsłony nie dostarczają może aż tak wielkich emocji, ale z pewnością trzymają poziom, o jaki od początku serii dba niestrudzony duet scenarzystów. |
"Jonah Hex" #7: "Zabójczy ołów"
Artykuł Piotra Pocztarka
2. "Wonder Woman" #4: "Godwatch" - wypowiada się Krzysztof Tymczyński:
Cytat: | Zdecydowanym plusem GODWATCH jest skupienie się na postaci Veronici Cale, która okazuje się być kolejną w dorobku Rucki kobietą, której losy aż chce się czytać. Twarda, nieustępliwa, niejednoznaczna, posiadająca wiele twarzy, a także swoją charyzmą przykrywającą wręcz i samą Dianę, Cale jest nie tylko największą zaletą tego tomu, ale i całego drugiego runu Grega Rucki. |
"Wonder Woman" #4: "Godwatch"
Tekst Przemysława Mazura |
Ostatnio zmieniony przez jacek 2018-11-22, 17:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-10, 09:34
|
|
|
"Nightwing" #3: "Nightwing musi umrzeć" - pisze Damian "Damex" Maksymowicz:
Cytat: | Trzeci tom NIGHTWINGA to pozycja przeznaczona dla wielbicieli "bat-epopei" Granta Morrisona, a konkretnie jego runu w BATMAN AND ROBIN. |
Cytat: | Najciekawszym ze złoczyńców jest zdecydowanie Deathwing, stanowiący krzywe odbicie Nightiwnga, posiadający jego umiejętności i wspomnienia. |
Cytat: | Cieszy mnie fakt, że w DC przypomniano sobie o Hurt’cie, ale złoczyńca, który przez tak długi czas był solą w oku Batmana nie powinien zostać umniejszony do łotra jednej historii. |
"Nightwing" #3: "Nightwing musi umrzeć"
Pisze Tomasz Drozdowski:
Cytat: | Po lekturze pierwszego tomu serii liczyłem na rozrost wątku związanego z Trybunałem Sów. Niestety Seeley nieco zapomniał o mrocznej organizacji i ukierunkował karierę herosa w stronę typowej ścieżki młodego zamaskowanego bohatera. Scenarzysta, idąc pozornie przewidywalną ścieżką, nagle jednak skręca w nieoczekiwanym kierunku, pozwalając sobie nawet na tragiczne wątki i powrót pewnej postaci z przeszłości. |
"Nightwing" #3: "Nightwing musi umrzeć" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-11-27, 16:50
|
|
|
Kolejne dwa omówienia:
1. "Saga o Potworze z Bagien" #2 - pisze Andrzej "Tallos" Radziejewski:
Cytat: | 2. tom SAGI utrzymuje wysoki poziom poprzednika. I tutaj w zasadzie mógłbym zakończyć recenzję i odesłać do opisu tomu 1., bowiem większość z napisanych tam zdań można odnieść do kontynuacji. |
Cytat: | Główną w mojej opinii różnicą pomiędzy dwoma volumenami jest konstrukcja scenariusza: uprzednio mieliśmy do czynienia z kilkoma dłuższymi historiami, teraz większość opowieści zawiera się w 1-2 zeszytach, chociaż gdzieś w tle czai się stale to samo Wielkie Zło. |
"Saga o Potworze z Bagien" #2
Zaległy materiał Tomasza Drozdowskiego
Pierwsze dwa artykuły + to co było na temat pierwszego tomu
2. "Batman - Rozbite miasto i inne opowieści" - recenzuje Maurycy Janota:
Cytat: | Sam scenariusz nie oferuje nic, co szczególnie zapadałoby w pamięć. Azzarello próbuje zdefiniować tu pojęcia siły i przemocy, ale w tak zwięzłej formie jego starania ograniczają się raczej do hasłowego przedstawienia problemu. |
Cytat: | Najwięksi fani Człowieka Nietoperza powinni być mimo wszystko usatysfakcjonowani. W gruncie rzeczy to w końcu solidna pozycja opracowana przez nieprzypadkowych autorów. |
"Batman - Rozbite miasto i inne opowieści"
To co było do tej pory |
|
|
|
 |
jacek

|
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-12-25, 05:38
|
|
|
1. ""AQUAMAN (2018)" - opinia bezspoilerowa" - wypowiada się Krzysztof Tymczyński:
Cytat: | O filmie AQUAMAN na pewno nie napiszę Wam, że źle się na nim bawiłem. Jednocześnie jednak nie wystawię mu jakiejś zdecydowanie wysokiej noty, ponieważ był to dla mnie jeden z tych obrazów, który wypełniony po brzegi był większymi lub mniejszymi wpadkami, ale ostatecznie był na tyle, jak to się teraz mówi, "miodny", by po wyjściu z kina nie żałować wydanych pieniędzy. Jest tu wiele rzeczy, które bardzo mocno przypadły mi do gustu i od ich wymienienia zacznę. |
""AQUAMAN (2018)" - opinia bezspoilerowa"
Daleko nie trzeba się cofać
2. "Batman Noël" - analizuje "Dawid Scheibe":
Cytat: | Czasami trzeba upaść na samo dno, umrzeć, aby później odrodzić się na nowo. Jeśli jesteście ciekawi, w jaki sposób scenarzysta wstrząsnął głównym bohaterem, to oczywiście odsyłam już do samej lektury.
Dodatkowy atut stanowi obecność narratora, który na swój sposób przedstawia toczące się wydarzenia i posługuje się przy tym imionami, jakie znaleźć można w oryginalnej OPOWIEŚCI WIGILIJNEJ. Takie zestawienie okazało się trafionym pomysłem, jakby jednocześnie czytało się komiks i książkę. |
"Batman Noël"
Prastary artykuł "Chmiela" |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2018-12-30, 13:20
|
|
|
"WKKDC" #62: "JLA: Siła wyższa". Omawia Dawid Scheibe:
Cytat: | Omawiany komiks obfituje w cały szereg dziwnych zabiegów, niedopowiedzeń, czy wręcz nielogicznych i bezsensownych rozwiązań. |
Cytat: | Wiele postaci jest pisanych totalnie out of character, a chodzi zwłaszcza o Kal-Ela, Wonder Woman oraz Kyle'a Raynera. |
"WKKDC" #62: "JLA: Siła wyższa"
Prezentacja albumu |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-01-06, 18:09
|
|
|
"Nastoletni tytani" #2: "Wejście Aqualada" - pisze Krzysztof Tymczyński:
Cytat: | Percy kolejny raz pokazuje, że nie ma odpowiedniej ręki do prowadzonych przez siebie postaci i jeśli w danej scenie nie dominuje Damian Wayne, to zwyczajnie nie ma czym tu się ekscytować. WEJSCIE AQUALADA to solidna porcja czerstwych dialogów (tytułowy bohater musi co moment rzucać jakimiś tekstami o pływaniu lub wodzie), słabiutko napisanych interakcji między herosami (zwłaszcza te z udziałem Kid Flasha i Raven) oraz ich motywacji, a także wcale nie lepiej prowadzonych złoczyńców. |
"Nastoletni tytani" #2: "Wejście Aqualada"
Pisze Paweł Ciołkiewicz:
Cytat: | Mamy tu spójną opowieść, wyrazistych bohaterów oraz ciekawie zbudowane relacje pomiędzy nimi. Benjamin Percy przedstawia dylematy i problemy nastolatków w wiarygodny i interesujący sposób. Stworzył drużynę składająca się z postaci, które naprawdę wywodzą się z - delikatnie mówiąc - skomplikowanych środowisk. |
Pisze Szymon Ostrowski:
Cytat: | Percy dobrze rozumie młodych bohaterów, świetnie oddając ich osobowości, oraz postawy, a do tego pisze im przyzwoitej jakości kwestie. Młodzi uczą się współpracy, siebie samych, poza tym zmagają się z własnymi problemami. W pewnym momencie czułem się, jakbym czytał historię z X-Men, której autor czuje postacie i to sprawia, że chce mi się dalej czytać. |
To co dotyczyło pierwszego tomu |
|
|
|
 |
jacek

|
Wysłany: 2019-01-17, 11:48
|
|
|
Wczoraj Tomasz Drozdowski, dzisiaj Maurycy Janota - "WKKDC" #63 - "Superman: Co się stało z Człowiekiem Jutra?" po raz drugi na forum:
Cytat: | Najbardziej kluczowym z poruszanych przez Moore’a motywów jest proces godzenia się herosa ze śmiercią. Bohater-symbol, który dzielił się z ludźmi nadzieją, teraz sam ją traci. Pozostaje mu jedynie czekać i myśleć o tym, co się z nim stanie. Obserwujemy więc Supermana, który płacze, który się boi i który zdaje sobie sprawę, jak bardzo będzie tęsknił za światem. To boleśnie ludzka wersja tej postaci. Nie mam wątpliwości, co do tego, że przy tym najciekawsza. |
"WKKDC" #63 - "Superman: Co się stało z Człowiekiem Jutra?" |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|